Elektrik dağıtımında planlı bakıma gerekli özeni göstermeyen şirkete ceza kesilecek

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz 13. Elektrik Dağıtım Şirketleri Sektör Değerlendirme Toplantısı’nın açılışında yaptığı konuşmada, bu yılla birlikte elektrik dağıtım ve tedarikinde kalite ve müşteri memnuniyetinin zirvede olacağını belirterek, “Artık Türkiye’nin en ücra köşesinde dahi olsa elektrik dağıtım hizmetlerinde planlı bakım konusunda gerekli özeni göstermeyen, vatandaşlarımızı kesintilere mahkum eden şirketler bunun bedelini finansal olarak da ödeyecek.” dedi. 

13. Elektrik Dağıtım Şirketleri Sektör Değerlendirme Toplantısı’nın açılışında konuşan Yılmaz, sözlerine küresel salgın sebebi ile dağıtım sektörümüz için büyük önem taşıyan bu toplantının bu sene bu şekilde video konferans yöntemi ile yapıldığını ifade etti. Yılmaz, bütün ülkeler gibi Türkiye’nin de zorlu bir süreçten geçtiğini ve bu zorlu sürece bir de yurdun bazı bölgelerinde yoğun şekilde hissedilen olumsuz hava şartları da eklendiğinde enerji sektörünün sorumluluğunun çok daha fazla arttığına dikkati çekti.

Bugünlerde Teksas’ta yaşanan gelişmeleri ve ortaya çıkan enerji krizini de sektörün yakından takip etmesi ve gerekli mesajları alması gerektiğini düşündüğünü belirten Yılmaz sözlerini şöyle sürdürdü: “Küresel ısınma ve mevsimlerde yaşanan bu tip değişimlere hazırlıklı olmalı, farklı senaryolara karşı hızlı çözümler sunan refleksler geliştirebilmeliyiz. Çünkü “enerji hayat demek” ve bu gerçeğin en net biçimde anlaşıldığı günlerden geçiyoruz. Evet “enerji hayat demek” ve dağıtım sektörümüzün faaliyetleri de bu sebeple hayati önem taşıyor. Bugün cennet ülkemizin bazı bölgelerinde, özellikle zorlu coğrafyalarda kış çok daha çetin geçiyor. Bu bölgelerde zaman zaman elektrik kesintileri de yaşanabiliyor. Sayın Bakanımız da yaşanan bu kesintilerin süratle giderilmesi için sahada yapılan çalışmaları geçtiğimiz hafta bizzat denetledi. Ben; bu zor şartlarda, vatandaşlarımıza 7-24 kesintisiz enerji sağlamak için çalışan bütün kamu – özel sektör çalışanlarına teşekkür ediyorum” dedi.

“EPDK OLARAK ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPTIK”

Sahada ve masada görev yapan bütün enerji çalışanları aynı azim ve fedakarlıkla çalışmalarını sürdüreceklerine ve sektöre güvenenleri mahcup etmeden bugünleri atlatarak yola kararlılıkla devam edileceğine inandığını söyleyen Yılmaz, Tabii bu toplantının öncelikli gündemi; dağıtım hizmetlerini daha kaliteli bir noktaya taşımak, daha fazla tüketici memnuniyeti sağlamak için yapılanlar ve yapılması gerekenler olacak. Elbette 2020 olağandışı bir yıl oldu. Ancak şartlar ne olursa olsun; elbirliği ile enerjinin sürekliliğini; ışıklarımızın yanmasını, binalarımızın ısınmasını sağladık. Bu süreçte bir taraftan altyapımızı güçlendirirken bir taraftan da iş yapış şekillerimizi gözden geçirdik. Yeni şeyler öğrendik. Geleceği öngörerek, bugünden kendimizi geleceğe hazırlamaya başladık. Bu kapsamdaki hazırlıkların başında yeni tarife döneminin esaslarının belirlenmesi geliyordu. Gerek kalite yönetmeliğimiz ile gerek tüketici yönetmeliğimiz ile ve tabii en önemlisi tarifeler yönetmeliğimiz ile EPDK olarak üzerimize düşeni yaptık. Biz bu noktada hazırladığımız mevzuatın kalitesinden eminiz. Aynı ölçüde sizlerden de bütün uygulamalarınızda yüksek kalite, “kusursuz hizmet” bekliyoruz” dedi.

“ELEKTRİK DAĞITIM VE TEDARİKİNİDE KALİTENİN VE MÜŞTERİ MEMNİNİYETİNİN ZİRVEDE OLACAĞI BİR DÖNEME GEÇİYORUZ”

Mustafa Yılmaz, 2021 ile birlikte elektrik dağıtım ve tedarikinde kalitenin ve müşteri memnuniyetinin zirvede olacağı bir döneme geçildiğinin altını çizerek, “Bu döneme küresel salgın koşullarında başlamak dezavantajlı görünebilir. Ancak zorlu dönemlerde yola çıkıp, kararlı bir şekilde ilerleyenlerin, hedefe giden yolları daima kolaylaşır. 2021 yılında sizlerden önemli sıçramalar, daha yenilikçi uygulamalar ve küresel çapta örnek alınacak sonuçlar elde etmenizi bekliyoruz” dedi.

2021-2025 DÖNEMİ İÇİN YATIRIM TAVANI 66,7 MİLYAR TL OLARAK BELİRLENDİ

Yılmaz, 2020 yılı Ekim değeri ile yaklaşık 66,7 milyar TL’lik yatırım tavanının EPDK tarafından onaylandığına dikkati çekerek, 2021-25 OPEX bütçelerini de uzun ve detaylı çalışmalar neticesinde belirlediklerini ifade etti. Yılmaz sözlerini şöyle sürdürdü: “Burada bir diğer önemli husus -ki elektrik kesintilerini artık ülkemizin gündeminden tamamen kaldırabilmek için büyük önem taşıyor- planlı bakım faaliyetlerinin de tarifeler marifetiyle düzenlenmesi. Artık Türkiye’nin en ücra köşesinde dahi olsa elektrik dağıtım hizmetlerinde planlı bakım konusunda gerekli özeni göstermeyen, vatandaşlarımızı kesintilere mahkum eden şirketler bunun bedelini finansal olarak da ödeyecek. Kurum olarak planlı bakım harcamaları için yıllık yaklaşık 2,2 milyar TL bir bütçe öngördük. Bunu yaparken sadece şebeke kalitesinin geçmiş dönemlere göre belirgin biçimde artmasını hedeflemedik.  Özellikle ekonomik ömrü dolan kırsal şebeke yatırımlarının bu dönemde önemli oranda yapılmasını, şebekenin teknolojik seviyesinin daha da artmasını ve akıllı şebekelere doğru ciddi adımlar atılmasını bekliyoruz” diye konuştu.

“BÜTÇENİN NASIL KULLANILDIĞININ SIKI TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ”

EPDK olarak bu bütçenin nasıl kullanıldığının sıkı takipçisi olacaklarının altını çizen EPDK Başkanı Yılmaz, 2020 sonunda yürürlüğe giren Kalite Yönetmeliğimiz ile birlikte kesinti sayı ve sürelerinde iyileştirme yapamayan elektrik dağıtım şirketlerine ceza vermek durumunda kalacağımızı açıklamıştık. Tabii ki ceza vermek EPDK olarak bizim en son başvurmak istediğimiz bir yöntem. Ancak özellikle tüketici mağduriyetlerinin yaşandığı durumlarda kullanmak zorunda olduğumuz ve kullanmaktan çekinmeyeceğimiz bir yöntem. Bu konuda gereken hassasiyetin gösterileceğine eminim” dedi.

“5 YILLIK ORTALAMADA AR-GE BÜTÇESİ 199 MİLYON TL OLARAK BELİRLENDİ”

Yılmaz, diğer önceliklerinin de akıllı şebekeler ve AR-GE faaliyetlerinin geliştirilmesi olduğunu ve AR-GE bütçelerinin payı ve tutarını arttırarak 2021 yılı için yıllık 185 milyon TL olarak, 5 yıllık ortalamada ise 199 milyon TL olarak belirlediklerini sözlerine ekledi.

Yılmaz, yeni dönemde bu yeni bütçelerle daha çok yerli ürün, yazılım ve çalışmanın yapılmasını beklediklerini ve ayrıca milli sayaç ve teknoloji yatırımlarına yönelik AR-GE projeleri ile enerji sektöründe yerliliğin daha da arttırılmasını hedeflediklerini ifade etti. Yılmaz, “yeni dönemde akıllı şebekelerin yaygınlaştırılmasıyla hem tüketici memnuniyetinin arttırılması hem de kayıp kaçak ile mücadelede etkin sonuçlar alınması sağlanacaktır” diye konuştu.

“EPDK OLARAK TÜKETİCİ HİZMETLERİ YÖNETMELİĞİNİN SAHADAKİ UYGULAMASININ YAKIN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ”

Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren tüketici hizmetleri yönetmeliğiyle ilgili olarak; dağıtım şirketlerini çok dikkatli ve titiz hareket etmeleri konusunda uyarmak istediğinin altını çizen Yılmaz, “Elektrikte tüketici haklarının yasal altyapısını belirleyen ve bu hakları garanti altına alan bu yönetmelikle: Sahadaki hizmetlerin kalite odaklı sürdürüleceği. Herkesin kazanacağı; tüketicilerimizin de şirketlerimizin de mutlu olacağı bir yol haritası belirledik. Söz konusu yönetmeliğimizi; her maddesini en ince ayrıntısına kadar düşünerek ve tüketici memnuniyetini en üst düzeye taşıma hedefiyle hazırladık. Yönetmeliğin içeriği kamuoyunda geniş yer bulduğu için ayrıntıya girmeyeceğim. Ancak özellikle vurgulamak isterim ki EPDK olarak bütün mevzuatlarımızda olduğu gibi bu yönetmeliğin de sahadaki uygulamasının yakın takipçisi olacağız. Tüketicilerimizi üzen, mağdur eden uygulamalara gereken reaksiyonu vakit kaybetmeden vereceğimizi zaten sizler de biliyorsunuz” dedi.