“Karbondioksit gazlarının yüzde 90’ından fazlası enerji sektöründen geliyor”

“Enerji Güvenliği: Fırsatlar ve Tehditler” paneli öncesinde çarpıcı değerlendirmelerde bulunan Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Dr. Fatih Birol; “İklim değişikliği G20’de en fazla tartıştığımız konulardan biri. Enerji sektörü bu konuda öne çıkan ilk sektör. Karbondioksit gazlarının yüzde 90’ından fazlası enerji sektöründen geliyor. İklim değişikliği istiyorsak önce enerji sektöründen başlamalıyız” dedi.

Sibel ACAR-ANKARA

“STM ThinkTech” tarafından gerçekleştirilen “Enerji Güvenliği: Fırsatlar ve Tehditler” paneli Ankara’da gerçekleştirildi.

Enerji konusunu ulusal ve uluslararası düzlemde; arz güvenliği, fiziki güvenlik ve siber güvenlik boyutlarıyla gündeme taşıyan panel; T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Bakan Yardımcısı Alparslan Bayraktar, Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı ve Güvenlik ve Dış Politikalar Kurul Üyesi Prof. Dr. Gülnur Aybet, Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Dr. Fatih Birol ve ODTÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oktay Tanrısever’in yanı sıra kamu ve özel sektör temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

“YAPTIĞIMIZ YATIRIMLAR SAVUNMA SANAYİMİZİ YERLİ VE MİLLİ ÜRÜNLERLE GÜÇLENDİRMEK ADINA ÖNEM TAŞIYOR”

Toplantının açılışında konuşan STM Genel Müdürü Murat İkinci, panelin önemine değindiği konuşmasında; “Teknoloji alanında yaptığımız yatırımlar savunma sanayimizi yerli ve milli ürünlerle güçlendirmek adına önem taşıyor. Ulusal güvenlik kapsamında baktığımızda enerji konusundaki kritik altyapılar; korunması ve olası tehditlere karşı önlem alınması gereken stratejik sistemler arasında yer alıyor. Bu kapsamda enerji güvenliğini sağlama konusunda bütünleşik bir yaklaşım benimsenmesinin büyük bir önem taşıdığını düşünüyoruz. Bugün gerçekleştirilen panelde enerji güvenliğini farklı boyutlarıyla ele alarak gelecek stratejilerin belirlenmesine ve birlikte çözümler üretilmesine katkı sağlamayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

“BUGÜN DÜNYADA HİÇBİR ÜLKE ENERJİ ADASI DEĞİL”

Panel, Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Dr. Fatih Birol’un sunumuyla devam etti.

Uluslararası enerji piyasalarına yönelik kapsamlı bir sunum gerçekleştiren Birol; “Bugün dünyada hiçbir ülke enerji adası değil. Bütün ülkeler ve öğeler birbirini etkiliyor. Dünyaya baktığımız zaman ağır giden bir sektör olmasına rağmen herkesi etkileyen ve etkileyecek olan 3 tane devrim yaşıyoruz. Birincisi; bütün roller değişiyor. Asya’nın çok büyük tüketim ve yatırım merkezi olduğunu görüyoruz. İkinci değişim; Amerika’da kaya gazı devrimi başladı ve herkes etkilenecek. Petrol ve doğal gazda büyük bir dönüşüm var. Üçüncü; yenilenebilir enerjinin rüzgar ve güneşin maliyetlerinde ciddi düşüşler yaşandı ve yaşanmaya devam ediyor. Dünya enerji tablosunun bir parçası haline gelmeye başladı. Bu 3 değişimde büyük devrim yaşanıyor” dedi.

“2018 DOĞAL GAZDA ALTIN YIL OLDU”

Dünya’daki küresel gelişmeleri değerlendiren Birol; “Dünya’da neler oluyor? 2018 yılında dünya enerji talebindeki büyüme son 10 yıldaki en hızlı büyüme yaşadı. Çünkü ekonomide hızlı büyüdü. Bunların arasında çok yakın bir ilişki var. Bu büyümenin lokomatiflerine baktığınızda ilginç bir tablo var. Büyümenin yarısı tek başına doğal gazda yaşandı.2018 doğal gazda altın yıl oldu. Çin’in hava kirliliğini azaltması buna sebep oldu diyebiliriz. Yenilenebilir ve nükleer enerji  Fukuşima kazası ile birlikte nükleer enerjide bir düşüş yaşanırken ilk defa geçen sene tekrar Fukuşima seviyesine geldi. Bunun da başında Çin, Rusya gibi ülkelerin açtığı santraller var” şeklinde konuştu.

“KÖMÜRE BAKTIĞIMIZDA BU MADEN 3 VİTESLİ ARABA GİBİ GİDİYOR”

Son zamanların tartışılan konusu kömür hakkında da değerlendirmelerde bulunan Birol sözlerini şöyle sürdürdü:

“Çok tartışılan bir yakıt olan kömüre baktığımızda bu maden 3 vitesli araba gibi gidiyor. Çin dışındaki ülkelerde hızlı bir büyüme var. Gelişmiş ülkelerde tüketimde düşüş var. Çin’de durum stabil.2017-2018 yıllarında Çin’in tüketimi arttı. Dünya sadece Avrupa’dan ibaret değil. Özellikle Asya’da bir artış var. Kömür tüketimi karbondioksit gazlarıyla son derece ilişkili. Avrupa’nın attığı adımlara rağmen kömür tüketiminde bir artış yaşanıyor.”

“KARBONDİOKSİT GAZLARININ YÜZDE 90’INDAN FAZLASI ENERJİ SEKTÖRÜNDEN GELİYOR”

İklim değişikliği konusunda çarpıcı değerlendirmelerde bulunan Birol; “İklim değişikliği G20’de en fazla tartıştığımız konulardan biri. Enerji sektörü bu konudaki ilk sektör. Karbondioksit gazlarının yüzde 90’ından fazlası enerji sektöründen geliyor. İklim değişikliği istiyorsak  işe önce enerji sektöründen başlamalıyız. Geçtiğimiz yıl karbondioksit salınımı tavan yaptı. Bu durum tüm toplantı ve alınan kararlarla büyük bir tezat içeriyor. Uzmanlar uyardıkça emisyonlar artıyor. Politik söylemlerle gerçek hayattaki açılan makas giderek artıyor. Emisyonlarda düşme yerine ciddi bir artış var” dedi.

Toplantı Gazeteci Yazar Hakan Çelik’in moderatörlüğünde yürütülen panelle devam etti. “Enerji Güvenliği: Fırsatlar ve Tehditler” konusunun tartışıldığı panele, ODTÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oktay Tanrısever, Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı ve Güvenlik ve Dış Politikalar Kurul Üyesi Prof. Dr. Gülnur Aybet, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Bakan Yardımcısı Alparslan Bayraktar ve T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir konuşmacı olarak katıldı.