“Yerli ve temiz enerji kaynağıyla elektriğimizi sağlayacağız”

Türkiye’nin en büyük şarj istasyonu ‘GES ve E-Şarj İstasyonu’ Bakanlık kampüsünde hizmete alındı. Bakanlık binasında gerçekleştirilen ‘GES ve E-Şarj Açılış Töreni Programı’nda konuşan Bakan Dönmez, kendi elektriğini kendi üretmek isteyen herkese çağrıda bulunarak; “Güneş enerjisiyle birlikte hem siz hem de ülkemiz kazansın istiyoruz. Türkiye’nin güneşi, Türkiye’nin enerjisi olsun istiyoruz” diye konuştu. 

Sibel ACAR-ANKARA/ Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez,  Bakanlık binasına kurulan soket gücü anlamında Türkiye’de kurulan en büyük şarj istasyonu olma özelliğine sahip ‘GES ve E-Şarj İstasyonu’ açılış töreni programına katıldı. 

Törende konuşan Bakan Dönmez, yaklaşık 1 yıldır yürütülen hummalı çalışmaların neticesinde projeyi hayata geçirdiklerini ifade etti. 

KAMPÜS İÇERİSİNDE BULUNAN ‘GES VE E-ŞARJ İSTASYONU’ TÖRENLE HİZMETE AÇILDI 

Projenin detayları hakkında teknik bilgiler veren Dönmez; “Güneş enerjisi santralimiz 999 kW kurulu gücü sahip. Santralimiz, 7 binada 5029 m2 çatı, 2 binada 165 m2 cephe ve 353 m2 otopark üstü olmak üzere toplam 5547 m2’lik bir alana kuruldu. Çatı, cephe ve otopark alanında toplamda 2 bin 872 adet güneş paneli kullandık. Yemekhane, otopark, K,L,M,N blokları, kreş, sağlık tesisi, misafirhane, ısı merkezi ve TEİAŞ binalarını artık güneş enerjisiyle aydınlatacağız. Yerli ve temiz enerji kaynağıyla elektriğimizi sağlayacağız. Yaklaşık 2 hafta önce kabulü yapılarak santralimizi devreye aldık. Bugüne kadar 118.000 kWh enerji ürettik. İnşallah kampüsümüzün yıllık elektrik ihtiyacının yüzde 17’sini buradan karşılayacağız. Tabi mevsim şartlarını da göz önüne alırsak bu oran bahar ve yaz aylarında yüzde 25’lere kadar çıkacak” dedi 

Şarj istasyonu ile ilgili bilgileri paylaşan Dönmez; “Açık otoparkımıza 2 adet 50kW DC hızlı şarj ve 22 kW AC şarj istasyonu kurduk. Her iki şarj istasyonumuzun kablo çıkışları hem Avrupa ve ABD menşeili hem de Uzakdoğu menşeili araçları şarj edebilecek şekilde yapıldı. Böylece şarj istasyonumuz dünyada üretilen bütün elektrikli araçların kullanımına uygun olacak.52 kWh bataryalı bir araç 50 kW DC şarj istasyonunda yaklaşık 1 buçuk saatte, 22 kW AC şarj istasyonunda yaklaşık 2 saat 54 dakikada  dolacak” ifadelerini kullandı. 

“KAMPÜSÜMÜZDE DAHA FAZLA ENERJİ VERİMLİLİĞİ SAĞLAMAK İÇİN GEREKLİ DÖNÜŞÜM VE REVİZYON ÇALIŞMALARIMIZI SÜRDÜRÜYORUZ” 

Kampüs içerisinde de enerji verimliliği ve revizyon çalışmalarının hız kesmeden devam ettiğini aktaran Dönmez; “Kampüsümüzde daha fazla enerji verimliliği sağlamak için gerekli dönüşüm ve revizyon çalışmalarımızı sürdürüyoruz. A, B, C, D, E, F ve R blokta incelemelerimiz tamamladık. A, B,C, D bloktaki asansörlerle birlikte kampüsümüzün sıcak su ve ısınma ihtiyacını karşılayan ısı merkezimizde bulunan 4 adet eski ve verimsiz ısı kazanını yeni nesil kazanlarla değiştirdik. Böylece enerji verimliliğini kampüsümüzün her noktasına taşıdığımız bir altyapıyı inşa ediyoruz. A, B, C, D blok ofis tavan armatürleri, LED panel armatürlerle değiştirildi. A, B, C, D blokta tadilat yapılan ofislerde bulunan peteklerin ahşap kapamaları da ısı transferinin daha verimli olması için söküldü. Kampüsümüzün mevcut trafoları ve jeneratörleri de enerji ihtiyacımızı karşılamıyordu. Sık sık arızalar meydana geliyordu.  Enerji güvenliği ve enerji verimliliği için 2 adet 1400 KVA, 2 adet 2000Kva jeneratör ile 4 adet 1600 KVA trafo, 1600 KVA kuru tip trafonun montajı ve kablo çekim işleri tamamlandı. F bloğun altında ortak veri merkezi oluşturarak Bakanlığımız ve bağlı kuruluşlarının veri merkezlerini tek bir noktada topladık. Böylece bilgi güvenliğinin sağlanması adına önemli bir kurumsal uygulamayı da hayata geçirdik” dedi. 

BAKAN DÖNMEZ’DEN KENDİ ELEKTRİĞİNİ ÜRETMEK İSTEYENLERE ÇAĞRI 

Kendi elektriğini kendi üretmek isteyen herkese çağrıda bulunan Dönmez; “Lisanssız elektrik üretimi için Türkiye’de bütün şartları oluşturduk. Daha önce 1 MW olan lisanssız elektrik üretim üst limitini 5 MW’a yükselttik. Lisanssız üretim yapmak isteyen İşletmelerimizin ya da vatandaşlarımızın lisans alma ya da şirket kurma zorunluluğunu kaldırdık. Böylece yatırımcılarımıza hızlı, bürokratik süreçlere takılmayan ve vergiden muaf bir statü kazandırmış olduk. Lisanssız enerji üretimiyle birlikte enerji gibi dev bütçeli yatırımları tabana yaymaya başladık. Lisanssız elektrik kurulu gücünde bu adımlarımızla birlikte ciddi bir ilerleme sağladık. Güneş enerjisinde lisanssız elektrik kurulu gücümüz 6 bin 184 MW’i geçti. Türkiye genelinde güneş enerjisine dayalı lisanssız üretim yapan toplam 7.370 santralimiz mevcut. Bir kez daha bütün vatandaşlarımıza ‘Kendi elektriğini, kendin üret’ çağrısı yapıyoruz. Güneş enerjisiyle birlikte hem siz hem de ülkemiz kazansın istiyoruz. Türkiye’nin güneşi, Türkiye’nin enerjisi olsun istiyoruz” ifadeleriyle sözlerini sonlandırdı. 

BAKAN DÖNMEZ BOREL&BORON KAMYONLARINI UĞURLADI 

Program sonrasında Bakan Dönmez, sağlık çalışanları, AFAD ve diğer STK gönüllülerine dağıtım yapacak BOREL&BORON kamyonlarını uğurladı.