Ulaştırma ve mobilite sektöründe enerji verimliliği konuşuldu

10. Enerji Verimliliği Forumu ve Fuarı (EVF) kapsamında ikinci gün ilk oturumu ‘Ulaştırma ve Mobilite Sektöründe Enerji Verimliliği Piyasa Trendleri, Engelleri ve Fırsatlar’ konusu oldu. Oturum, ETKB Bakan Danışmanı Barış Sanlı başkanlığında gerçekleşti.

TEHAD Başkanı Berkan Bayram; “Biz TEHAD olarak ulaşımda da elektriği kullanmaya çalışıyoruz. Elektrikli araçlarda inanılmaz bir verim var. Konu tüketiciye gidene kadar toplu taşımadan geçecek ve toplu taşıma ile bu sistem başlayacak. Türkiye’de elektrikli araçların maliyeti yüksek. Geri dönüşüne baktığınız zaman 4-5 yıl içerisinde verdiğiniz parayı karşılamaya başlarsınız. Türkiye’de elektrikli araç dönüşünü Çinli adını duymadığımız firmalar yayıldığında kritik nokta o zaman başlayacak. Markaların elektrikli araç üretme konusunda yatırım yapması gerekiyor. Bayram, Avrupa’da elektrikli araç yolu açıldığının ve Avrupa’da elektrikli araçların önemine dikkat çekti.

Doc. Dr. Yahya Ulusoy; “20 yıldır biyodizel olmadı. Olabilir mi, olabilir. Türkiye’de arazilerimiz çok iyi. Fakat iyi bir alt yapı oluşmadı. Çiftçi sisteme iyi entegre edilmedi. Tarımı kalkınmazsak başarılı olamayız. Ülkenin yapı taşları doğru yapılanmalı. Ürettiğimiz yakıt ile hayvansal, tarımsal hem de insansal yakıtı karşılamış oluyoruz. Petrole alternatif yakıtlar üzerinde durmamız gerekiyor. Ama hepsinde de enerji kullanmalıyız” dedi.

Turkcell Akıllı Yaşam ve Üretim Servisleri Müdürü Onur Turan; “Bugünün çağında internetsiz, teknolojisiz bir dönüşüm olmuyor. Otomotiv çok ağır işleyen bir sektör. İlk ol mevzuatı ile siz bir kaza yaptığınızda anlık olarak lokasyonunuzu aracınıza takılan bir sim kartı ile anlayabiliyoruz. Bu mevzuat Avrupa’da kabul edildi. Bizde Türkiye’de bu görüşmeleri yapıyoruz” diye konuştu.

Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığı Şube Müdürü Hayrettin Beyhan ulaşımda enerji verimliliğinin nasıl sağlanabileceğine değinerek, planlı ve programlı olmanın öneminden bahsetti. Beyhan LPG’li araçların sayısının yüksek olduğunu söylerken elektrikli araç sayısının da çok az olduğunu belirtti. Beyhan, ulaşım sektöründe emisyonların azaltılmasının çok zor olduğunu söyledi. Yolcu taşımasında artış yaşandığı belirten Beyhan, alt yapı faaliyetlerinin Türkiye’de iyi olduğunu ve çalışmaların planlanmakta olduğuna değindi. Ayrıca, akıllı ulaşım sistemlerinin de kurulmasının hedeflendiğini söyleyen Beyhan; “Türkiye ulaşım hacmini rahatlatmak için yük taşımacılığında raylı elektrikli sisteme geçmesi gerekiyor” dedi.

EPDK’dan YEKDEM’e düzenleme