Güneş enerjisinin geleceği konuşuldu

Bilkent Enerji Politikaları Araştırma Merkezi’nin gerçekleştirdiği “Türkiye ve Dünyada Güneş Enerjisinin Geleceği” etkinliği bugün online olarak yapıldı. Toplantıda güneş enerjisindeki son gelişmeler ele alındı.


Uluslararası Enerji Ajansı Kıdemli Uzmanlarından Heymi Bahar, güneşin geleceği ile ilgili olarak, “Fiyatın konuşulmadığı ve güneşin hem kendisinin hem de teknolojisinin büyüyüp büyümeyeceğinin konuşulmadığı bir dünyaya geldiğimizi düşünüyorum. “Heymi Bahar, şebeke yatırımları ile ilgili olarak, “Şebeke yatırımlarını güneşe göre ayarlamamız çok önemli. Çünkü şebekeyi dönüştürecek teknolojinin güneş olduğunu düşünüyorum” dedi. Bahar, “Bundan sonra biz net sıfır karbon emisyonları noktasına doğru hareket edeceksek güneş enerjisini tek başına bir yerlere getirmek bence zor. Bunun için güneşi artık nasıl diğer yenilenebilir enerji teknolojileriyle beraber kullanabiriz diye çalışmalar yapılmalı. Bu yüzden tüm sektörün bütünleyici olması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

MIT Energy Initiative’de Araştırmacı Bilim İnsanı Emre Gençer, “Güneş veya rüzgardan bahsettiğimiz zaman şebekenin tamamını ele almadığımızda çeşitli problemler yaşıyoruz. Bu da planlama konusunun önemli olduğunu gösteriyor” dedi. Güneş enerjisinin sıfır emisyonlu olmadığını belirten Gençer, “Yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen elektriğin karbon ayakizi fosil kaynaklara kıyasla oldukça düşüktür ama sıfır değildir” dedi.Dünyadaki en büyük enerji kaynağının güneş olduğunu söyleyen Gençer, “Dünyaya 1 saatte gelen güneş bizim senelik enerji ihtiyacımızı karşılamaya yetecek kadar büyüktür. Elektriğin ötesinde, gıda, su ve bütün enerji ihtiyacımızı karşılayabiliriz. Güneş enerjisi gelişmiş bir teknoloji ve çok büyük ölçekte yatırımlar yapılıyor. Ancak bizim çoğunlukla ihtiyacımız olan elektrik şehirlerde ve büyükşehirlerdedir” dedi.

Solarbaba Kurucusu Ateş Uğurel, Türkiye’nin bu yıl güneş kurulu gücünün Karapınar GES dışında 600-700 MW olacağını ve 2030 yılındaki kurulu gücünün ise 20.000 MW olacağını ifade etti. Uğurel, güneş enerjisinin en büyük probleminin mevsimsel depolama olacağını belirtti. Uğurel ayrıca güneşte alım garantisine gerek olmadığını da söyledi.

GÜNDER Başkanı Kutay Kaleli, yenilenebilir enerjinin teorik olarak yüzde 100 mümkün olduğunu fakat uygulanabilir olmadığını söyledi. Kaleli,  Türkiye’de çatı kurulumlarının şu anda yüzde 15 civarında olduğunu ve 2025’e kadar yüzde 25’e doğru yaklaşacağını belirtti. Kaleli, Türkiye’nin 2030 yılındaki güneş kurulu gücünün 20.000 MW üzerinde olacağını da ifade etti.