Enervis’ten şirketlere VAP danışmanlığı

Endüstriyel işletmelerde enerji tasarruf potansiyelinin geri kazanılması için Enerji İşleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan Verimlilik Artırıcı Projeler’in (VAP) üçüncü dönem başvuruları 3 Eylül – 1 Ekim tarihleri arasında kabul edilecek.

Enerji verimliliği danışmanlık ve uygulamaları alanlarında faaliyet gösteren Enervis, geliştirilmesine katkı sunduğu Verimlilik Artırıcı Projeler’in (VAP) üçüncü döneminde işletmelere destek sağlamayı hedefliyor.

Enerji İşleri Genel Müdürlüğü tarafından endüstriyel işletmelerde enerji etüt çalışması ile belirlenen önlemlerin uygulanması ve enerji tasarruf potansiyelinin geri kazanılması için hazırlanan Verimlilik Artırıcı Projeler’in (VAP) üçüncü dönem başvuruları 3 Eylül – 1 Ekim tarihleri arasında alınmaya hazırlanırken, Enervis de konuyla ilgili çalışmalarına devam ediyor.

ENERVİS DANIŞMANLIĞINDAKİ PROJELERİN TAMAMINA VAP DESTEĞİ

Özellikle geçen yıl gerçekleştirdiği Türkiye’de Enerji Verimliliği / EnEffTurN (Energy Efficiency Turkey Now) projesi ile VAP başvurularının yılda bir dönemden üç döneme çıkarılmasına aracı olan Enervis, bugüne kadar yapılan 18 VAP başvurusunun tamamına destek alınmasını sağladı. VAP projelerinin uygulamasını da gerçekleştiren Enervis, yaptığı ölçümler ile tasarrufu ön planda tutmayı vadederek müşterilerinin enerji verimliliği projelerinde yüzde 30 hibe desteğinden yararlanmasına katkı sağlamayı hedefliyor.

ENERVİS’İN DANIŞMANLIĞINDAKİ ÇELİKEL YATIRIMINI 1 YILDA AMORTİ EDECEK

Enervis’in danışmanlığında enerji verimliliği yapan şirketlerden biri de, Gebze’de otomotiv ve beyaz eşya sektörü için alüminyum döküm çözümleri sunan Çelikel. 2017 Mayıs döneminde VAP başvurusunda bulunan şirketin ölçümleri Enervis tarafından gerçekleştirildi. Mevcutta bulunan alüminyum ergitme fırınlarının ekonomizerlerinde verimsizlik tespit edilmesi üzerine, çok daha verimli bir sistem ile değişimi için proje hazırlanarak VAP raporu şeklinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına sunuldu.Haziran 2017’de Bakanlık tarafından denetlenen Çelikel fabrikası, Atık Isı Geri Kazanım Projesi ile yüzde 30 hibe desteği almaya hak kazandı.

Hibe desteğinde çalıştığı Enervis ile sistem kurulumu için de anlaşan Çelikel, projesini uygulamaya başladı ve ekonomizer imalatlarının tamamlanmasının ardından fabrika kurulumu aşamasına geçildi. Üç adet ekonomizer değişimi, otomasyon yenilenmesi ve izolasyon uygulaması yapılan fabrikada hem geri kazanılan atık ısı ile idari binanın ısıtılması hem de işletmede bulunan absorbsiyonlu soğutma sisteminin çalıştırılması planlandı. Temmuz ayında tamamlanan proje ile Çelikel firması yapmış olduğu yatırımı yaklaşık olarak 1 yıl gibi kısa bir sürede amorti etmiş olacak.

VAP’A KİMLER BAŞVURABİLİYOR?

Elektrik üretim faaliyeti gösteren lisans sahibi tüzel kişiler dışındaki yıllık toplam enerji tüketimleri bin TEP (Ton Eşdeğer Petrol) ve üzeri olan, ticaret ve sanayi odası, ticaret odası veya sanayi odasına bağlı olarak faaliyet gösteren ve her türlü mal üretimi yapan işletmeler VAP desteklerinden yararlanmak için başvuruda bulunabiliyor. 3. dönem başvurularının EnVer portalı üzerinden alınması planlanıyor.