“Enerji ve teknoloji ayrılmaz bir bütün”

 Devlet ve özel sektörün önemli isimleri 5. Genç Türkiye Zirvesinde ‘Enerji Endüstrinin Dijital Dönüşümü’ konusunu konuşmak üzere binlerce öğrenciyle buluştu.

 

5.Genç Türkiye Zirvesi enerji sektörünün önemli isimlerini gençlerle buluşturdu. Oturumda Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Fatih Dönmez, EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, Zorlu Enerji Grup Başkanı Sinan Ak, Yingli Solar Türkiye Müdürü Uğur Kılıç ‘Enerji Endüstrisinin Dijital Dönüşümü’ konusunu masaya yatırdı.

 

“ENERJİ BİZİM ÜRETKENLİĞİMİZİN ÇARPANI”

 

ETKB Müsteşarı Fatih Dönmez oturumdaki konuşmasında enerji ve teknoloji ilişkisinin önemini vurgulayarak: “Enerji bizim üretkenliğimizin bir çarpanı, yaptığımız işlere katma değer katıyor. Tüm enerji kaynaklarını teknoloji ile kullanıyoruz. Yani enerji ve teknoloji ayrılmaz bir bütün. Bizim bakanlığımızda yaptığımız son milli enerji stratejimizde en önemli amaçlardan bir tanesi bu iki alanda yerlileşme sağlamak. Analiz ve politika bu ikili ilişkinin zeminine oturmak zorunda. Bu konuda iki husus meydana çıkıyor, birincisi kontrol diğeri üretkenlik. Kontrol ile Konforu sağlayabiliyoruz, üretkenlilik ile aynı ölçeklerde daha verimli çalışabiliyoruz. Dijitalleşme ve teknoloji hem kaynağı hem verimliliği etkiliyor” diye konuştu.

 

“DİJİTALLEŞMEYE TESLİM OLDUK”

 

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, “Dijitalleşme konusu çağımızın bir gerçeğidir. Eğer 3 bin öğrenci dijitalleşme konusunu dinlemek için bir salona toplandıysa hepimiz dijitalleşmeye teslim olduk demektir. Ancak dijitalleşme konusunu ele alırken dikkatli olmak lazım çünkü dijitalleşme insani değerleri öldürmemeli. Dijitalleşme ile hayatımızı kolaylaştırdığı kadar değer vermeliyiz” diye konuştu.

 

“AKILLI ŞEBEKE AĞI GENİŞLİYOR”

 

Dünyanın akıllı şebeke sistemlerine doğru ilerlediklerini belirten Zorlu Enerji Grup Başkanı Sinan Ak, “Bu şebekeler ağ gibi örülüyor. İleride evleri sorarken doğalgazı, yalıtımı yanında pil sistemleri ve yenilenebilir kurulumları var mı diye soracağız. Bu sistemler sadece evlerle sınırlı kalmayıp şehirler ve ülkelere yayılacak. Enerjimizin yüzde 65’i fosil yakıtlardan sağlanıyor. Ancak ileride yüzde 35’lere kadar düşecek. Güneş panellerinin maliyeti 1 MW kurulumda 800 bin dolar. Bu 6-7 senede 100 bin dolara kadar düşecek. Pil kurulumlarında da benzer fiyatlar var. Pilin kurulumu da 2-3 sene içerisine 1 MW kurulum 200 bin doların altına düşecek” dedi.

 

“OPTİMUM HİZMET İÇİN IOT”

 

Yingli Solar Türkiye Müdürü Uğur Kılıç birçok enerji şirketinin artık tüketicisinin davranışlarını ölçüp ona göre hizmet verdiklerini dile getirerek “Bu konuda teknolojinin sizin işleriniz için hizmet etmesini sağlayacak olan şey de ‘internet of things’ dediğimiz nesnelerin interneti konusu. Yani hizmet almak isteyen kişiye ihtiyaçları ölçüsünde optimum hizmet sunulması için büyük bir yarar sağlayacak. Artık enerji sektörü çift taraflı hale geldi. Yani ilerde sadece tüketici ve dağıtıcı konumuna geleceğiz. Bu konuda özellikle yenilenebilir enerji kaynakları öne çıkıyor. Enerjinin korunması burada önemli bir konu oluyor. Panellere vericiler yükleyerek artık uzaktan kontrol edebiliyorsunuz, dizaynlarınızı ayarlıyorsunuz, voltajları değiştirip optimum üretim sağlayabiliyorsunuz. Yani size aslına iyi bir gözlem yapma imkanı sağlıyor” dedi.