Yusufeli yükseliyor

Türkiye’nin milli sermaye ile Türk mühendisleri ve işçileri tarafından inşa edilen Yusufeli Barajı ve HES’te çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Artvin’in Yusufeli ilçesini ve ilçede inşa edilen Yusufeli Barajı ile Hidroelektrik Santral’i ziyaret ederek açıklamalarda bulundu.

Tamamen milli sermaye ile inşa edilen Yusufeli Barajı’nda çalışmalar tüm hızıyla sürerken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yusufeli ilçesini ziyaret ederek burada bölge halkıyla buluştu ve Yusufeli Barajı ile Hidroelektrik Santrali’nde de incelemelerde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a; Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Ulaştırma Bakanı Mehmet Cahit Turhan, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli eşlik etti.

Türkiye’nin prestij projeleri arasında yer alan, tamamen milli sermaye ve Türk mühendisleri ile işçiler tarafından inşa edilen Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santrali, yapımı tamamlandığında Türkiye’nin birinci, dünyanın üçüncü en yüksek barajı olacak.

‘2021 YILININ NİSAN AYINDA YUSUFELİ BARAJI’NDA ELEKTRİK ÜRETİMİ BAŞLAYACAK’

Kendi sınıfında Türkiye’nin en büyük, dünyanın da en yüksek üçüncü eseri olacak Yusufeli Barajı’nı Türkiye’ye kazandırmak için verilen mücadelenin en yakın şahidinin Yusufelililer olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’ye yılda 1 milyar 888 milyon kilovatsaat enerji üretecek bu eserin fiziki gerçekleşme oranının yüzde 70’i bulduğunu, 2021 yılının Nisan ayında bura-da elektrik üretimin başlayacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, barajda üretilecek enerjinin Türkiye’ye yıllık katkısının 1 milyar 250 milyon lira olacağını, bu üretim gücüyle barajın yedi yılda kendini amorti edebilme kabiliyetine sahip olduğunu anlattı.

“YEPYENİ BİR YUSUFELİ İNŞA EDECEĞİZ”

Yusufeli ilçesinin yerleşim yerinin, baraj suları altında kalması sebebiyle değiştirilmek zorunda kaldığını anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan şöyle devam etti: “Ama şimdi helikopterle geçerken baktım ki bir lebiderya, manzaraya karşı konutlarımız yapılıyor ve her şeyiyle muhteşem bir şehir burada inşa ediliyor. Bütün devlet binaları, okullarıyla, ibadethaneleriyle, altyapısıyla, üst yapısıyla muhteşem bir Yusufeli burada inşa ediliyor ve bunu da biz dünyaya örnek göstereceğiz.”

“Bizler Ankara’dan, milletvekillerimiz ve belediye başkanlarımız buradan yapacağımız çalışmalarla yepyeni bir Yusufeli inşa edeceğiz” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilçenin yeni yerinin inşası bittiğinde gerçekten güzel bir hayat alanı olacağını, Yusufeli’nin mimarisiyle, sosyal alanlarıyla bölgesinin çekim alanı haline geleceğini kaydetti.

Yeni yerleşim yerinde hak sahibi olmayanların mağduriyetini çıkaracakları bir kararnameyle giderecekleri müjdesini veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ve şimdi bu kararnameyle birlikte önünüz daha da açılmış oluyor. Bu kardeşlerimize de evleri şimdiden hayırlı olsun. Kamulaştırma bedellerinin ödenmesi için bakanlığımıza ve Devlet Su İşleri’ne gereken talimatları verdik, veriyoruz. Bu konudaki diğer sıkıntıları da biliyoruz, inşallah onların da adil ve makul bir yoldan hâl çaresine bakacağız” dedi.

“7 YILDA KENDİNİ AMORTİ EDECEK DEV BİR YATIRIM”

Helikopterle havadan inşa edilen ilçe merkezini ve barajı gördüğünü ve inşaatların süratle tamamlanması için gerekli talimatları verdiğini dile getiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Ülkemiz için hayırlı olsun diyorum, çünkü yedi tane baraj, burası barajlar şehri ve bu barajlar şehrinde en önemli özellik şu: Burada içme suyunu elde edeceğiz, burada elektrik enerjisini elde edeceğiz ve kullanma suyunu da burada elde edeceğiz, bu imkânlar var. Bu yedi baraj burada bizim için en önemli sermayelerden bir tanesi. Ve tabi burası çok kısa zamanda da yedi yıl gibi bir süreçte kendini amorti edecek, böyle bir dev yatırım” şeklinde konuştu.

2021’DE DEVREYE GİRECEK

Yusufeli Barajı ve HES projesinde yüzde 70 fiziki gerçekleşme sağlanırken elektromekanik teçhizat çalışmaları, baraj inşaatıyla koordineli devam ediyor.

Artvin’in 70 kilometre güneybatısında, Yusufeli ilçesine 8 kilometrelik mesafede Çoruh Nehri üzerine inşa edilen barajın yüksekliği 275 metre olacak. Yaklaşık 2 yıl sonra, 2021’de devreye girmesi planlanan baraj tamamlandığında beton kemer baraj sınıfında Türkiye’nin en yükseği olacak. Yüklenici firma Limak İnşaat tarafından yapımı sürdürülen ve her biri 186 megavatlık 3 üniteden oluşan Yusufeli Barajı üretime başladığında 650 bin kişinin elektrik ihtiyacını karşılayacak.

KULLANILAN BETONLA ARTVİN’DEN EDİRNE’YE YOL YAPILABİLİYOR

Yusufeli Barajı’nın gövde yapımında kullanılacak 4 milyon metreküp beton ile Artvin’den Edirne’ye 13 metre platform genişliğinde beton yol yapılabiliyor. Ayrıca bu beton miktarıyla 5 katlı, her katta 150 metrekareden oluşan 4 daireli 2 bin 350 bina da yapılabiliyor.

Yıllık enerji üretimi 1 milyar 888 milyon kilovatsaat olacak baraj, rezervuarındaki su ile Türkiye’de 75 milyon kişinin her birine 28,4 litre su sağlayabilir. Baraj kapsamında günümüz kara yolları standartlarına uygun toplamda da 67,1 kilometrelik yeni devlet yolu ile buna bağlı köy yolları yapılacak.

YILLIK BÜTÇEYE 1 MİLYAR 250 MİLYON TL KATKI

Baraj inşaatı kapsamında çevre yollarla bağlantıların sağlanması adına 54,86 kilometre uzunluğunda 39 tünel ve 4,89 kilometrelik, 4’ü özel tasarım viyadük olmak üzere 20 de köprü inşa edilecek. Tamamlandığında milli bütçeye yıllık 1 milyar 250 milyon lira katkıda bulunacak bu dev yapının 7 sene içinde kendini amorti etmesi bekleniyor.

Barajın proje karakteristikleri;

Tipi                                        :  Çift Eğrilikli Beton Kemer

Kret Kotu                           :  715 m

Kret Uzunluğu                :  490 m

Talvegden Yüksekliği  :  220 m

Temelden Yüksekliği   :  275 m

Gövde Hacmi                   :  2.831.729 m3

Ünite Sayısı                      :  3 adet

Türbin Tipi                         :  Düşey Eksenli Francis

Ünite Gücü                        :  180 MW

Toplam Kurulu Güç       :   540 MW

Yıllık Enerji Üretimi      :   1 817 GWh/yı