SEDAŞ, HoloLens desteğiyle SARP projesini tamamladı

SEDAŞ ve AKTEK’in sanal gerçeklik gözlüğü (HoloLens) ile gerçekleştirilen Ar-Ge projesi; elektrik bakım, onarım, eğitim ve rehber uygulamasında yerini aldı.

SEDAŞ ve AKTEK, Microsoft’un sanal gerçeklik gözlüğü HoloLens’ten yararlanarak EPDK tarafından da onaylanan “Arttırılmış gerçeklik teknolojisi ile SCADA operasyonlarında bakım-onarım eğitim uygulaması (S.A.R.P) Ar-Ge projesini” gerçekleştirdi.

Hızla gelişmeye ve dönüşmeye devam eden teknoloji, hayatımızı da aynı şekilde dönüştürmeyi ve kolaylaştırmayı sürdürüyor. Bilgisayar oyunlarını daha gerçekçi hale getiren ve oyuncunun olayın geçtiği mekanda olduğu hissini veren sanal gerçeklik gözlüğü, şimdi de elektrik arıza ve bakım, onarım çalışmalarında teknik elemanların uzaktan yönlendirilebilmesine, SCADA sistemi üzerinde kısa sürede kesintiye müdahale edilebilmesine, teknik eğitim uygulamalarının kolay ve uygulamalı yapılabilmesine imkan sağlayacak.

SEDAŞ ve AKTEK firmalarının 14 ayda ortak geliştirdiği Ar-Ge projesi ile arıza durumunda bir SCADA trafo bölgesinde bakım ve onarım yapacak işletme bakım ekibi görevlisinin, SEDAŞ’ın faaliyet alanındaki Sakarya, Kocaeli, Bolu ve Düzce illerinden birinde, sanal gerçeklik gözlüğünü kullanarak merkezden yönlendirilebilmesi ve uzman olmadığı bir dijital rölenin ayarını, bağlantısını, bakım veya onarımını yapabilmesi de sağlanacak.

“İŞ DÜNYASININ HER ALANINDA KULLANILMASINI BEKLİYORUZ”

Projenin, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından onaylandığını ifade eden Şebeke Yönetimi Grup Müdürü Gökmen Hasançebi, S.A.R.P projesinin her anlamda tasarruf sağlarken saha operasyonlarında enerji kesintisinin kısa sürede giderilmesini, bakım için uzmanlık gerektiren bilgilerin saha operasyonunda görev yapan çalışana aktarılmasını ve çalışanı yönlendirmesini de sağlayacağını belirtti. Hasançebi, “Yakın gelecekte iş dünyasının her alanında bu projenin kullanılmasını bekliyoruz” dedi.

S.A.R.P projesi, Microsoft tarafından düzenlenen lansmanda farklı ülkelerden iş dünyası temsilcilerine tanıtıldı. Projeyi geliştiren SEDAŞ Şebeke Yönetimi Grup Müdürü Gökmen Hasançebi, SEDAŞ Geliştirme ve Bakım Uzmanı Turan Aldırmaz, AKTEK Yöneticisi Volkan Aktaş ile Uzman Yazılım Mimarı Sebahattin Düzel, SARP projesi ve Ar-Ge çalışmaları hakkında sunum yaparak bilgiler verdi.