Enerji ticareti masaya yatırıldı

 2’inci Enerji Ticareti ve Tedariği Zirvesi “ETD Özel Oturumu” ile son buldu. Enerji ticaretinin masaya yatırıldığı oturuma sektör paydaşları yoğun ilgi gösterdi.

 

2. Enerji Ticareti ve Tedariği Zirvesi – ISTRADE 2017, ETD Özel Oturumu” ile sonlandı. ETD paydaşları özel sektörden katılımcılarla beraber serbest piyasaya geçiş sürecini konuştu ve ETD’nin gerçekleştirdiği çalıştaydan bilgiler paylaştı.

 

“PROFESYONEL TÜKETİCİLER İÇİN TARİFE OLMAMASI LAZIM”

 

ETD Başkanı Birol Ergüven açılış konuşmasında, “Türkiye’de yeterli arz kapasitesinin olmaması gibi bir endişe vardı. Şimdi ise arz fazlası var. Elektrik piyasası Avrupa’ya göre çok yüksekti şimdi Avrupa’nın en ucuz fiyatlarından bir tanesi. Elektrik piyasasında rekabet gelişti. Özelleştirmeler yapıldı. Bu özelleştirme süreci kalifiye personeller ve istihdam yarattı. Kamunun perakendedeki yüzde 100 üstünlüğü özel sektör ile önemli ölçüde paylaşıldı. Bütün bunlar yapıldı ancak bunlar piyasanın işlemesi için ön şartlar olsa da devamı için yeterli değil. Zaten bu gün ne yapacağız sorusunu cevaplamak için buradayız. Birinci konumuz şeffaflık. Bu çerçevedeki araştırmalarımızın sonunda kamu serbest piyasaya inanıyor mu sorusunu sormak durumunda kaldık. Serbest piyasa sağlıklı bir gelişim için olmazsa olmaz ancak bunun yönetilmesi çok ayrı bir öneme sahiptir. Bu minvalde rekabet ve seçme özgürlüğünün ciddi bir şekilde incelenip, uygulamaya konulması gerekiyor. Biz serbest piyasalarının tamamıyla oluşturulup uygulanmaya başlaması halinde hem kamu hem özel sektöre olumlu etki edeceğini net bir şekilde söyleyebiliyoruz” dedi ve şunları ekledi: “Son kaynak tedarikçi tarifesinin bir an önce yürürlüğe konulup, özel sektörün kendi belirlediği fiyatlarla satış yapmasının zamanı geldi. Piyasa buna hazır. Bu sene arz fazlası oluştu, insan kaynağı oluştu. Bu sene serbest piyasaya geçmek için yeterli zemin hazır. Küçük tüketiciler için belki ayrı bir tarife olabilir ama OSB gibi profesyonel tüketiciler için tarife olmaması lazım” dedi.

 

Enerjisa Strateji ve Optimizasyon İş Birimi Başkanı Armanç Ekinci ise şunları kaydetti: “Özel sektörü rüştünü ispatladı. Rekabet önemli düzeyde sağlandı. Hatta tarife altı satışlar bile gerçekleşti. Biz ön görülebilirliği istiyoruz bundan kastımız elektrik fiyatlarının yükselmesi değil, çünkü serbest piyasada fiyat 50 lira da olur 150 lira da. Bizim vurguladığımız şey; ön görülebilirliğin olmazsa olmazı olan şeffaflık ve fiyatın maliyetleri yansıtmasıdır. Tarife artacak mı, zam olacak mı, bu bilinmezlerle yaşanmaması lazım. Bunun aciliyeti var çünkü ileride bu piyasa avantajlarını kaybedebiliriz”

 

“ARTIK CESUR BİR ADIM ATMAMIZ LAZIM”

 

Enerjisa Kıdemli Yönetici İsmail Bilgin; “Serbest tüketicinin limiti düşmeli dediğimizde EPİAŞ buna hazır değil deniliyordu. Yaptığımız çalıştayda artık EPİAŞ’ın buna hazır olduğunu gördük. Yani en büyük engellerden biri açıldı. Daha önceki senelerde serbest tüketicinin konumunu kestiremiyorduk ama şimdiyse yaptığı çalışmalarla serbest tüketicinin de bu zemine uygun olduğunu söyleyebilmek devrim niteliğindedir. Artık cesur bir adım atmamız lazım. Çünkü o adım atılmazsa bugüne kadar yapılanların bir anlamı olmayacak.” diye konuştu.

 

ETD Yönetim Kurulu Üyesi Cem Aşık, “Mevzuat konusunda en önemli konu öngörülebilirlik yani paydaşlarlaa bir konunun sürpriz olmaması lazım. Bunu sağlamak için 3 ana sütun var. Birincisi zamanlama; adım atmak için ya da mevzuatın uygulanmasında doğru zamanı kestirebilmek. İkincisi kapsam konusudur. Verdiğiniz kararın neyi kapsayacağını ve neyi kapsamayacağını söyleyebilmeniz lazım ve sonuncusu şeffaflık. EPDK bir gündem belirlediğinde bunu özel sektörün bilmesi lazım aksi taktirde konu gün yüzüne belli bir formatta çıktıktan sonra ancak reaktif tepkiler verebiliyorsunuz” dedi.

 

“BİZİM UĞRAŞTIĞIMIZ MESELELER ASLINDA ESKİ MODA MESELELER”

 

Pure Energy Kurucu Ortak Servet Akgün, “Bizim grubumuzda EPDK, SPK EPİAŞ ve biz ETD vardı. Benim gördüğümüz herkes bir şeyler paylaşıp bir şeyler oluşturmayı çok istiyor. Bunu görmek bana büyük bir umut ve mutluluk verdi. Beraber hareket ederken herkesin peşinde olduğu tek konu var. Fiyat, bu fiyatın da sahibi EPİAŞ’tır. Bu EPİAŞ’ın en temel görevi. Buna nasıl ulaşabiliriz diye peşinden gittik. Teknik alt yapı ve alternatif plan ve hizmetlerin oluşturulması ikinci hedefimizdi. Bunun için EPİAŞ’ın BİST’le diğer özel sektör paydaşları ile beraber çalışması lazım. Ve oyunculara gerçek bilginin sağlanması gerekiyor. Bizim uğraştığımız meseleler aslında eski moda meseleler. Çünkü bütün mekanizmalar değişecek. Böylelikle yeni bir sisteme entegrasyonu gerçekleştireceğiz ancak o zamana kadar bu meseleleri bir an önce bitirip yeni döneme hazırlanmamız gerekiyor” diye konuştu.

https://youtu.be/pDYynJ0UFvo