
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Toplantısı’nın ardından yaptığı açıklamada, “Ne üretim bandı var, ne fabrikası’ dedikleri Togg’un 52 binden fazlası şu an yollarda. İnşallah yaz aylarında sedan modeli de piyasaya sürülecek” diye konuştu.
Düzenleyen: Sibel Acar
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Toplantısı’nın ardından basın açıklaması yaptı.
Açıklamaların içerisinde enerji sektörüne yönelik önemli konu başlıkları da yer aldı.
TOGG’UN SEDAN MODELİ İÇİN TARİH BELLİ OLDU
Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen hafta gerçekleştirdikleri Güneydoğu Asya seyahatinin, girişimci, tarihî ve kültürel derinliği ile barışık, insanı ve vicdanı merkeze alan dış politikalarının başarısını bir kez daha gösterdiğini ifade etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ziyaretin hafızalara kazınan yanlarından birinin de her üç ülkenin liderine hediye ettiği yerli elektrikli otomobil Togg olduğunu anımsattı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Toplantısı’nın ardından yaptığı açıklamada, Togg’un büyüyen, güçlenen, ekonomisi hızla kabuk değiştiren yeni Türkiye’nin adeta simgesi hâline dönüştüğüne dikkati çekerek gelen eleştirilere yönelik sözlerini şöyle sürdürdü:
“Togg’un ilk ortaya çıkış fikrinden üretimine kadar her aşamasına bir kulp takanlar, liderlere hediye edilen otomobillerden de rahatsız oldular. Öyle vahim tepkilere şahit olduk ki hıncını alamayıp G20 üyesi bir ülkeye ‘geri kalmış’ diyeni mi ararsınız, Türkiye ile ilgili kurulan övgü dolu cümleleri eleştirenleri mi ararsınız, Hint Müslümanlarının millî mücadeleye verdiği destekten haberi olmayıp ileri geri konuşarak sirkatin söyleyenleri mi ararsınız, ülkeye ve millete dair vizyon ortaya koyamayan ne kadar işgüzar varsa Togg’u ve Güneydoğu Asya seyahatimizi hedef aldı. Oysa bu ülkenin ekmeğini yiyen, suyunu içen, havasını soluyan herhangi bir kimsenin bırakın rahatsız olmayı, tam tersine bu ziyaretten iftihar etmesi beklenir. Dünyanın başka hiçbir ülkesinde muhalefet, millî gururu okşayan fotoğraflar üzerinden hükûmeti eleştirmez. Ama ülkemizde ne yazık ki böyle bir muhalefet yok. Bizde bir türlü iflah olmayan yıkıcı bir muhalefet zihniyeti var. Ne diyelim ülke ve millet olarak da bu bizim imtihanımız. ‘Ne üretim bandı var, ne fabrikası’ dedikleri Togg’un 52 binden fazlası şu an yollarda. İnşallah yaz aylarında sedan modeli de piyasaya sürülecek.”
ELEKTRİKLİ ARAÇ YATIRIMLARI
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Togg’un dışında yabancı markaların Türkiye’ye yatırımlarının devam ettiğini dile getirdi.
Çinli BYD şirketinin 1 milyar dolar yatırımla Manisa’da kuracağı elektrikli araç üretim tesisi ve araştırma geliştirme merkezi çalışmalarında ciddi mesafe kat edildiğini anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “2024 yılında dünyada 17 milyondan fazla elektrikli araç satıldığı dikkate alındığında bu yatırımların önemi daha net görülecektir. Tabii bununla da kalmıyoruz. Yine bir başka Çin firması, o da ayrıca Samsun’da yatırımını şu anda yapıyor. O da hazırlıklarını tamamladı. Çok kısa bir zaman içerisinde Samsun’da da bu markanın temelinin atıldığını göreceğiz. Türkiye’yi yüksek teknoloji yatırımlarının odağı hâline getirmek için bundan sonra da kararlılıkla çalışacağız” ifadelerini kullandı.
2030 SANAYİ VE TEKNOLOJİ STRATEJİSİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti’nin 8. Olağan Büyük Kongresi’nde açıkladıkları Türkiye Yüzyılı Reform Programı’nı son derece detaylı bir şekilde, hemen hiçbir konuyu atlamadan büyük bir titizlik içinde hazırladıklarını vurguladı.
Reform programının ileri teknoloji yatırımlarında ülkeye farklı bir ufuk kazandıracağına dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ekonomik dönüşüm, yeşil ve dijital dönüşüm, sosyal politikalar, yargı ve temel haklar, siyasi ve idari düzenlemeler olmak üzere beş temel sütun üzerine inşa ettiğimiz reform programıyla üst orta gelir grubunda yer alan Türkiye’yi, yüksek gelirli ülkeler ligine çıkartacağız. Bugün yapılan kabine toplantımızda ülkemizin sanayi üretiminde ve teknolojide bağımsızlığını güçlendirecek 2030 Sanayi ve Teknoloji Stratejisini ele aldık. Ayrıca sağladığımız desteklerle mobilite, petrokimya, savunma ve güneş enerjisi teknolojileri alanlarında yakın zamanda hayata geçecek 7 milyar dolar bütçeye sahip projeleri değerlendirdik. Sanayi ve teknoloji alanında da doğru yoldayız. İnşallah burada da hedeflerimize ulaşacağız” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 Çalık Petrol ve TPAO’dan petrol arama ruhsatı başvuruları21 Mart 202509:22 Kara yollarında durum21 Mart 202508:40 EÜAŞ’tan TOBB Üniversitesine santral teknolojilerinde yerli ve milli üretimin artırılmasına yönelik ziyaret20 Mart 202515:07 Çay fabrikasının enerji maliyetinin dörtte biri güneş enerjisinden sağlanıyor20 Mart 202513:39 SÜT-D’den iklim değişikliğine karşı acil çağrı20 Mart 202511:32