'Cezayir'le enerji alanındaki köklü ilişkilerimizi bu kapsamda yeni bir vizyonla çeşitlendireceğiz'

‘2053 yılı net sıfır emisyon hedefimiz dünyada örnek sayılabilecek adımlardan bir tanesi’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, New York’ta katıldığı ’13. Concordia Yıllık Zirvesi’nde; “Türkiye, Paris İklim Anlaşması hedeflerine en fazla katkı sağlayan ülke konumunda. 2053 yılı net sıfır emisyon hedefimiz doğrultusunda 2030 senesine kadarki emisyon azaltma hedefimizi iki katına çıkardık. Bu da tabii dünyada örnek sayılabilecek adımlardan bir tanesi.” değerlendirmesinde bulundu.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na katılmak üzere New York’ta bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Concordia Zirvesi kapsamında soruları cevapladı.

“DÜNYADA ÖRNEK GÖSTERİLEBİLECEK ÜLKE KONUMUNDAYIZ”

“Sizce, Türkiye’deki potansiyel ekonomik büyümeyi engellemeden çevre konularında hassasiyet nasıl sağlanır?” sorusuna Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu cevabı verdi: 

“Türkiye’nin sera gazı emisyonları oldukça düşük, yine de Türkiye, Paris İklim Anlaşması hedeflerine en fazla katkı sağlayan ülke konumunda. Bu alanda attığımız adımlarla da dünyada örnek gösterilebilecek ülke konumundayız. Çünkü burada aldığımız desteklere baktığımız zaman, diğer birçok ülke gibi herhangi bir destek almadan bu adımları attık, atıyoruz. Paris İklim Şartı’na da bugüne kadar uyduk, uymaya devam ediyoruz. Türkiye olarak dünyamızın ve insanlığın ortak geleceğini ilgilendiren bu hayati meselede elimizi taşın altına koyuyoruz. Paris İklim Anlaşması’na 2053 net sıfır emisyon ve yeşil kalkınma hedeflerimizle en anlamlı katkıyı yapan ülkeler arasındayız. Hem yenilenebilir enerji hem de nükleer ve hidrojen yatırımlarında önemli adımlar atıyoruz. Yenilenebilir kurulu güç bakımından Avrupa’da beşinciyiz, dünyada 12’nciyiz. Böyle bir gayretin ve çalışmanın içindeyiz. Enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji alanında attığımız adımlar, yıllık 90 milyon ton karbon eş değeri sera gazı emisyonunu engellemiştir. 2053 yılı net sıfır emisyon hedefimiz doğrultusunda 2030 senesine kadarki emisyon azaltma hedefimizi iki katına çıkardık. Bu da tabii dünyada örnek sayılabilecek adımlardan bir tanesi.”