Yenilenebilir Enerji Sertifikaları ve EPİAŞ YEK-G Sistemi tanıtım toplantısı gerçekleştirildi

Enerji Ticareti Derneği’nin (ETD) moderatörlüğünü yaptığı “Yenilenebilir Enerji Sertifikaları ve EPİAŞ YEK-G Sistemi Tanıtım Toplantısı” çevrim içi olarak gerçekleştirildi.

EPDK Organize Elektrik Piyasaları Grup Başkanı Dr. Hakkı Özata, EPİAŞ Genel Müdürü Ahmet Türkoğlu, Enerji Ticareti Derneği Başkanı Burak Kuyan ve birçok farklı sektörden STK ve şirket yöneticilerinin oluşturduğu, oldukça geniş bir paydaş katılımı ile gerçekleşen toplantının açılış konuşmasını Enerji Ticareti Derneği Başkanı Burak Kuyan yaptı.

ETD Başkanı Burak Kuyan sürdürülebilirliğin önemine dikkati çekerek tüketicilerin bu konudaki bilinç ve talepleri arttıkça iş yapış şekillerini etkileyen kanun ve kuralların da bu yönde şekillendiğini belirtti. Kuyan, YEK-G Mekanizması ve Piyasası ile ilgili EPDK ve EPİAŞ tarafından yürütülen çalışmaların da bu bağlamda Türkiye enerji piyasası için çok önemli olduğunu söyledi.

“1 HAZİRAN İTİBARIYLA PİYASA AÇILACAK”

EPDK Organize Elektrik Piyasaları Grup Başkanı Dr. Hakkı Özata ise birçok farklı sektörden oluşan katılımcılara ve organizasyonu düzenleyen ETD ve EPİAŞ’a teşekkür ederek sözlerine başladı. YEK-G sisteminin dünyada birçok ülkede kullanılan bir sistem olduğunu ve Türkiye’de 2020 yılı başında YEK-G ile ilgili çalışmalara başladıklarını söyledi. Mevzuatın oluşturulup resmi gazetede yayımlandığını ve usul ve esaslarında görüşe açılarak şu an görüşlerin değerlendirme aşamasında olduğunu ifade etti. EPİAŞ’ın yazılım çalışmalarını sürdürdüğünü ve 1 Haziran itibarıyla piyasanın açılacağını belirten Özata, temel amaçlarının öngörülebilir ve sürdürülebilir bir piyasayı hayata geçirmek olduğunu, bu bağlamda tüketicilerin bilgilendirilmesinin önemini ve ilerleyen süreçte AB Yeşil Sertifika standartlarında uluslararası geçerliliği olan bir sertifika üretmeyi planladıklarını ifade etti.

“GELECEĞİMİZİ KURTARMAK İÇİN BU SİSTEME DESTEK VERİLMESİ ÇOK ÖNEMLİ”

EPİAŞ Genel Müdürü Ahmet Türkoğlu ise konuşmasında toplantıya ülkemize değer yaratan çok önemli firmaların katılımından duyduğu memnuniyeti dile getirerek çocuklarımızın ve dünyamızın geleceği için yenilenebilir enerji kullanımını teşvik etmemiz gerektiğini, kurulacak YEK-G sistemi ile tüketicilere bunu belgelendirme imkânı sağladıklarını ifade etti. Geleceğimizi kurtarmak için bu sisteme destek verilmesinin çok önemli olduğunun altını çizdi.

Konuşmaların ardından ETD ve EPİAŞ adına YEK-G sistemi ile ilgili sunumlar gerçekleştirildi. Yeni sistemin amacı; sisteme dâhil olan lisans sahibi üretim tesislerinin şebekeye verdiği her 1 MWh’lik belgelendirilebilir enerjiye ait özelliklerin kaydedilerek belgelendirilmesi aracılığı ile son tüketicilerin ve tedarik şirketlerinin tüketmiş oldukları enerji kaynağının takip, ispat ve ifşa edilerek garantilenmesini sağlamak olarak belirtildi.

Sunumda “Neden YEK-G?” sorusunun cevabı ise:

“Tüketicilerin satın aldıkları ürünlerin çevreye zararsız olduğu bilincini kazanmaları; Yerli kaynakların desteklenmesiyle ülke ekonomisine sağlanacak katkı; YEK-G belgesi ile şirketlerin itibarlarını ve müşteri nezdinde güvenilirliklerini artırması; Şirketlerin rakiplerine karşı nitelikli enerjiyle avantaj sağlaması; Enerjinin üretimden tüketime şeffaf kayıt ve takibi ile şirketlerde sorumluluk bilincinin sağlanması; Sürdürülebilirlik döngüsüne katkı sağlanarak farkındalığın sağlanması” olarak belirtildi.