“Türkiye 2019’da otogaz kullanımında dünyada ilk sıraya yükselmiştir”

EPDK Başkanı Yılmaz, “Türkiye 2019’da otogaz kullanımında Güney Kore’yi geçerek birinci sıraya yükselmiştir” dedi.       

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bir sunum yaptı. Yılmaz, burada yaptığı konuşmada “Türkiye 2019’da otogaz kullanımında Güney Kore’yi geçerek birinci sıraya yükselmiştir” dedi.

Yılmaz, Komisyon’da yaptığı sunumda Kurumun bu yıl gerçekleştirdiği faaliyetler ile 2021 yılında yapacağı çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

Enerji sektörü çalışanlarının salgın sürecinde büyük bir gayretle çalıştıklarının altını çizen Başkan Yılmaz, “Biz de EPDK olarak kurumlarımızla işbirliği içerisinde; piyasaların işleyişinin aksamaması, vatandaşlarımızın kesintisiz ve kaliteli enerjiye ulaşımının temini amacıyla her türlü tedbiri almaktayız. Bu noktada memnuniyetle ifade etmeliyim ki, salgın koşullarına rağmen enerji piyasalarımız akamete uğramamış, gelişimini de sürdürmüştür. ” dedi.

“GAYEMİZ, ÜLKEMİZİN BÖLGESEL BİR TİCARET MERKEZİ OLMASI”

2020 Eylül ayı itibariyle baktığımızda elektrik piyasasında önlisans hariç 2 bin 131, doğal gaz piyasasında 343, petrol piyasasında 13 bin 597 ve LPG piyasasında 11 bin 133 lisanslı oyuncu bulunduğu bilgisini veren Yılmaz, “Enerji piyasalarının işleyişine ilişkin kurallarımızı, piyasa izleme faaliyetlerinden elde ettiğimiz sonuçlar ve dünyadaki gelişmeler ışığında sürekli olarak gözden geçiriyoruz. Gayemiz iyi işleyen enerji piyasalarına sahip olmak ve ülkemizin bölgesel bir ticaret merkezi olma hedefine katkı sağlamaktır” ifadelerini kullandı.

Milli Enerji Politikası çerçevesinde; enerjide dışa bağımlılığın azaltılması ve çevre dostu kaynaklardan azami düzeyde faydalanılmasının büyük önem taşıdığına dikkat çeken Mustafa Yılmaz, “Gururla ifade etmek isterim ki; Kurumumuzun faaliyete başladığı günlerde sadece 28 bin MW düzeyinde olan kurulu gücümüz bugün lisanssız santraller dahil, 93 bin MW’ı geçmiştir ve bu rakamın yüzde 50’den fazlasını yenilenebilir kaynaklarımız oluşturmaktadır.” dedi.

“YENİLENEBİLİR KAYNAKLARA DAYALI ÜRETİMİN ARTMASINDA YEKDEM ÖNEMLİ ROL OYNUYOR”

Son 18 yılda, yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı kurulu gücün yüzde 290 oranında artarak 12 bin MW’dan 47 bin MW seviyesine ulaştığını belirten Yılmaz, 2020 yılında devreye alınan kurulu gücün yaklaşık yüzde 97’sinin hidroelektrik, rüzgar, biyokütle, güneş gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı olduğunu da söyledi. Yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı üretimin artmasında YEKDEM’in önemli bir rol oynadığını kaydeden Yılmaz, “Bugün YEKDEM kapsamında toplam kurulu gücü 21 bin 877 MW olan 817 tesis bulunmaktadır. Ayrıca 2021 yılında tüketicilerin kullandığı elektriğin yenilenebilir enerji kaynaklarından üretildiğini garanti eden Yenilenebilir Enerji Kaynak Garanti Sistemi ve Piyasası devreye alınacaktır. Bu piyasa sayesinde hem yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen elektriği tüketenler bunu ispatlayabilecek, hem de yenilenebilir üretimle karbon ayak izimizi küçülterek çevrenin korunmasına yönelik önemli bir adımı hayata geçirmiş olacağız.” şeklinde konuştu.

“OTSP İLE ÜLKEMİZ BÖLGESİNDE DOĞAL GAZ BORSASI KURAN İLK ÜLKE OLDU”

EPDK tarafından Eylül 2020 itibariyle doğal gaz piyasasında 72 adedi dağıtım lisansı olmak üzere toplam 343 adet lisans verildiğini ifade eden EPDK Başkanı Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kurumumuzun faaliyetlerine başladığı günlerde sanayi ile konutta sadece 5 şehrimize doğal gaz hizmeti sağlanabiliyordu. 2003 yılından itibaren gerçekleştirdiğimiz dağıtım lisansı ihaleleri ve BOTAŞ iletim hattı genişlemesine bağlı olarak kısa sürede büyük bir ivme yakalandı. Bugün 81 il merkezimizin tamamında ve 559 ilçe ve beldemizde konutlarda doğal gaz kullanılmaktadır. Yılsonunda doğal gaz kullanan ilçe ve belde sayımız ise 585’e ulaşacaktır. Diğer taraftan, Kurumumuz düzenlemeleri çerçevesinde 1 Eylül 2018 tarihinde EPİAŞ bünyesinde devreye alınan Organize Doğal Gaz Toptan Satış Piyasası ile ülkemiz bölgesinde doğal gaz borsası kuran ilk ülke konumuna geçmiştir.”

“VGP İLE İLGİLİ ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR”

Karadeniz’de keşfedilen doğal gaz rezervinin, EPDK’nın sorumluluğunu daha da artırdığına dikkat çeken Mustafa Yılmaz, “Piyasalarımızda öngörülebilirliği artırma, ileriye dönük fiyat belirsizliklerini ve riskleri en aza indirme hedefimiz doğrultusunda fiziksel teslimatlı vadeli ürünlerin hayata geçirilmesinde 2020 yılında büyük yol kat ettik. Ayrıca 2021 yılında devreye alınacak olan Vadeli Doğal Gaz Piyasası ile ilgili çalışmalarımız da sürmektedir. 2023 yılında yerli gazımızın piyasaya arz edilmesiyle birlikte, Türkiye organize gaz piyasaları, ‘Avrupa’da kendi ülkesinde üretilen gazın uluslararası ticarete konu edildiği az sayıdaki gelişmiş gaz ticaret merkezlerinden biri’ olma imkanına ulaşacaktır. Yine bildiğiniz gibi yaptığımız düzenleme kapsamında, sınır ötesi doğal gaz boru hatlarındaki taşıma kapasitesinin bir kısmı spot ithalata ayrılmıştır. Bu düzenlemeyle, doğal gaz piyasasında daha fazla rekabetin oluşmasını ve kullanılmayan kapasitelerin de kullanılabilir hale getirilmesini hedefliyoruz. Yaptığımız tüm düzenlemeler, aldığımız tüm kararlar; önümüzdeki yıllarda süresi dolacak gaz kontratlarının yenilenmesi sürecinde ülkemizin müzakere pozisyonunu güçlendirmeye de hizmet edecektir” dedi.

“AKARYAKIT PİYASALARIMIZ DA HIZLA BÜYÜYOR”

“Hepinizin malumu olduğu üzere elektrik ve doğal gaz gibi akaryakıt piyasalarımız da hızla büyümekte ve gelişimini sürdürmektedir” diyen Yılmaz, 2019 yılında akaryakıt tüketiminin 26,7 milyon ton olarak gerçekleştiğini bildirdi. Akaryakıt Kalite İzleme Sistemi (AKİS) ile yapılan çalışmalarda ülkemizde piyasaya arz edilen akaryakıtın yüzde 99,6’sının -teknik düzenlemelere uygun olduğunun tespit edildiği bilgisini de veren Yılmaz, şunları söyledi:

“Ayrıca akaryakıt depolarının izlenmesine yönelik olarak Depo Akaryakıt Kalite İzleme Sistemi (DAKİS) oluşturularak, depolardaki akaryakıtın kalitesinin daha etkin olarak izlenmesi konusunda önemli bir adım atılmıştır. Tarımımızın ve sanayimizin desteklenmesi ve dışa bağımlılığın azaltılması hedefleri doğrultusunda yerli kaynaklardan üretilen biyodizelin ve etanolün de akaryakıt piyasasında pay sahibi olması sağlanmıştır.

Petrol piyasasında bugün itibarıyla toplam 6 adet Rafinerici lisansı bulunmaktadır. Ülkemiz yıllık 40 milyon tonluk bir ham petrol işleme kapasitesiyle birlikte rafinaj konusunda önemli bir merkez haline gelmiştir.

Bunun yanı sıra petrol piyasasında Eylül 2020 sonu itibariyle; 6 rafinerici, 77 dağıtıcı lisansı, 34 iletim lisansı, 13 işleme lisansı, 75 taşıma lisansı, 93 depolama lisansı, 130 madeni yağ lisansı, 31 serbest kullanıcı lisansı, 67 ihrakiye teslimi lisansı ve 13 bin 71 bayilik lisansı olmak üzere toplam 13 bin 597 lisans bulunmaktadır.”

“TÜRKİYE, 2019’DA OTOGAZ KULLANIMINDA GÜNEY KORE’Yİ GEÇEREK İLK SIRAYA YERLEŞTİ”

Çevre dostu kabul edilen LPG’nin de ülkemizde yaygınlaşması için EPDK olarak önemli adımlar attıklarını söyleyen Mustafa Yılmaz, “Bugün Türkiye; dünyanın en büyük on altıncı LPG pazarı konumundadır. 2019 yılında ülkemiz otogaz kullanımında Güney Kore’yi geçerek birinci sıraya yükselmiştir. Türkiye, otogaz kullanan araç sayısı ve istasyon sayısı bakımından ise dünya lideri konumunu sürdürmektedir.

Kurumumuz tarafından verilen lisanslar kapsamında LPG piyasasında 2020 yılı Eylül ayı itibariyle; 92 LPG dağıtıcı, 98 LPG depolama, 58 LPG taşıma, 10 LPG tüp imalatı, 81 LPG tüp muayenesi, tamiri ve bakımı ve 10 bin 794 otogaz bayilik lisansı olmak üzere toplam 11 bin 133 lisans sahibi bulunmaktadır.” ifadelerini kullandı.