“Güneşin Geleceği ve Hibrit Santraller” GENSED Güneş Zirvesi’nde değerlendirildi

GENSED Güneş Zirvesi kapsamında gerçekleştirilen oturumda “Güneşin Geleceği ve Hibrit Santraller” konusu dernek başkanları tarafından değerlendirilerek sektörün gelişimi için görüş ve önerilerde bulunuldu.

Sibel ACAR-ANKARA/ GENSED Güneş Zirvesi kapsamında gerçekleştirilen “Dernekler Oturumu”nda “Güneşin Geleceği ve Hibrit Santraller” konusu masaya yatırıldı.  

Oturumun moderatörlüğünü ETKB Enerji İşleri Genel Müdürü Murat Zekeriya Aydın gerçekleştirirken GENSED Başkanı Halil Demirdağ, GÜYAD Başkanı Cem Özkök ve GÜNDER Başkanı Kutay Kaleli oturumda konuşmacı olarak yer aldı. 

“DÜNYADA ENERJİDE YENİ BİR DÜZEN GELİYOR”  

Güneş enerjisinde yaşanan gelişmelerle ilgili değerlendirmelerde bulunan GENSED Başkanı Halil Demirdağ, hibrit teknolojilerinin doğal bir denge unsuru oluşturduğunu ifade ederek sözlerine başladı. 

Konuyla ilgili konuşan Demirdağ; “Hibrit esasında güneş, rüzgar ve hidro doğal bir denge. Jeotermal ve biyogaz gibi kaynaklara baktığımızda bunlar da istediğimiz zaman emre amade olmayan rüzgar ve güneşi belli bir oranda kapatabilen kaynaklar. Özellikle hidro bu alanda çok kabiliyetli. Hepimizin bildiği gibi hidroelektrik santralleri ülkemizde enerji piyasasında fiyat düzenlemesi amaçlı kullanılıyor. Haziran-Temmuz-Ağustos ayında yağmur olmamasına rağmen o sırada en fazla elektriğimizi güneş enerjisinden üretiyoruz. Turizmin olduğunu dönemde bu tüketimin daha da yüksek rakamlara çıkmasını bekliyoruz. Bu süreçlerde hidro bize ne kadar yetecek, kurak bir yılda bize sıkıntılar yaratır mı? Biz bunu doğal olarak güneşten karşılayabileceğiz. Güneş artık sisteme ek bir maliyet getirmediği için bunlarla hibritleyerek çok ciddi bir şekilde artırarak devam ettirmeliyiz. Almanya’nın güneş enerjisinde yakaladığı başarıyı bizler de hibrit sistemlerle yakalayabiliriz. Yaptığımız çalışmalarda aldığımız sonuçlar; sistemi kötü etkileyeceğini düşündüğümüz unsurların esasında tam tersi olarak sistemi çok güzel destekleyeceği yönünde. Güneş’ten elektrik üretimini artırarak hibritlerle bunu desteklediğimiz süre inanıyorum ki sektör belli bir süre daha depolama ihtiyacı duymadan kendi içerisinde doğal dengesinde bunu gerçekleştirebilir” diye konuştu. 

Elektrikli araçlarla birlikte “Dünyada enerjide yeni bir düzen geliyor” ifadelerini kullanan Demirdağ; “Elektrikli araçlarla birlikte bambaşka bir dünya geliyor. Elektrikli araçların mini üretici ve mini tüketici olacağını düşündüğümüzde bu sürelerde bu hibritleme ve dengeleme teknolojileri gibi teknolojilerle enerjide dengeyi sağlayabiliriz diye düşünüyorum. Covid sonrası süreçte de talebin artmasını bekliyoruz. Bu sebeple hibritlerin kapasite artımı sayılmadan gerekli düzenlemelerin yapılmasını bekliyoruz” dedi. 

“ENERJİ DEPOLAMA SİSTEMLERİNE ÖNCELİK TESİS EDİLMELİDİR” 

GÜYAD Başkanı Cem Özkök ise güneş enerjisinin geleceği için yapılması gerekenlerle ilgili olarak öncelikle yerli ekipman kullanımı, Ar-ge, teknoloji transferleri hususlarını hayata geçirecek mekanizmalar ile yeni yatırım olanaklarının hayata geçirilmesi konularında tavsiyelerde bulundu. 

Özkök; “Yenilebilir enerji kaynaklarındaki elektrik üretimi artırılarak şebekeye güvenli bir şekilde entegrasyonun sağlanması, YEKA benzeri modeller sayesinde yenilebilir enerjinin elektrik üretiminde daha yoğun kullanılması sağlanmaktadır. Enerji depolama sistemlerine öncelik tesis edilmelidir. Kapasiteler açılarak elektrik şebekleri daha güçlü ve esnek hale getirilmelidir.  Yılda 3000 MW güneş ve 1000 MW kapasite açılmasını istiyoruz. Ayrıca bölgesel enerji talebinde arz ve talep dengesinin oluşturulması büyük önem arz ediyor” diye konuştu. 

Hibrit yönetmeliği ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Özkök, konuyla ilgili birtakım aksaklıklar yaşandığına dikkati çekerek; “Türkiye’nin yatırımlarını artırması için TEİAŞ yatırımlarını özel olarak ihaleye çıkmalı. Türkiye’nin yenilebilir enerjiden elde ettiği enerjiyi tüketiciye ulaştırmamız lazım” ifadelerini kullandı. 

KALELİ’DEN SANAYİCİLERE ÇAĞRI: “BAŞVURUNUZUZU HİÇ VAKİT KAYBETMEDEN YAPIN” 

GÜNDER Başkanı Kutay Kaleli ise 2020 yılı gibi olağanüstü pandemi süreciyle uğraşan dünyada, ülkemizde enerjide 3 önemli ana gelişmenin yaşandığını ve bu gelişmelerin sektörü sevindirdiğini aktardı. 

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Kaleli; “2020’de enerji sektöründe 3 önemli gelişme oldu. 2019’da çıkan mevzuatla birlikte çatı alanında artan talep söz konusu. Sektörümüze yetmese de çatı GES pazarında 2020 yılı için önemli bir açılım oldu. YEKA 1 süreci 2020 yılında gerçekleştirildi. Bu sayede artık panelden öncesinin yani hücrenin üretildiğini biliyoruz ve bu duruma çok seviniyoruz. Hibrit mevzuatının da çıkmasını önemli görüyoruz. Mevzuatla ilgili sorunlar var olsa da önemli olan iş birliğiyle sorunları aşmaktır” dedi. 

Özellikle hibrit kaynakların şebekeye güvenli bir şekilde entegre edilebilmesi için saha uygulamalarının mevzuatı yakalaması konusunun büyük önem arz ettiğini belirten Kaleli, son olarak sanayicilere ve işletmecilere bir çağrıda bulundu. Kaleli söz konusu paydaşlara seslenerek; “Bugün çağrı mektubu başvurunuzu yapın. Trafo kapasiteleri dolmadan başvurularını yapmalarını tavsiye ediyorum. Hiç vakit kaybetmesinler. Bundan daha güzel bir tavsiye bence olamaz” diye konuştu.