Yeni YEKDEM’e ilişkin açıklama Şubat’ta yapılacak

GENSED Güneş Zirvesi’nde düzenlenen Dernekler oturumunun moderatörlüğünü gerçekleştiren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Enerji İşleri Genel Müdürü Murat Zekeriya Aydın, oturumda yeni YEKDEM mekanizmasına ilişkin önemli acıkmalarda bulundu.

GENSED Güneş Zirvesi’nde düzenlenen Dernekler oturumunun moderatörlüğünü Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Enerji İşleri Genel Müdürü Murat Zekeriya Aydın yaptı. Oturumda Aydın’a YEKDEM’in durumuna ilişkin olarak bir soru yöneltildi. Aydın,yaptığı açıklamada, sektör tarafından uzun süredir merakla beklenen yeni YEKDEM modeline ilişkin önemli ipuçları verirken, yeni YEKDEM’e ilişkin açıklamanın Şubat ayı içerisinden sektörle paylaşılacağını ifade etti.

Aydın konuya ilişkin şunları söyledi:

“YEKDEM’de mekanizmanın nasıl devam etmesi gerektiği konusunu çalışırken sektördeki bütün STK’ların ve sektördeki bütün paydaşların görüşlerini alıyoruz. Sadece o görüşleri almakla da yetinmiyoruz. Dünyada neler olup bittiğini de takip ediyoruz. Yenilenebilir enerji kaynaklarına teşvik verilmesi ya da yenilenebilir enerji kaynaklarının maliyeti noktasında dünyada ne tür gelişmeler oluyor seviyelendirilmiş elektrik maliyetleri (LCOE) değerlerinin dünyada yıldan yıla nasıl değiştiği bunların medyan değerlerini minimum maksimum değerlerinin ne olduğu hususlarını da dikkatli bir şekilde etüt ediyoruz. Bir teşvik mekanizmasının toplumun kahir ekseriyeti ya da başka bir ifadeyle sektördeki paydaşların büyük çoğunluğu tarafından kabul edilmesi o sektör açısından büyük ehemmiyet arz eder. Teşvik sistemimizin sektördeki bütün paydaşlar tarafından kabul görmesi, desteklenmesi işin sürdürülebilirliği anlamında da ehemmiyet arz eden bir konu olarak ortaya çıkar.

“SÜRDÜRÜLEBİLİR VE OLUMLU KARŞILANAN BİR MEKANİZMANIN KURGULANMASI BÜYÜK ÖNEM ARZ EDİYOR”

Ben bu sektörde çalışan bir kişi olarak YEKDEM’in yenilenebilir enerji kaynaklarının desteklenmesi noktasında ne kadar önemli bir mekanizma olduğunu, son dönemde gerçekleşen bu atılımın gerçekleşmesi için ne kadar önemli bir mekanizma olduğunu hem yazılı hem de sözlü olarak tüketici gruplarına aktarmak, enerji sektörünün en önemli paydaşlarından biri tüketiciler nezdinde de kabul gören, sürdürülebilir şekilde devam etmesi noktasında olumlu karşılanan bir mekanizmanın kurgulanması büyük önem arz ediyor.

Sonuçta bir teşvikten bahsediyorsak elimizde kullanabileceğimiz üç enstrüman var; vergi, teşvik, sübvansiyon. Şimdi o mekanizmayı getirdiğinizde teşvik mekanizmasını, ortaya çıkan maliyetin üstlenilmesi noktasında ve o teşvik mekanizmasının fayda maliyet bakımından ülke ekonomisine neler getirdiği noktasında toplumun ve sektörün tüm paydaşlarını doğru bir şekilde bilgilendirmek, farkındalık seviyesini artıracak şekilde bilgilendirmek büyük önem arz ediyor. Dolayısıyla biz o çalışmaları uzunca bir süredir sürdürdük ve şu anda o çalışmaları güncelliyoruz. Hem dünyadaki gelişmeleri dikkate alıyoruz hem kıymetli STK’larımızın gerçekleştirdiği çalışmaları, rapor hazırlayarak bize intikal ettiren derneklerimizin hesaplamalarını, görüşlerini, önerilerini dikkate alıyoruz.

“FİNANS ÇEVRELERİYLE DE BİR ARAYA GELDİK”

Finans çevreleriyle de bir araya geldik ayrıca Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı olarak Enerji İşleri Genel Müdürlüğünde birkaç sefer finans ve banka temsilcileriyle bir araya geldik. Pandeminin ilk dönemlerinde bir araya geldik daha sonra elektronik olarak da bir araya gelme imkanımız oldu. Dolayısıyla paydaşlar dediğim zaman bunu lütfen hem finans tarafı, hem yatırımcı tarafı hem tüketici tarafı hem dünyadaki gelişmeler hem bu noktada ortaya konan hesaplamaları metodolojileri hem de teknolojinin geldiği noktalar bunların hepsini bir noktada eritmek, bunların hepsini dikkate alarak herkes tarafından kabul gören, neticede yatırımcının yatırım yapmasını sağlayan aynı şekilde tüketicinin katlanılabilir maliyetlerle enerji tedarik etmesine imkan tanıyan bir politikanın sonucu bir teşvik mekanizmasının hayata geçirilmesi önem arz ediyor.

“1 AY İÇERİSİNDE SEKTÖRÜMÜZLE PAYLAŞMIŞ OLURUZ DİYE ÜMİT EDİYORUM”

O noktada biz 1 ay içerisinde sektörümüzle paylaşmış oluruz diye ümit ediyorum öyle bir hedefimiz var. İnşallah Haziran ayından çok çok önce 1 ay içerisinde öyle bir gayret içerisindeyiz yeni YEKDEM ve teşvik mekanizmasına ilişkin açıklamalarda da bulunmayı Sayın Cumhurbaşkanımızın kararıyla neticelendirmeyi arzu ediyoruz.”