
Türkiye’nin enerji verimliliği hedeflerine yaklaşmasını ve çevreye duyarlı projelerin yaygınlaşmasını sağlamak amacıyla bu yıl 25’incisi düzenlenen Sanayide Enerji Verimliliği Proje Yarışması’nı (SENVER-25) kazananlar belli oldu. Enerjisini verimli kullanan 7 sanayi kuruluşu ödüle layık görüldü.
Türkiye’nin enerji verimliliği hedeflerine yaklaşmasını ve çevreye duyarlı projelerin yaygınlaşmasını sağlamak amacıyla bu yıl 25’incisi düzenlenen Sanayide Enerji Verimliliği Proje Yarışması’nı (SENVER-25) kazananlar belli oldu. Enerjisini verimli kullanan 7 sanayi kuruluşu ödüle layık görüldü.
41 Proje Yarıştı
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından düzenlenen 25’inci Sanayide Enerji Verimliliği Proje Yarışması’na, Türkiye’nin çeşitli illerinde faaliyet gösteren toplam 32 endüstriyel işletme, 41 proje ile katıldı.
7 Projeye Ödül
Projeler, endüstriyel işletmelerin yıllık toplam enerji tüketimlerine göre farklı kategorilerde değerlendirildi. Bakanlık yetkilileri, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği yöneticileri ve akademisyenlerden oluşan jüri, yaptığı değerlendirme sonucunda yenilikçi ve teknolojik çözümleriyle dikkat çeken toplam 7 projeyi ödüllendirdi.
Yıllık toplam enerji tüketimi 1.001 TEP ila 50.000 TEP arasında olan ve ilk 3’e girerek ödüle layık görülen firmalar ve projeleri şöyle:
Proje: Yapay Zekâ Destekli Enerji Merkezi Isıtma Sistemi: Dış Hava Optimizasyonu ile Verimlilik ve Sürdürülebilirlik Projesi
Proje: Kömür Değirmeni Enerji Verimliliği Projesi
Proje: İzmit Tesisleri İklimlendirmede Atık Isı Geri Dönüşüm Projesi
Bu kategoride Jüri Özel Ödülü’nü “Tesis İçerisinde Buhar Verimliliği Projeleri” ile Marsa Yağ Sanayi ve Tic. A.Ş. kazandı.
Yıllık toplam enerji tüketimi 50.001 TEP ve üzeri firmaların değerlendirmeye alındığı kategoride başarılı olan sanayi kuruluşları ve projeleri de şu şekilde sıralandı:
Proje: Kırıkkale Rafinerisi Enerji Verimliliği Çalışmaları
Proje: Enerji LP ve Kolon Optimizasyonu Projesi
Proje: Koca Yusuf Çoklu Hava Şoklama Sistemi Projesi
Ödül Töreni Ekim’de
SENVER-25’te dereceye giren işletmeler, ödüllerini Ekim ayında düzenlenecek Enerji Verimliliği Forum ve Fuarı’nda alacak.
SOCAR Türkiye yöneticilerine Turkuaz Kart takdim edildi18 Haziran 202617:12 OPEC, küresel enerji tüketiminin 2050’de yüzde 23 artmasını bekliyor18 Haziran 202617:10 Moskova’da akaryakıt tedarikinde sorun yaşanmadığı bildirildi18 Haziran 202617:09 Bolu’da maden ocağındaki göçükle ilgili 4 şüpheli gözaltına alındı18 Haziran 202617:08 CW Enerji entegre üretim gücüyle Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşları arasında yer aldı18 Haziran 202617:07