‘Taşınabilir enerji çözümleri üretiyoruz’

Taşınabilir enerji çözümleri olarak adlandırılan pil sektörünün önemli oyuncularından VARTA markasının Türkiye Genel Müdürü Kerem Acar, Green Power’ın sorularını yanıtladı.

140 yıl önce Almanya’da kurulan ve 20 senedir de Türkiye’de faaliyetlerine devam eden VARTA’nın Türkiye Genel Müdürü Kerem  Acar gazetemize özel önemli açıklamalar yaptı. Acar; “Tüketici pilleri ile ilgili rakiplerimizden ayrılan önemli farklılıklarımız var. Tüketicinin doğru pili alabilmesi için onları doğru yönlendirmeyi önemsiyoruz. Tüketicimizin ihtiyacına uygun pil alması için ambalajlarımızın üzerinde hangi ürünün hangi amaçla kullanıldığını gösteren küçük semboller var. Böylelikle tüketiciye kolaylık sağlanmış oluyor” dedi.

“YEŞİL ENERJİYE DÖNÜŞ BİZİM GÜNDEMİMİZDEN KALKMADI”

• Bize kendinizden, şirketinizden ve ürünlerinizden bahsedebilir misiniz?

Ben Kerem Acar, 7 yıl önce VARTA’ya katıldım. Daha önce akaryakıt, otomotiv ve elektrikli ev aletleri tecrübem var, satış kökenli birisiyim. 2017 yılının başında da Genel Müdür pozisyonuna geçtim. Varta Pilleri Ticaret Limited Şirketi, Almanya’da kurulmuş 140 senelik geçmişi olan bir şirket. Türkiye’deki faaliyetlerine 20 yıl önce başlamış. VARTA Türkiye olarak tüketici pilleri segmentinin satış pazarlama faaliyetlerini gerçekleştiriyoruz. Bünyemizde tüketici pillerine ek olarak profesyonel piller var. Profesyonel piller çeşitli cihazların içinde bizim marketlerden alıp satmadığımız ürün grupları, örneğin dizüstü bilgisayarları, Ipod gibi ürünlerin içindeki piller. Otomotiv sektörüne özel üretilen piller, araçların, makinelerin, sağlık cihazlarının içindeki piller gibi birçok çeşit sayabiliriz profesyonel alanda. Yaklaşık 200’e yakın pil çeşidimiz var profesyonel grupta. Bizim tüketici pili olarak bildiğimiz grupta da yine 200 civarında ürünümüz bulunuyor. Tüketim ağırlığı olarak tüketici pilleri kategorisi; kumanda pilleri olarak bilinen kalem ince piller diyeceğimiz ürünler. Biz VARTA Türkiye ürün portföyüne tüketici pilleri, mikro piller, işitme cihazı, saat pilleri ve biraz önce bahsettiğim profesyonel gruplar giriyor. Bir diğer ürün grubu ise otomotive yönelik elektrikli araç batarya grubu. Elektrikli araç batarya grubu VARTA’da yeni gelişmekte olan bir kategori. Bir diğer ürün grubumuz da enerji depolama çözümleri. Enerji depolama çözümleri de ağırlıklı olarak güneş panelleri ile üretilen enerjinin depolandığı hem ev tipi hem sanayi tipi ürünlerden oluşuyor.

Tüketici pilleri ile ilgili rakiplerimizden ayrışan birçok özelliğimiz var. Ambalaj tasarımlarımız tamamen yenilendi. Yüzde 100 geri dönüştürülebilen ambalajlarımızda akıllı açma kapama mekanizması bulunuyor, aynı zamanda ambalajların üzerinde hangi pilin ideal olarak hangi cihazla kullanılacağını gösteren semboller yer alıyor. Tüm bunlar tüketicilerimize kolaylık sağlamak için. Doğru pilin, doğru cihazda kullanılmasını önemsiyoruz çünkü insanların ihtiyacı olmayan bir fiyat/performans segmentindeki ürünü alıp daha yüksek fiyatlar ödemesini tercih etmiyoruz.

VARTA’nın üretim alanları 1990’larda üç gruba ayrılıyordu; tüketici grubu, profesyonel grup ve otomotiv aküleri. 2020’de VARTA’da tüketici ve profesyonel gruplar tekrar birleşti. 2020’deki birleşme pandemi sürecine denk geldi. Buna bağlı olarak ülkelerdeki yapılanmalar ve burada diğer ürün gruplarıyla ilgili faaliyetler de biraz gecikti. Şu an ülkemizde enerji depolama işi potansiyel barındıran bir iş. Türkiye’nin iklim koşulları bu alana elverişli. Avrupa ülkelerine göre çok daha fazla güneş alıyoruz. Bu anlamda güneş paneli işi son 4-5 yılda çok fazla ivme kazandı. Geçen sene Avrupa’nın en büyük güneş paneli üretim tesislerinden bir tanesi açıldı. Yine bu tip yatırımlar devam ediyor. Bu alanda Türkiye’ye yapılacak yatırımlar ülke ekonomisine katkı sağlayacak. Yenilenebilir enerji dünyada çok güncel bir trend. Şu an güvenilen bu enerji kaynaklarıyla ilgili sıkıntılar var. Örneğin Dünya’nın tamamının yenilenebilir yeşil enerjiye geçmesi için 2050 yılını hedefleyen tarihler vardı, Rusya-Ukrayna savaşı bu tarihleri biraz arka plana attı. Almanya’yı bile ele alacak olursak, güncel olarak doğalgazla elektrik üretimi birinci sırada.

Yeşil enerjiye dönüş globalde biraz ertelenmiş gibi gözükse de VARTA olarak bizim gündemimizden kalkmadı. Biz kendi planlarımızı aynı şekilde devam ettiriyoruz. Amacımız, 2027 yılında bütün üretimimizi karbon nötr hale getirmek.

VARTA olarak Türkiye’de de her geçen sene Pazar payını arttıran bir markayız. Güncelde Türkiye pazarında tüketici pilleri olarak ikinci sıradayız.

Hedefimiz ise pazar lideri olmak.

“TÜRKİYE’NİN KONUMUNUN ÖNEMİNİN BİR KEZ DAHA ALTI ÇİZİLDİ”

• Taşınabilir enerji çözümleri ürünleri sunan VARTA’nın Türkiye ekonomisine katkıları  neler?

VARTA olarak Türkiye’de personel istihdamı haricinde üretim anlamında bir planımız şu an için yok maalesef.

Ama bu planların sadece bizim firmamız için değil, enerji sektöründeki ve diğer sektörlerdeki birçok firma için farklılaşacağını şahsi olarak tahmin ediyorum. Rusya-Ukrayna savaşı özellikle bizim bölgemizde çok büyük değişikler meydana getiriyor. Türkiye’nin konumunun önemi bir kez daha ön plana çıktı. Yakın gelecekte ülkemize daha fazla yatırımın gelmesini bekliyoruz.

VARTA’nın üretim politikasına döndüğümüzde; VARTA dünyadaki lider taşınabilir enerji üreticilerden biri. VARTA’nın bir Alman firması olarak toplam üretiminin hala yüzde 75’ini Almanya’da kendi fabrikalarında yapıyor. Toplamda 5 üretim tesisi var, 3’ü Almanya’da, bir tesis Romanya’da, bir tesis de Endonezya’da bulunuyor.

Biz taşınabilir enerji çözümleri üretiyoruz. Asıl işimiz hep bu olacak. Dolayısıyla bu üretime devam edeceğiz. Tahminimiz bu işin hiçbir zaman küçülmeyeceği yönünde. Çünkü günümüz teknolojileri ile pilin, şu an için bir alternatifi yok. Şarj edilebilir pillere bir vadede dönüşüm olabilir ama tüketici pillerinde, ‘tek kullanımlık’ pillerin orta vadede ortadan kalkacağını düşünmüyoruz. Şekil değiştirebilirler ama hep bir şekilde kumanda vb. günlük hayatta kullandığımız cihazların içinde olacaklar.

Biz de taşınabilir pillerdeki varlığımızı sürekli olarak pekiştirerek devam ettirmeyi planlıyoruz. ‘Lityum iyon’ geleceğin teknolojisi olarak görünüyor diyebilirim.

VARTA’nın şu an tüm dünyada 4800 tane çalışanı var. Dünyada 75 ülkede direkt ticaret yapıyor.

VARTA Türkiye olarak yapacağımız yatırımlar ve büyüme stratejimiz VARTA firmasının dünyadaki planlarıyla paralel olarak devam edecek.

“BİZİM GİBİ FİRMALARIN KARBON AYAK İZİNİN YÜZDE 95’İ, ÜRETİMDE KULLANDIĞIMIZ ENERJİDEN GELİYOR”

Geri dönüşüm VARTA için çok önemli bir konu. Biz de bu konuyu sahiplenme noktasında adımlarımızı artırmaya çalışıyoruz. VARTA olarak bu konudaki öncü firmalardan biriyiz. Türkiye’de pil geri dönüşümü hala çok yetersiz seviyelerde. Özellikle pandemide bu oran daha da düştü. Bunun birkaç sebebi var; en önemlisi Türkiye’de geri dönüşüm bilinci henüz oturmamış durumda. Çabalarımız bu bilinci yerleştirmek ve yaygınlaştırmak için. VARTA olarak bazı kurumlar ile bu anlamda ortak çalışmalar yürütüyoruz. Birçok perakende noktada tüketicilerin, geri dönüşüm ile ilgili farkındalığını artırmayı planlıyoruz. VARTA, Dünya’nın önde gelen pil üreticilerinden biri ve alanında pil uzmanı bir marka. Bizim gibi firmaların karbon ayak izinin yüzde 95’i, üretimde kullandığımız enerjiden geliyor. Biz bu yüzde 95’in önemli bölümünü güneş panelleri ile yenilenebilir enerji formatına çevirebilmiş durumdayız.

‘PAZAR LİDERLİĞİNİ HEDEFLEYEN BİR ŞİRKETE DÖNÜŞTÜK’

• Şirket olarak zaman içinde hangi alanlarda daha çok yol kat ettiniz?

VARTA yakın zaman kadar Türkiye’de daha çok üreticiler,  fabrikalar, profesyonel kanallara yoğunlaşmışken şimdi Türkiye’deki tüm  satış kanallarına ürün satar pozisyonda. 

Türkiye’deki pazar payımız %2 seviyelerinden  %19 seviyelerine geldi. İşlerimiz hacim olarak çok arttı. Türkiye pazarına da bakacak olursak; 2000’lerin başındaki teknoloji olarak daha geri planda olan pillerin tüketimi düşerken alkalin pillerin ağırlığı artıyor.

20 sene öncesinde Türkiye’de tüketilen pillerin yüzde 90’ı çinko karbon teknolojisindeki pillerden oluşurken, bu son 5-6 senede çinko karbon pillerin adetteki payı belki yüzde 35-40’lar seviyesine kadar geriledi. VARTA olarak her ne kadar çinko karbon piller satsak da hala, amacımız alkalin pillerde, lityum pillerde, lityum iyon pillerde pozisyonumuzu daha da pekiştirmek.

VARTA, Avrupa Birliği ülkeleri içindeki enerji alanında yatırım yapılan bir şirket pozisyonunda, dolayısıyla Avrupa ortak fonlarından ciddi miktarda pay alıyor. Alınan fonların yüzde 90’ı lityum iyon teknolojisini ve üretim tesislerini geliştirmek için kullanıyor.

VARTA olarak vizyonumuz; “Geleceğin pil teknolojilerini geliştirmek.” Bu anlamda da geleceğin pil teknolojisinin lityum iyon teknolojisi üzerine olacağı öngörülüyor.

‘SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ÜZERİNE BİR DEPARTMAN KURDUK’

• Varta’nın geri dönüşüm politikası nedir?

“Bundan birkaç yıl önce sürdürülebilirlik üzerine bir departman kurduk. Pil üreticisi firma olarak bize düşen görev nedir? Ne yapabiliriz? Tüm bu konuları yönetebilmek için. Amacımız,2027 yılına kadar PAS 2060’a göre karbon nötr üretime ulaşmak. Neler yapıyoruz bunun için;  bir kere enerji kaynaklarımızı daha doğru seçiyoruz. Daha tasarruflu üretim yapmaya başladık. Ambalajlarımızı değiştirdik, yüzde yüz geri dönüştürülebilen, FSC sertifikalı, karton ambalaja geçtik. Pillerimiz de, şu an gelinebilen maksimum seviye olan yüzde 90 oranında geri dönüştürülebilir hammadde içeriyor. Ayrıca kullanılmış piller, geri dönüşüme daha kolay ve organize bir şekilde teslim edilebilsin diye ambalajlarımız, akıllı açma/kapama mekanizmasıyla tasarlandı. Karton ambalaja geçtiğimizden bu yana yılda 94 ton plastik tasarrufu elde etmeye başladık. Şu an yüzde 75 oranında ambalajlarımızı kartona çevirdik, ‘sıfır plastik’ hedefimiz var. Üretim dışında tüm faaliyetlerimizde, tüketicimizi bilinçlendirmeye yönelik çeşitli kampanyalar üzerine çalışıyoruz.’’

“TÜRKİYE’DE BİR ÜRETİM ÜSSÜNÜN OLMASI BİZİM İÇİN ÖNEMLİ”

• Yakın gelecek planlarınız neler? Uzun vadede hayata geçirmeyi planladığınız hedefleriniz var mı?

Bizim öncelikle ticari hedefimiz Türkiye’de pazar lideri pozisyona ulaşmak. 2026 senesinde adet bazında tüketici pazar liderliğini öngörüyoruz. Bunun dışında Türkiye’deki finansal olmayan hedeflerimize gelince, VARTA’nın güncel stratejilerinden ilki ‘geleceğin pil teknolojilerini yaratıyor olmak. AR-GE departmanlarımız lityum iyon teknolojisi ve bu eksendeki diğer ürünlerde bunu zenginleştirmek adına sürekli çalışmalar yapıyor. Bir diğer önemli konu VARTA’yı daha sürdürülebilir bir firma haline getirmek. Özellikle pilin geri dönüşümü anlamında tüketicimizi daha fazla bilinçlendirecek faaliyetlerde bulunmak. Çalışmalarımız, sürdürülebilirlik, daha çevreci olmak, geri dönüşümün önemi gibi temaları ön plana çıkarmak üzere olacak.

Uzun vadedeki planlarımız içinde Türkiye’de bir üretim tesisimizin olması hayalimiz var.

VARTA’nın ülkemizde yatırım yapmasının aynı zamanda doğru bir stratejik karar olacağını da düşünüyorum çünkü VARTA Avrupa eksenli bir markadan daha global eksenli bir markaya geçiş sürecinde aynı zamanda.