‘EPDK’nın 20 yılı aşkın düzenleme tecrübesi ve bilgi birikimi var’

Enerji Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı A. Sertaç Komsuoğlu’nun moderatörlüğünü yaptığı ‘Elektrikli Araçlar ve Şarj İstasyonları’ oturumunda, EPDK Enerji Dönüşüm Dairesi Başkanı Zafer Korkulu, Zorlu Enerji CEO’su Sinan Ak ve Eşarj Kurucu Ortağı Cem Bahar konuşmacı olarak yer aldılar.

Enerji Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı

A. Sertaç Komsuoğlu

“ARACI HAREKETE GEÇİREN HER ŞEY BU SEKTÖRÜN BİR PARÇASI OLDU”

Bugün akaryakıt sektörü, akaryakıt sektörü olmaktan çıktı ve aracı harekete geçiren her şey bu sektörün bir parçası oldu. Bunların arasında CNG, elektrik şarj üniteleri var, yakında hidrojen olacak ve daha yeni yeni teknolojiler girecek bu sektöre. Çok hızlı gelişen ve büyüyen bir sektör, bu araçlarda da kendini gösteriyor. Fuarımızda bu yeni teknoloji, elektrikli araçlarla karşılaşmışsınızdır. Sadece bireysel değil, artık ticari amaçlı kullanılan elektrikli araçlar da var. Yani bu teknolojik süreç çok hızlı evriliyor.

EPDK Enerji Dönüşüm Dairesi Başkanı Zafer Korkulu

“KADEMELİ VE DAHA DİJİTAL DÖNÜŞÜMLER YAPMAYI TARTIŞMAYA AÇMAMIZ GEREKECEK”

Öncelikle Enerji Dönüşüm Dairemiz hakkında bilgiler vermek istiyorum. Dairemiz henüz 3 aylık ve çok yeni bir daire. 25 Aralık 2021 tarihinde kanun değişikliğinin akabinde kurulduk. Daire olarak görevimiz kısaca; enerji sektöründeki yeni teknolojilerin, iş modellerinin piyasalara etkilerini analiz etmek ve piyasalara entegrasyonu konusunda çalışmalar yapmak olarak özetleyebiliriz. Bu bakımdan dairemizi kurumun geleceği, teknolojik gelişmelere dönük yüzü olarak nitelendirebiliriz. Daire başkanlığımız altında 4 tane grup başkanlığımız bulunuyor. Şarj Hizmeti Grup Başkanlığımız; şarj istasyonlarının kurulması, işletilmesi, şarj hizmeti ile ilgili düzenlemeleri yapmakla sorumlu grubumuz. Tamamlayıcı Piyasalar ve Alternatif Yakıtlar Grup Başkanlığımız var. Bu grup başkanlığımız da enerji piyasalarının tamamlayıcısı maliyetindeki karbon piyasası, emisyon ticareti, yeşil sertifika gibi benzeri piyasa süreçlerinin tasarımının mevzuatının geliştirilmesi ve uygulamaya geçilmesine dair çalışmalar yapmakla sorumlu. Aynı zamanda yeşil hidrojen, biyometal gibi alternatif yakıtlarla ilgili mevzuat çalışmalarına katkı sağlamak amacıyla da kuruldu. Dijital Dönüşüm Grup Başkanlığımız var. Bu grup başkanlığımız da dijital dönüşüm teknolojilerinin enerji sektörüne etkilerini analiz etmek, politika eylemleri oluşturmakla görevli. Son olarak da Ar-Ge ve İnovasyon Grup Başkan Vekilliğimiz var. Bu grup başkanlığımız da enerji piyasalarını yürüten Ar-Ge faaliyetleri kapsamındaki politikaların oluşturulmasına katkı sağlamak, kurumumuzdaki Ar-Ge komisyonu tarafından kabul edilen elektrik ve doğal gaz dağıtım şirketlerinin Ar-Ge bütçelerinin takibini yapmakla görevli. Artık enerji dönüşümü hepimiz için kaçınılmaz bir kavram. Dönüşü olmayan bir yol. Bu dönüşümü inşallah hep birlikte yaşayacağız. Dünyada enerji piyasalarında ciddi talep artışları ve fiyat artışları söz konusu. Kurtulmaya çalıştığımız fosil yakıtlardan tüketimin maksimum noktaya geldiği durumlara geldik. Benim endişem tüketici nezdinde olumsuz bir algının oluşabileceği bir noktaya gelmek. Bu noktaya dikkat ederek enerji dönüşümünü gerçekleştirmeliyiz. Kademeli ve daha dijital dönüşümler yapmayı tartışmaya açmamız gerekecek.

Bugünkü toplantının konusuyla da bağlı olarak bizim dairemizin öncelikli görevi şarj hizmetleri düzenlemeleri. Çok yoğun bir çalışma dönemi geçirdik. Sertaç Komsuoğlu geçmişte Enerji Petrol Gaz Gazetesi’nde yazdığı bir yazıda ‘EPDK’sız şarj olmaz’ demişti. Peki EPDK neden şarj hizmeti noktasında olmalı? Öncelikle elektrikli araç ve şarj sektörü doğrudan bizim düzenleyici olduğumuz elektrik dağıtım sektörü ve şebekesiyle doğrudan ilintili ve ilişkili. Ayrıca bizim akaryakıt, LPG, doğal gaz ve CNG istasyonlarına ilişkin 20 yıla yakın düzenleme tecrübemiz ve bilgi birikimimiz var. O nedenle EPDK olarak biz işin bu tarafında olacağımızı her zaman biliyorduk ve o nedenle hazırlığımızı da önceden yapmaya başlamıştık. Size garip gelebilir ama bizim elektrikli şarj istasyonlarıyla ilgili ilk düzenlememiz 2011 yılına ait. 2017 yılı itibariyle tekrar hız kazandık.

Zorlu Enerji CEO’su Sinan Ak

“DÜZENLEMEYLE BİRLİKTE ÖNEMLİ YATIRIMLARIN ÖNÜNÜN AÇILACAĞINA DA İNANIYORUM”

Biz ülke olarak şehirlerarası çok fazla seyahat eden bir ülkeyiz. Dolayısıyla bizim şehirlerarası şarj istasyonlarımızın bizim için tam olması lazım. Dolayısıyla bunları kalabalık zamanlara uygun, doğru dizayn etmemiz gerekiyor. Bu konuyla alakalı Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bir düzenleme yapacağını belirtmişti. Bu düzenlemeyle birlikte önemli yatırımların önünün açılacağına da inanıyorum. TOGG’un gelmesiyle beraber şehirlerarası yollarda şarj ağı konusunda yatırımların ciddi boyuta varacağını düşünüyorum. Biz ZES olarak sadece yurtiçinde değil, yurtdışında da yatırımlara başladık. Kendi yazılımımızı, kendi yazılımcılarımızla yapıyoruz. Farklı dil versiyonları da çıkmaya başladı. Türkiye’den aracıyla yurtdışına seyahat etmek isteyen kullanıcılar, yola çıktıklarında başka ülkelerde de mevcut yazılımlarıyla aracını şarj edebilecek. Bu yatırımların yanı sıra ZES olarak kendi ürünlerimizi de üretiyoruz. Geçen sene kardeş kuruluşumuz olan Vestel yurtdışına, geliştirilen ürünler sayesinde 50 bin ürün sattı, bu sene 150 bin satıyor. Yerli üretime de katkı sağlamış olduk bu sayede.

Eşarj Kurucu Ortağı Cem Bahar

“2025 İÇİN 150 BİN ARAÇ SATIŞINI HEDEFLİYORUZ”

Pandemi sonrasında sürdürülebilirlikle beraber elektrikler daha da gündeme geldi. İnanılmaz bir talep oluştu. Global anlamda 2021 yılında elektrikli araç sayısı yüzde 108 artarak, 6.8 milyonluk araç parkına ulaştı. Bu geçiş, bu anlamda hızlanırken üstüne şimdi bir portal daha geldi; Ukrayna savaşı. Rusya’nın Ukrayna ile olan yapısından ve Rusya’nın hem petrol, hem doğal gaz kaynaklarına olan bağımlılıktan dolayı, burada da ki bir süredir başlamış durumda, daha da ciddi önlemler alınarak, daha da hızlı kaçmaya çalışılan yapılara doğru yöneleceğiz. Dolayısıyla bu süreç elektrikli araçlara geçişi daha da hızlandıracaktır. Yüksek talebin özellikle 2020-2021 yılında ivmelenmesini gördük. 2022 yılındaki hedef rakamımız 15 bin araç satışı civarındaydı. Ukrayna savaşından dolayı çok az aşağıya aldık ama yine 12-15 bin bandına yakın. 2025 için 150 bin araç satışını hedefliyoruz. Tabi, bu yüksek hacimlere mevzuatımız ne kadar yeterli? Öncelikle EPDK Enerji Dönüşüm Dairesi Başkanı Zafer Korkulu’ya ve tüm ekibine çok teşekkür ediyorum, tüm paydaşlarla, yıllardır, çok açık yüreklilikle Türkiye’deki ve dünyadaki tüm uygulamaları, herkesi dinleyerek bu mevzuatı çıkardılar. Bunun iyi bir başlangıç olduğunu düşünüyorum. Mutlaka eksikler var, eksiklerin olduğunu zaman içerisinde de görerek ve devam ederek karşılamaya çalışacağız. Türkiye’de 4 bine yakın halka açık şarj istasyonu var. Şu anda ülkemizdeki elektrikli araç rakamlarına göre 2 araca ortalama 1 tane şarj istasyonu düşüyor. Dolayısıyla biz her ne kadar biz istasyonları kurmaya çalışsak da araçlar çok hızlı satılıyor. Önümüzdeki sene TOGG girdiği zaman piyasaya bir anda 20 bin tane araç satılabilir ama biz 20 bin tane istasyon kuramayız. Lokasyon, alt yapı ya da bunları hallettiniz, ticari olarak anlaşmak bile fazlasıyla zaman alabilir. Dolayısıyla son zamanda çıkmış olan teşvikin desteği çok önemli, daha detaylarına tam olarak hakim değiliz ama bin 500 DC istasyonun ülkemizde kurulacak olması çok değerli ve zamanlaması da uygun oldu. Zaten mevcut olan yönetmeliğimizle uygun olarak çıkarıldı ve peş peşe olması da çok güzel oldu.