
Avrupa Sayıştayı, Avrupa Birliği (AB) ülkelerindeki enerji vergilendirme politikalarını Birliğin iklim hedefleriyle uyumsuz buldu. Avrupa Sayıştayı, “Enerji vergilendirmesi, karbon fiyatlandırması ve enerji sübvansiyonları” başlıklı raporunu yayımladı. Raporda, enerji vergilendirmesinin, iklim değişikliğiyle mücadele çabalarını destekleyebileceği ancak mevcut vergi seviyelerinin farklı enerji kaynaklarını kirletme seviyesini yansıtmadığı belirtildi. AB Komisyonu ve bazı üye ülkelerin fosil yakıt sübvansiyonlarını aşamalı […]
Avrupa Sayıştayı, Avrupa Birliği (AB) ülkelerindeki enerji vergilendirme politikalarını Birliğin iklim hedefleriyle uyumsuz buldu.
Avrupa Sayıştayı, “Enerji vergilendirmesi, karbon fiyatlandırması ve enerji sübvansiyonları” başlıklı raporunu yayımladı.
Raporda, enerji vergilendirmesinin, iklim değişikliğiyle mücadele çabalarını destekleyebileceği ancak mevcut vergi seviyelerinin farklı enerji kaynaklarını kirletme seviyesini yansıtmadığı belirtildi.
AB Komisyonu ve bazı üye ülkelerin fosil yakıt sübvansiyonlarını aşamalı olarak kaldırma taahhütleri olduğu anımsatılan raporda, buna rağmen fosil yakıt desteklemelerinin son 10 yılda nispeten sabit kaldığı kaydedildi.
Raporda, “AB’nin enerji vergilendirme politikaları iklim hedefleriyle örtüşmüyor.” ifadesi kullanıldı.
AB’nin Yeşil Mutabakat ile 2050 yılına kadar iklim dostu bir kıtaya dönüşmeyi hedeflediği hatırlatılan raporda, enerji vergilendirmesi, karbon fiyatlandırması ve enerji sübvansiyonlarının iklim hedeflerine ulaşmak için önemli araçlar olduğuna dikkat çekildi.
Raporda, mevcut enerji vergilendirme yönetmeliği kapsamında daha fazla kirletici enerji kaynaklarının daha az karbon salanlara kıyasla vergi avantajına sahip olabildiğine işaret edildi.
AB’de kömürün doğal gazdan, bazı fosil yakıtların ise elektrikten önemli ölçüde daha az vergilendirildiği belirtilen raporda, yakıt vergilendirmesindeki farklılıkların da iç pazarı bozabileceği kaydedildi.
Raporda, “Fosil yakıtlar üzerindeki düşük karbon fiyatları ve düşük enerji vergileri, daha yeşil teknolojilerin nispi maliyetini artırmakta ve enerji geçişini geciktirmektedir.” değerlendirmesinde bulunuldu.
AB ülkelerinin yakıt sübvansiyonlarına yıllık 55 milyar avronun üzerinde kaynak sağladığı ifade edilen raporda, AB ülkelerinin 15’inin ise yenilenebilir enerjiden daha fazla sübvansiyonu fosil yakıtlara harcadığı belirtildi.
AA
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 TBMM’de enerji ve maden alanları ile en düşük emekli aylığının yükseltilmesine ilişkin kanun teklifleri görüşülecek6 Temmuz 202522:08 Pençe-Kilit Harekat bölgesinde metan gazına maruz kalan 5 asker şehit oldu6 Temmuz 202522:03 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Togg’un yeni modeli T10F’yi test etti6 Temmuz 202521:57 Bakan Bayraktar, doğal gaz desteğinde yeni sistemin sinyalini verdi5 Temmuz 202520:50 Avustralya, yenilenebilir enerji için hidrojen projesine 283 milyon dolar fon verecek5 Temmuz 202520:45