Bor Karbür Üretim Tesisi’nin temeli Bandırma’da atıldı

Türkiye’nin ilk Bor Karbür Üretim Tesisi’nin temeli, bugün Balıkesir’in Bandırma ilçesinde atıldı. 

Dünya bor rezervinin yüzde 73’üne sahip Türkiye, elindeki cevheri katma değerli üretime çevirmek için önemli bir projeye başlıyor. Balıkesir’in Bandırma ilçesinde kurulacak Bor Karbür Üretim Tesisi’nin temeli, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in de katılımıyla atıldı. Tesis üretime geçtiğinde savunma sanayine katkı sağlayacak.

Tesisin temel atma töreninde konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, borun dünya piyasasında stratejik öneme sahip olduğuna ve savunma sanayisinden cam sektörüne, seramikten tarıma ve temizlik ürünlerine kadar birçok alanda kullanıldığına dikkat çekerek “Bizler için gelişmeye ve büyümeye açık bir alan. Daha fazla katma değerli ürün üretimiyle birlikte bor pazarındaki açık ara liderliğimizi, teknolojiyle pekiştireceğiz. Milli Enerji ve Maden Politikamızın üç sac ayağından biri olan yerlileştirme işte bu yüzden çok önemli. Enerji teknolojilerindeki bu yerli dönüşümü sağlamak için önemli adımlar attık. Enerji ve madenciliğin her alanında yerli insan kaynağı, yerli teknoloji ve yerli uç ürün diyerek köşe taşlarımızı diktik” dedi.

“MİLLİ ENERJİ, MİLLİ SAVUNMAYA GÜÇ KATACAK”

Türkiye’nin, savunma sanayinde yaşanan teknolojik dönüşümü kendi kaynaklarıyla değerlendirdiğinde neleri başarabileceğini kanıtladığını ifade eden Bakan Dönmez, “Bugün yerli ve milli teknoloji ile nerelere gelebileceğimizin en güzel örneğini ortaya koyuyoruz. Savunma sanayinde yerlilik oranı yüzde 70’lere ulaştı. Önemli bir ihracat kalemi haline geldi. Enerjiyi de teknolojide Türkiye’nin yeni savunma sanayisi yapmak istiyoruz” şeklinde konuştu.

Temeli atılan tesisin ileri teknoloji bor üretiminde ilk adım olduğunu belirten Dönmez, “Bu tesisle birlikte milli enerji, milli savunmaya en büyük desteği verecek, gücümüze güç katacak. Bandırma’daki tesisimizde üreteceğimiz bor karbür düşük yoğunluğu ve yüksek ısıya dayanma özelliği ile savunma sanayimizin yerlilik oranının artırılmasına da büyük oranda katkı sunacak. Bor karbür yüksek sertlik ve mukavemet/yoğunluk oranının kritik olduğu taktik araçlar, helikopterler, uçaklar, top namlusu, askeri kıyafetler ve personel koruyucu yeleklerin zırhlanması gibi askeri amaçlı malzemelerde yoğunlukla kullanılacak” dedi.

Bor karbürün dayanıklı makine ve seramik parçalarının üretiminde ve nükleer uygulamalarda da kullanılacağına dikkat çeken Dönmez, “Yaptığımız bu stratejik dönüşümle ülkemize sağlanan katma değer; bor karbür gibi ürünlerde 150 katına, bu ürünlerin kullanıldığı zırh yapımında 500, nükleer gibi sektörlerde ise 2000 kata kadar çıkabiliyor” diye konuştu.

YILDA BİN TON ÜRETİM GERÇEKLEŞTİRİLECEK

Eldeki verilere göre şu an dünyada yaklaşık 12 bin ile 15 bin ton arası bor karbür üretilebiliyor. Çin’in hakim üretici ülke olarak öne çıktığı piyasada Almanya, Hindistan, Japonya, ABD, Ukrayna, Güney Kore ve İngiltere’de de üretim faaliyetleri gerçekleştiriliyor. Bununla birlikte Bandırma Bor Karbür Tesisi’nde ise yılda bin ton üretim gerçekleştirilerek yaklaşık 25-30 milyon dolar değerli ürün elde edilecek. Bordan elde edilen katma değer; borik asit gibi rafine ürünlerde 3 katına, bor karbür gibi ürünlerde 150 katına, bu ürünlerin kullanıldığı zırh yapımı ve nükleer gibi sektörlerde ise 500 hatta 2 bin katına çıkabiliyor.

ÇİNLİ ŞİRKET İNŞA EDECEK

Öte yandan kamu-özel sektör iş birliğiyle kurulan TRBOR Bor Teknolojileri A.Ş.’de Eti Maden de yüzde 33 paya sahip olacak. Çinli firma China Machinery Engineering Corporation’ın (CMEC) inşa edeceği bor karbür üretim tesisi, 70 milyon dolara mal olacak. Tesisin 24 ayda tamamlanması planlanıyor.

Haberin devamı…

Eti Maden Genel Müdürü Serkan Keleşer, savunma sanayisinde kullanılacak bor içerikli malzemelerin üretileceği Bor Karbür Tesisi’nde elde edilecek bor karbür tozlarıyla kişisel zırhlama, helikopter koltukları ve tanklarda zırhlanma yapılabileceğini belirtereki “Böylece 20 yıl önce bir birim değer kazandığımız boru dörde, oradan 200’e, bu ürünlerle 2 bine, nükleer santral için kullanılacak malzemeyle 4 bin katına çıkaracağız.” dedi.

Keleşer, Balıkesir’in Bandırma ilçesinde ETİ Maden Bor Karbür Tesisi Temel Atma Töreni’nde yaptığı konuşmada, bor madeninin yirmi yıllık bir dönüşüm süreci geçirdiğini söyledi.

Bundan 20 yıl önce yaptıkları satışlarda ton başına 150-200 dolar arası kazandıklarını aktaran Keleşer, şöyle konuştu:

“20 yıl içinde geldiğimiz noktada boru rafine ürün olarak satar duruma geldik. Böylece 150-200 dolar olan rakamı 500-600 dolarlara çıkardık. Eti Maden olarak bugün 32 tesiste, 17 çeşit ürün satıyoruz. Açılışını yaptığımız tesis, ülkemiz için son derece önemli bir tesistir. Bor karbür yeryüzünde elmastan sonra gelen en sert ve dayanıklı malzemedir. Bu tesis sayesinde elde edeceğimiz bor karbür tozlarıyla kişisel zırhlama, helikopter koltukları ve tanklarda zırhlanma yapılabilecek. Böylece 20 yıl önce bir birim değer kazandığımız boru dörde, oradan 200’e, bu ürünlerle 2 bine, nükleer santral için kullanılacak malzemeyle 4 bin katına çıkaracağız.”

En iyi savunmanın üretim olduğuna değinen Keleşer, Eti Maden’in üretimle geleceğe doğru sağlam adımlar attığını belirtti.

Keleşer, bilgi birikimi ve teknoloji alanında iş birliği yapılacak CMEC şirketini Türkiye’ye yatırıma devam edeceklerini, CMEC’nin 40 yıllık bir deneyime sahip olduğunu dile getirerek, “Eski bir Çin atasözü binlerce kilometrelik bir yolculuğun tek bir adımla başladığını söyler. Bizler Türkiye pazarında yatırım ve proje yapmaya dün olduğu gibi yarın da devam edeceğiz” ifadesini kullandı.

Bakan Dönmez tarafından temeli atılan tesisin 24 ayda bitirilmesi hedefleniyor. Tesiste, 250 kişi istihdam edilecek ve savunma sanayisinin ihtiyaç duyduğu bor içerikli malzemeler üretilecek. (AA)