
Avrupa Birliği’nin elektrik üretiminde yenilenebilir enerji kaynaklarının payı kış döneminde yüzde 40 ile ilk kez fosil yakıtları geride bıraktı. Londra merkezli enerji düşünce kuruluşu Ember’in analizine göre, Ekim 2022-Mart 2023 tarihlerini kapsayan kış döneminde AB’de, enerji krizine rağmen fosil yakıtların elektrik üretimindeki payı geriledi. AB ülkelerinde “kriz kışı” olarak adlandırılan bu dönemde elektrik talebinin yüzde […]
Avrupa Birliği’nin elektrik üretiminde yenilenebilir enerji kaynaklarının payı kış döneminde yüzde 40 ile ilk kez fosil yakıtları geride bıraktı.
Londra merkezli enerji düşünce kuruluşu Ember’in analizine göre, Ekim 2022-Mart 2023 tarihlerini kapsayan kış döneminde AB’de, enerji krizine rağmen fosil yakıtların elektrik üretimindeki payı geriledi.
AB ülkelerinde “kriz kışı” olarak adlandırılan bu dönemde elektrik talebinin yüzde 7 azalması, fosil yakıtlardan elektrik üretiminin de bir önceki kışa göre yüzde 12 düşmesini sağladı.
Kömürden elektrik üretimi yüzde 11, gazdan elektrik üretimi ise bu dönemde yüzde 13 azaldı.
AB’de kömür santrallerini kullanan 18 ülkeden 15’inde kömürden elektrik üretimi gerileme gösterdi. Polonya ve Almanya’daki düşüş, kömürden elektrik üretimindeki toplam azalmanın yüzde 70’ini oluşturdu.
Aynı dönemde yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretimi ise yüzde 4 büyüdü.
Böylece, yenilenebilir enerji kaynaklarının AB’nin toplam elektrik üretimindeki payı kış döneminde yüzde 40’a ulaşarak ilk kez fosil yakıtları aştı. Fosil yakıtların payı ise yüzde 37 oldu.
Kış döneminde neredeyse tüm AB ülkelerinde elektrik talebinin son 5 yıl ortalamasına göre yüzde 6,2 azalmasıyla 12 milyar avro değerinde elektrik tasarrufu sağlandı.
Ember Analisti Chris Rosslowe, analize ilişkin değerlendirmesinde, Avrupa’nın artan enerji maliyetleri ve Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı savaşla tetiklenen arz endişeleriyle bir kriz kışıyla karşı karşıya kaldığını belirterek, “AB bu zor ayları atlattı ancak gelecek yıllarda acil talep düşüşlerine ve ılıman hava koşullarına güvenemez. Enerji arzını istikrarlı tutmak için AB’nin fosil yakıtlardan mümkün olduğunca çabuk ayrılması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.
AA
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 PÜİS Başkanı İmran Okumuş, dış satışlar konusunda bayiilere uyarıda bulundu9 Mayıs 202521:07 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Uluslararası Jeotermal Yatırım Zirvesi’nde konuştu9 Mayıs 202515:49 Enerjisa Üretim, 30. enerji santralini devreye aldı9 Mayıs 202515:46 IRENEC 2025: Yenilenebilir enerji dünyası İstanbul’da buluşacak9 Mayıs 202515:45 “Kredi portföyünde enerji ve enerji verimliliği sektörü birinci sırada yer alıyor”9 Mayıs 202514:15