4. Oracle Enerji Zirvesi İstanbul’da düzenlendi

Petroturk.com ve Gas&Power gazetesinin medya sponsorluğunu üstlendiği 4. Oracle Enerji Zirvesi, bugün Fairmont Quasar İstanbul’da düzenlendi.

Açılış konuşmasını yapan Enerji Bakanlığı Bilgi İşlem Daire Başkanı Hakkı Tok, akıllı şehirlerden ve enerjinin kullanımından bahsederek; “Akıllı şehirlerin de bir parçası enerjidir. Enerjinin sürdürülebilir olması önemli. Enerjide tasarruf yapmak gelişen teknoloji ile çok önemli. Sıfır enerji gündemde olan bir mesele. Bununla birlikte bakanlığımız yenilenebilir enerjiyle ilgili katkılar da yapıyor” ifadelerini kullandı.

Oracle Türkiye ‘Enerji Sektöründeki Değişimler ve Gelecek Dönem Planlamaları’ isimli panelde enerjinin uzmanları sektördeki sorunları kendi alanlarına göre yorumladı.

EPİAŞ CEO’su Ahmet Türkoğlu, “Bizim için temel olan bütün katılımcıları rekabet içerisinde tutmak. Enerji borsası olarak tüm finansı biz karşılıyoruz. Doğal gaz piyasamız ise henüz derinleşmiş bir piyasa değil ama gaz için önemli teşvik sağlıyoruz. Günlük olarak her işleme fırsat verme imkanı sağlıyoruz. Gelecek planlarımız olarak büyüme ve iş birliği anlaşmalarımız var. Biz kendi yazılımımızı da yapıyoruz. EPİAŞ demek data demek. Bizim borsamızda işlem yapan şirketler bir düşüş yaşamadı. Biz ciddi veri sağlıyoruz ve en büyük veri şirketiyiz diyebiliriz. Bütün sektör katılımcılarıyla bir araya geliyoruz ve bu verileri şeffaflık platformunda yayımlıyoruz. Veri bizim için çok önemli” dedi.

Enerjisa CEO’su Ziya Erdem, “Enerjinin tanımını biraz farklılaştırmak gerekebilir. Ben elektriği bunun başında görüyorum. Enerji ve elektrik deyince farklı şeylerden bahsediyoruz. Biz şuan Türkiye de 3 bölgede faaliyet gösteriyoruz. 9,5 milyona yakın müşteriye de hizmet veriyoruz. Türkiye çok büyük bir pazar. Biz şuan şirketimizde sadece teknolojinin gelişmesi değil insan gücünün de değişmesine önem veriyoruz. Ayrıca bizim gibi şirketlerin sağlık bakanlığıyla anlaşmalı işleri var. Yaşam destek ünitelerinin elektriğini karşılıyoruz. Türkiye de enerji sektörüne baktığımız zaman özelleştirme var. Özelleştirmenin getirdiği katkı ile 100 milyon dolar yatırım gerçekleşti” diye konuştu.

Koloğlu Holding CEO’su Cantekin Dinçerler şirketlerinin projelerinden bahsederek; “Kültür değişimin en önemli parçalarından biri ve bunun zorluklarını da yaşadık. Entegrasyon en büyük katkıdan biri. Biz fatura sistemini manuel olarak gerçekleştiriyorduk. Şimdi fatura sisteminden otomatik aylık, yıllık veya günlük rakamları görebiliyoruz. Entegrasyon belki parasal olarak hemen ortaya koyamadığımız bir şey. Fakat entegrasyonun yani tutarlılığın olması sistemde çok kritik katkı değer sağlıyor. Başka önem verdiğiniz konular da oldu. Örneğin hizmet kalitemizi artırdık” dedi.

Deloitte Türkiye Şirket Ortağı Enerji ve Doğal gaz Kaynaklar Endüstri Lideri Elif Düşmez Tek, “Türkiye’de son 10 yılda ciddi enerji artılarımız oldu. Özel sektörün payı ise yüzde 71 üstünde. Doğal gaz kapasitelerinin artışında da çok ciddi yatırımlar var. Enerji talebi gerilemeye başladı. Çok düşük bir büyüme var. Petrol fiyatlarında düşüşte ise elektriğe ve doğal gaza yansımasıyla bir düşüş oldu. Fiyatlandırma önemli ve önceden fiyat politikalarının görülmesi gerekiyor. Maliyet bazlı fiyatlandırmanın önemi tartışmasız önemli. Diğer taraftan ödenebilirlik de önemli” şeklinde konuştu.

Oracle’ın enerji sektörü özel iş uygulamalarının yanı sıra, teknolojinin gündemini meşgul eden bulut yatırımlarının maliyet ve yönetimsel avantajlarına; nesnelerin interneti, sohbet robotları, blok zinciri gibi gelişmekte olan teknolojilerin kullanım alanlarına kadar birçok konu 4. Oracle Enerji Zirvesi’nde konuşulmaya devam ediyor.

Petroleum Istanbul 2019 başladı