
ABD Başkanı Donald Trump, kritik minerallere tarife uygulanmasını değerlendirmek üzere bir inceleme başlatılması talimatını verdi.
ABD Başkanı Donald Trump, kritik minerallere tarife uygulanmasını değerlendirmek üzere inceleme başlatılması talimatı verdi.
Trump, Ticaret Bakanlığına, yasa kapsamında kritik mineraller üzerine ulusal güvenlik incelemesi başlatması talimatını veren bir kararname imzaladı.
Kararnamede, ABD’nin bu minerallerin ithalatına bağımlılığının ‘ulusal güvenlik, askeri hazırlık, fiyat istikrarı ve ekonomik refah ile dayanıklılık açısından risk oluşturabileceği’ belirtildi.
Kararnameye göre, Ticaret Bakanlığının, 180 gün içinde soruşturma bulgularını Trump’a sunması ve tarifelerin uygulanıp uygulanmayacağını önermesi gerekiyor.
Çin’in misillemesi
İncelemenin detaylarına yer verilen Beyaz Saray açıklamasında da 2 Nisan’da duyurulan karşılıklı gümrük vergilerine ilişkin güncel bilgiler paylaşıldı.
Açıklamada, 75’ten fazla ülkenin yeni ticaret anlaşmalarını görüşmek üzere bir araya geldiği belirtilerek, ‘kişiselleştirilmiş yüksek tarifelerin’ halihazırda duraklatıldığı anımsatıldı.
Çin’in ise ‘misillemeyi tercih ettiği’ kaydedilen açıklamada, bu ülkenin birkaç ay önce ABD’ye galyum, germanyum, antimon ve potansiyel askeri uygulamaları olan önemli yüksek teknoloji malzemelerinin ihracatını yasakladığı vurgulandı.
Açıklamada, Çin’in bu hafta, dünya genelinde otomobil üreticileri, havacılık üreticileri, yarı iletken şirketleri ve askeri müteahhitlerin önemli parça tedariklerini engellemek amacıyla ‘6 ağır nadir toprak metalinin yanı sıra nadir toprak mıknatıslarının da ihracatını askıya aldığı’ aktarıldı.
Çin’in karşı karşıya olduğu tam tarife oranının belirtilmediği açıklamada, ‘Çin, misillemesi sonucunda ABD’den yapacağı ithalatta yüzde 245’e varan gümrük vergisiyle karşı karşıya kalacak.’ ifadesi kullanıldı.
Süreç
Donald Trump, ülkenin enerji ve kritik mineral üretimini artırmak amacıyla kamu ve özel sektör yatırımlarını teşvik edecek, finansman ve kredi mekanizmaları oluşturacak başkanlık kararnamesini 20 Mart’ta imzalamıştı.
Uzmanlar, Trump’ın bu kararını dünya genelinde kritik minerallere talep artarken, Çin’in alandaki hakimiyetini kırmaya yönelik stratejik bir hamle olarak değerlendiriyor.
Pekin yönetimi 11 Nisan’da ABD mallarına uyguladığı tarifeleri yüzde 125’e çıkarmış, Trump da Çin mallarına uyguladığı ABD tarifelerini yüzde 145’e yükseltmişti.
ABD’nin dünyanın ikinci büyük ekonomisi kabul edilen Çin’e daha fazla gümrük vergisi getirmesinin, Washington ve Pekin yönetimleri arasındaki ticaret savaşını kızıştıracağı kaydediliyor.
AA
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 Depolamada GES’te Ankara, RES’te Tekirdağ ilk sırada2 Temmuz 202516:18 Türkiye, Angola ile ticaret hacmini 500 milyon dolara çıkarmayı hedefliyor2 Temmuz 202515:16 Hürmüz Boğazı’nda ateşkes sonrası gemi trafiği artarken petrol taşıma maliyetleri keskin düştü2 Temmuz 202514:11 Astor Enerji, TİM’in “İlk 1000 İhracatçı” listesinde 121. sırada2 Temmuz 202513:46 Otomotiv endüstrisi haziranda 3,4 milyar dolarla en fazla ihracat yapan sektör oldu2 Temmuz 202513:34