“2020 Ekim sonu itibarıyla elektrik üretimimizin yüzde 34’ünü kömürden karşılıyoruz”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye Kömür Üreticileri Derneği tarafından kömür sektörüne yönelik düzenlenen toplantıya video konferans yoluyla katıldı. Dönmez, burada maden sektörünün temsilcileriyle bir araya geldi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye Kömür Üreticileri Derneği’nin düzenlediği toplantıya katıldı. Burada konuşan Bakan Dönmez,“Milli enerji ve maden politikamızın önemli bir ayağını madencilik sektörü oluşturuyor. Cari açığımızı azaltmak için potansiyeli yüksek olan altın, bor ve kömür gibi yerli kaynaklarımızın artması ve işletilmesi için sürekli mücadele gösteriyoruz.  Biliyoruz ki bu sektörde yazılacak başarı hikayesinde kamu ve özel sektör birlikte yer almak zorunda. Yatırımları teşvik etmek için bugüne kadar gerekli projeleri ve düzenlemeleri hayata geçirdik. Özel sektörün önünü açtık ve bundan sonra da önünü açmaya devam edeceğiz. 2019 yılında Türkiye’de ki toplam 91 bin 431 MW’lık kurulu gücümüzün yüzde 12,4’ünü linyit ve taş kömürü santralleri, yüzde 10’unu ise ithal kömür santralleri oluşturuyor. 2020 Ekim sonu itibariyle de elektrik üretimimizin yüzde 34’ünü kömürden karşılıyoruz” dedi.

Dönmez şöyle devam etti: “Madencilik ve çevre birbirinin karşıtı olan kavramlar değildir. Hangi alanlarda madencilik yapılacağı, madencilik faaliyeti için hangi kurumlarda hangi izinlerin alınacağı mevzuatlarımızda bellidir. Ayrıca bir maden sahası terk edildiğinde maden sahibi o sahayı rehabilite etmek ve ağaçlandırmakla yükümlüdür. Ülkemizde bunun çok güzel örnekleri var. Yeni maden kanununda rehabilitasyon konusuna da çok geniş yer verileceğini de bekliyoruz.  Ayrıca, ‘Bir Enerji Bir Nefes’ projesiyle de 2,7 milyondan fazla fidan dikimi için Orman Genel Müdürlüğümüz ile protokol yaptık. 2020 yılında 460 bin fidanı daha topraklara buluşturacağız. Madenlerimizden de doğadan da vazgeçmeyeceğiz. Kömür üretiminde çevresel sürdürülebilirlik önceliğimizdir.”

Bakan Dönmez, “Bin megavat kapasiteye sahip bir yerli kömür santrali kurulduğunda, bu santralin yıllık üreteceği elektrik miktarı ile yıllık yaklaşık 1,24 milyar metreküp doğal gaz ithalatının önüne geçmiş olacağız. Maddi olarak da cari açığımızın kapanmasına yıllık yaklaşık 240 milyon dolarlık bir katkı sağlayacak” dedi.