Türk girişimci Taha Uluhan, elektrikli araçların karbon ayak izlerini azaltacak projesini anlattı

– “Elektrikli araçların bataryalarını geri dönüştürmek üzerine bir proje yürütüyoruz. Asıl hedefimiz bir Türk şirketi olarak burada geliştirdiğimiz teknolojiyi dünyaya yaymak”
– “Tersine beyin göçünü özellikle Milli Teknoloji Hamlesi’ne yönelik adımlar tetikledi. Kendi hayalinin peşinden gitmek isteyen birisi için Bilişim Vadisi gibi ekosistemlerin içine girmek olabilecek en güzel şey”

Almanya’nın büyük otomotiv şirketinde yaptığı çalışmaların ardından Türkiye’ye gelen Türk girişimci Taha Uluhan, elektrikli araçların karbon ayak izlerini azaltacak projesini anlattı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı “Teknoloji ve Sanayinin Merkezi Kocaeli’ye Değer Katanlar Ödül Töreni”nde yaptığı konuşma ile dikkatleri üzerine çeken girişimci Uluhan, Bilişim Vadisi’nin davetiyle Almanya’dan Türkiye’ye gelişine, kendisine sunulan imkanlara ve Vadi’de yürüttüğü projeye ilişkin bilgi verdi.

Uluhan, Almanya’da doğduğunu, ülkesi Türkiye’ye hasret bir şekilde büyüdüğünü belirterek, “Bir akşam babamla oturuyorduk, o zamanlarda Selçuk Bayraktar’ın ekibiyle beraber Akıncı belgeseli çıkmıştı. Bütün mühendislik sürecini takip eden bir belgesel ve sonunda test uçuşu gerçekleşmişti. O zaman aslında karar verdim. Annemle babamla, en önemlisi eşimle de anlaşıp ülkeye gelmeye karar verdim.” dedi.

Daha sonra Bilişim Vadisi’nin Mobilite Hızlandırma Programı’na davet edildiğini kaydeden Uluhan, “Geldik sözleşmeyi imzaladık. Duygular zaten her zaman yoğun. Biraz da duygusal bir insanım ama bu milli manevi duyguları gerçekten çok aşırı şekilde kalbimde hissetmeye başladım.” ifadesini kullandı.

Hayatında yeni bir sayfa açtığını vurgulayan Uluhan, şunları kaydetti:

“Yeni sayfa, Türkiye içindeki bir sayfa oldu. Yaklaşık bir senedir buradayım. Bugün de diyorum ki iyi ki bu kararı almışım, iyi ki buralara gelmişim. Kendi hayalinin peşinden gitmek isteyen birisi için Bilişim Vadisi gibi ekosistemlerin içerisine girmek olabilecek en güzel şey.”

– “Milli Teknoloji Hamlesi tetikledi”

Tersine beyin göçünü özellikle Milli Teknoloji Hamlesi’ne yönelik adımların tetiklediğini belirten Uluhan, “Aslında şu anda 12 kişilik bir şirketiz. 12 kişinin 6’sı Almanya’da ve İsviçre’de çalışan ve orada doktorasını yapan arkadaşlarımdan oluşuyor. Ben aslında Türkiye’ye yoğun bir mühendis gelişini de görüyorum.” ifadelerini kullandı.

Uluhan, elektrikli araçların sanılanın aksine karbon nötr olmadığına dikkati çekerek, şu değerlendirmede bulundu:

“Bu araçlarda da karbonmonoksit yayılımı var. Onun en çok kısmı da bataryadan geliyor. Biz de çevresel etkisini azalmak için bu bataryaları geri dönüştürüyoruz. Burada da hedefimiz aslında lityum iyon bataryaları tamamen döngüsel bir sisteme geçirmek. Asıl hedefimiz, bir Türk şirketi olarak Türkiye’de temel atmış bir şirket olarak burada geliştirdiğimiz teknolojiyi dünyaya yaymak.”

– “Fikir tohumlarını ekeceğimiz toprak”

Bilişim Vadisi Genel Müdürü Serdar İbrahimcioğlu da Vadi’nin, Milli Teknoloji Hamlesi ile sivil teknolojiler alanında ulusal ve uluslararası faydalı teknolojileri geliştirecek bir merkez olduğunu belirterek, “İşte bu merkez sadece Türkiye’deki gençlerimiz için değil, aynı zamanda tersine beyin göçünü de sağlayabilecek bir teknoloji ve inovasyon üssü.” dedi.

Bilişim Vadisi’nin Türkiye’deki gençler için ilham oluşturmaya çalıştığını vurgulayan İbrahimcioğlu, “Bu ilhamı oluşturabilmek için de yeni yeni projeler geliştiriyor, yeni yeni platformlar kuruyor ve bir ekosistem inşa ediyor.” diye konuştu.

Vadinin Türkiye’nin en büyük en büyük teknoloji geliştirme bölgesi olduğuna işaret eden İbrahimcioğlu, 300’ün üzerindeki şirketin belli temalarda ayrılmış çalışma gruplarına bölünmüş durumda olduğunu aktardı.

İbrahimcioğlu, Bilişim Vadisi’nin temel metaforunun “toprak olmak” olduğunu ifade ederek, “Aslında tohumlarınızı serpebileceğiniz bir toprağa ihtiyacınız var. İşte o fikir tohumlarınızı ekeceğiniz toprak Bilişim Vadisi. Bunu burada yeşertebiliriz, bunu burada yaşatabiliriz.” değerlendirmesinde bulundu.

– Programa ilgi artıyor

Taha Uluhan’ın 2021’de kabul edilerek çalışmalarını Bilişim Vadisi’ne taşıdığı Mobilite Hızlandırma Programı ile mobilite ekosisteminin gelişmesine katkı sunmak amacıyla bu alanda faaliyet gösteren ya da proje geliştiren girişimcilere yoğun eğitim ve mentörlük veriliyor. Girişimlerin network edinebilmelerini ve çalışma alanları ile ilgili farklı perspektifler edinmelerini sağlamak için 8 hafta boyunca 8 farklı alanda uzman sektör temsilcilerinden teknoloji seminer programları gerçekleştiriliyor.

Programdan, otomotiv sektöründe sıkça kullanılan “sensör teknolojileri, süreç iyileştirmeleri adına yapay zeka uygulamaları, ‘mobility as a service’, mikromobilite, elektrikli araç, otonom araç” gibi trend başlıklarda faaliyet gösteren girişimler ve kullanıcı-araç etkileşimlerini artırmak adına araç içi kullanıcı deneyimi ve kullanıcı verilerinin anlamlandırılması başlıklarında faaliyet gösteren girişimciler yaralanıyor.

Programa kabul edilen girişimlere, Bilişim Vadisi Kuluçka İşletme Merkezi’nde yer alma imkanı tanınıyor. Böylece girişimler sadece program süresince değil, Bilişim Vadisinde yer aldığı takdirde satış ve yatırımcı görüşmelerine devam etme şansına sahip oluyor. Mobilite Hızlandırma Programı’na 2021’de 93 olan başvuru sayısı, 2022’de 850’ye çıktı. Her geçen gün ilginin arttığı program 2023’te de devam edecek.

AA