LPG’li araçlara otopark müjdesi

Alışveriş merkezlerinde bulunan kapalı otoparklara LPG’li araçların girebilmesi için gereken kural ve şartlar belirlendi.

LPG’li araç kullanıcılarını yakından ilgilendiren Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, alışveriş merkezlerinde (AVM) bulunan kapalı otoparklara, belirlenen şartların sağlanması halinde LPG kullanan araçların girmesine izin verilecek.

AVM’lerdeki kapalı otoparklara LPG’li araçların girebilmesi için Türk Standardları Enstitüsü’nden (TSE) hizmet yeterlik belgesi ve mahallin itfaiye teşkilatından ‘uygun’ görüşü alınacak. Ayrıca, iş yeri açma ve çalışma ruhsatı vermeye yetkili idareler, otoparkların kayıtlarını tutarak, yıllık denetimlerini yapmak ya da yaptırmakla yükümlü olacak.

LPG’Lİ ARAÇLARIN GİRİŞ VE ÇIKIŞLARI AYRI OLACAK

LPG’li araçların alınabileceği kapalı otopark alanları, birinci bodrum katlardan daha aşağıdaki katlarda konumlandırılamayacak ve diğer araçların alınacağı otoparklar ile LPG’li araçların giriş ve çıkışları birbirinden ayrı olarak düzenlenecek.

Otoparkların havalandırma ve elektrik tesisatı yeniden düzenlenecek. Otoparkları, tescil belgesinde LPG’li olduğu belirtilen ve geçerli muayenesi bulunan araçlar kullanabilecek, gerekli koşulları sağlamayan araçlar otoparklara alınmayacak.

ŞARTLAR BELİRLENDİ

LPG’li araçların kapalı otoparklara girmesinin önünü açan Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik’in 60’ıncı maddesine yapılan eklemelere göre; Alışveriş Merkezleri Hakkında Yönetmelik kapsamındaki alışveriş merkezlerinde bulunan kapalı otoparklara; TS 9881 “Araç park yerleri için kurallar” standardında yer alan “Tip 1-Ticari faaliyet amaçlı park yerleri” için belirlenen kural ve şartları sağlamaları, buna ilişkin TSE’den hizmet yeterlik belgesi ile mahallin itfaiye teşkilatının uygun görüşünü almaları ve diğer şartların sağlanması kaydıyla, mevzuata uygun olan LPG kullanan araçların girmesine izin verilecek.

Sağlanması gereken şartlar ise şöyle;

• İşyeri açma ve çalışma ruhsatı vermeye yetkili idareler, kapsamdaki otoparkların kayıtlarını tutarak yıllık denetimlerini yapmak ya da yaptırmakla yükümlü hale getirildi.

• LPG’li araçların alınabileceği otoparkların araç giriş kısmına, TS 9881’e uygunluk işareti içeren en az  90×60 cm ebatlarında tabela araçların görebileceği şekilde asılacak.

• LPG’li araçların alınabileceği kapalı otopark alanları birinci bodrum katlardan daha aşağıdaki katlarda konumlandırılamayacak ve bu otoparklar ile bunların giriş ve çıkışları, diğer araçların alınacağı otoparklar ile bunların giriş ve çıkışlarından ayrı olarak düzenlenecek.

• LPG’li araçların alınacağı otoparkların havalandırma ve elektrik tesisatı kıvılcım güvenlikli (ex-proof) olarak, havalandırma tesisatı yer seviyesinde biriken LPG gazını algılama cihazına bağlı otomatik çalışacak özellikte ve gazı süpürecek kapasitede düzenlenecek.

• LPG’li araçların alınacağı otoparkların zemininde, uygun eğimde dere oluşturularak su drenajı sağlanacak. Bu bölümlerde ızgara sistemi kullanılmaz. Dere sisteminin tahliye noktalarında gaz geçişini engelleyecek sifonlu rögarlar kullanılacak.

• Bu otoparkları, tescil belgesinde LPG’li olduğu belirtilen ve geçerli muayenesi bulunan araçlar kullanabilecek. Yetkilendirilmiş ve TS 9881 standardında belirlenmiş olan Tip 1 otoparklarda çalışanlar ile ilgili kurallar kapsamında verilen şartları sağlayan araç giriş-çıkış ve kayıt sorumlusu görevlilerce araçların belirtilen şartlan sağlayıp sağlamadığı kontrol edilecek, şartlan sağlamayan LPG’li araçlar söz konusu otoparklara alınmayacak.

TOBB LPG Meclisi Başkanı Gökhan Tezel ve Türkiye LPG Derneği Başkanı Eyüp Aratay konuyu gazetemize değerlendirdi.

TOBB LPG Meclisi Başkanı Gökhan Tezel:

‘KISITLAMANIN KALDIRILMIŞ OLMASINI MEMNUNİYETLE TAKİP EDİYORUZ’

LPG’li araçların kapalı park yerlerine alınmasına ilişkin çalışmalarımıza 2013 yılında İzmir’de yapmış olduğumuz Çalıştay ile başlamıştık. O günden bu yana mevzuat ve standart altyapısının hazırlanması, uygun araç ve uygun park yeri tanımlarının belirlenmesi amacı ile yoğun bir mesai harcadık. Bugün yayımlanan Yönetmelik ile ülkemizde kontrollü olarak kısıtlamanın kaldırılmış olmasını memnuniyetle takip ediyoruz. Bu süreçte sektörümüze destek veren kamu otoritesi ile başta TOBB LPG Meclisi Otogaz Komitemiz olmak üzere çalışmalara katkı sağlayan tüm üyelerimize teşekkür ederim. Sektörümüze hayırlı olmasını diliyorum.

Türkiye LPG Derneği Başkanı Eyüp Aratay:

‘SEKTÖRÜMÜZÜN ÖNÜNÜ AÇACAK VE EKONOMİYE ÖNEMLİ KATKILAR SUNACAK’

Türkiye LPG Sektörü ve Sivil Toplum Kuruluşlarıyla beraber LPG’li araçların, AVM’lere ait kapalı otoparklara alınması için uzun yıllardır konunun takipçisi olduk. Nihayetinde bu konunun bugün çözüme kavuşturuluyor olmasını büyük bir memnuniyetle karşılıyoruz. Türkiye’deki LPG’li araç sahipleri ve ailelerinin yaşadığı sıkıntıyı gideren bu çözüm, aynı zamanda sektörümüzün önünü açacak ve ekonomiye de olumlu katkılar sunacaktır. Sorunun giderilmesine katkı sağlayan başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere ilgili Bakanlıklarımız, tüm kamu kurum ve kuruluşlarına teşekkür ediyoruz.

LPG’li araçların kapalı otoparklara alınmasına ilişkin somut çözüm süreci, Mart 2019’da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Fatih Dönmez’in konuya ilişkin açıklamaları ile başlamıştı. Çevre ve Şehircilik Bakanımız Murat Kurum’un Ekim 2019’da, ‘Muayeneleri yapılmış LPG’li araçların standartlara uygun olan alışveriş merkezlerinde bulunan kapalı otoparklara girebileceği’ yönündeki açıklaması ile de sektör olarak gelecek yönetmeliği heyecanla bekliyorduk. Bugün Cumhurbaşkanımızın onayıyla mutlu sona ulaştık.

ÖRNEK ÜLKEYİZ

LPG; bugün ‘Temiz Enerji’ kaynağı olarak, sadece ülkemizde değil tüm dünyada sürdürülebilir bir gelecek adına teşvik ediliyor. LPG konusunda pek çok ülkeye göre ileri bir konumdayız. Türkiye LPG pazarı; gerek rekabet, ürün ve hizmet kalitesi gerekse de büyüklüğü, yapısı ve oturmuş bir pazar olmasıyla dünyada lider konumda. Ayrıca 2005 yılında yürürlüğe koyduğumuz özel kanunla da dünyaya örnek bir ülkeyiz.

Türkiye otogazı en iyi değerlendiren ülkelerden biri ve bu konuda çok önemli bir gelişme potansiyeline sahip. Türkiye olarak, LPG pazarı açısında üç önemli veride dünyada zirvede yer alıyoruz. 10 bin 300 istasyon sayısı ile dünyada en fazla otogaz hizmeti veren ağın olduğu ülkeyiz. Bunun yanında yıllık 3,3 milyon tonluk tüketimle de yine dünyada otogazda en fazla LPG’nin tüketildiği ülkelerin başında geliyoruz. Aynı zamanda 4,7 milyon araçla da dünyada en fazla LPG’li araç sıralamasında da Türkiye lider konumunda.

Tüm bu verileri yan yana koyduğumuzda bu alanda öncelikli olarak çözüm bekleyen en büyük konumuzun, kapalı otoparklar olduğunu söylüyorduk. Çünkü LPG’li araçların AVM’lerin kapalı otoparklarına alınmaması, milyonlarca LPG’li araç kullanıcısına mağduriyet yaratmaktaydı. Bu mağduriyetin giderilmesine ilişkin Türkiye LPG Sektörü ve Sivil Toplum Kuruluşlarıyla beraber konunun takipçisi olduk, paydaşlarımızla ortak çalışmalar yürüttük. Sektör olarak, bugün bu önemli sorunun çözümlenmesinden dolayı büyük mutluluk duyuyoruz. Türkiye’deki LPG’li araç sahipleri ve ailelerinin yaşadığı sıkıntıyı gideren bu çözüm, aynı zamanda sektörümüzün önünü açacak ve ekonomiye de olumlu katkılar sunacaktır.