“Özel sektörün enerji yatırımlarına desteklerin devam etmesini istiyoruz”

Limak Hidroelektrik Santrallar Grubu Genel Müdürü Taner Ercömert, hidroelektrik santralleri başta olmak üzere yenilenebilir enerji kaynaklarının ülkemiz için önemine dikkat çekerek desteklerin sürmesini talep ettiklerini belirtti.

Limak Hidroelektrik Santrallar Grubu Genel Müdürü Taner Ercömert, EIF 2020 Digital Kongresinin Hidroelektrik Oturumu’nda yaptığı konuşmada ülkemizde HES kurulu gücünde özellikle son 20 yılda uygulanan yeni model sayesinde büyük bir başarının sağlandığını ve HES kurulu gücünde 31 bin MW’a ulaşmaya sadece 79 MW’ın kaldığını belirtti. Elektrik üretim kapasitesinde büyümenin, belirlenen milli hedef doğrultusunda yenilenebilir ağırlıklı olarak devam etmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Taner Ercömert, uygulanan ‘yenilenebilir payının artırılması’ odaklı milli enerji politikasını doğru bulduğunu ve bunu desteklediğini de vurguladı.

Ercömert, 2023’te 35 bin MW’lık HES  üretim kapasitesine ulaşmanın hedeflendiğini ifade ederek “2020’de 94 bin MW’ı geçen ülke elektrik kurulu gücünde yeni hedef 100 bin MW’ın geçilmesi” diye konuşurken bu çerçevede özel sektör enerji yatırımlarına destek ve teşviklerin devam etmesini talep ettiklerini söyledi. HES sistem kullanım bedellerinin yüksekliği ve DSİ Projelerinin Ortak Tesis Bedeli ödemelerinin görülen yüksek ÜFE oranlarının yarattığı olağanüstü eskalasyon nedeniyle artık yapılamayacak duruma geldiğini belirten Ercömert, “Bu iki konuda da iyileştirme yapılmasını talep ediyoruz” dedi.  

“HİDROELEKTRİK, YENİLENEBİLİR ENERJİ GELECEĞİNİN ANAHTARI KONUMUNDA”

HES’lerde yerli aksam teşvikine devam edilmesinin milli sanayi ve ülke ekonomisi için faydalı olduğunun altını çizen Ercömert, “Özelleştirilen HES’lerdeki türbin ve jeneratör yenileme işlerinin de yerli aksam teşvikinden faydalanmasını talep ediyor ve bu hususları ilgili kamu kurumlarımızın değerlendirmesine sunuyoruz” şeklinde konuştu. Ercömert, “Kesintili kaynaklar olan güneş ve rüzgarı kesintiye uğradığı zamanlarda mükemmel bir şekilde tamamlayan ve güç taleplerindeki düşüşleri veya ani artışları kolayca karşılayan hidroelektrik,  yenilenebilir enerji geleceğinin anahtarı konumunda ve ülkemizin elektrik üretiminde de halen kömürden sonra ikinci sırada” ifadeleriyle sözlerini sürdürdü.

Türkiye’nin, en yüksek HES kurulu gücüne sahip ülkeler listesinde Avrupa’da ikinci durumda olduğunu ve 2023’e kadar ilk sıraya yükselme hedefi bulunduğunu hatırlatan Taner Ercömert, 2020 yılı elektrik üretiminde HES payının yüzde 28,1 seviyelerinde olduğunu belirtti. Ercömert, “Önümüzdeki dönemde HES özelleştirmelerinin devam etmesiyle yakın dönemde canlılık  kazanması  beklenen bir diğer alan da HES’lerin rehabilitasyonu ve modernizasyonudur. Özelleştirme kapsamında yer alan ve işletmede 50-60 yılı geçmiş HES’ler için bu konu büyük  önem arz etmektedir” dedi.

Aynı zamanda HESİAD Yönetim Kurulu Üyesi de olan Taner Ercömert, “Enerji ithalatına son  10 yılda  27-70 milyar dolar arasında büyük miktarlar ödenen ülkemizde HES’lerin öncülüğünde kalan tüm  yenilenebilir kaynaklarımız geliştirilmelidir” diyerek HES’ler gibi güneş, rüzgar ve jeotermal enerjinin de ülkemiz için çok değerli kaynaklar olduğunu belirtti. Ülkemizin sahip olduğu yenilenebilir enerji kaynaklarında gelişime açık büyük potansiyel olduğunu dile getiren Ercömert, “GES ve RES’lerde bir an önce 10 bin MW’ın geçilmesini istiyoruz. Ülkemizde bundan sonraki  enerji yatırımları da yenilenebilir  ağırlıklı  olmalıdır” diye konuştu.