
Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) ile Yükseköğretim Kurulu (YÖK) arasında “Enerji Akademi Programı İşbirliği Protokolü” imzalandı. Protokol uyarınca enerji sektörünün ihtiyaç duyduğu projeler EÜAŞ – Üniversiteler işbirliğinde yürütülecek. Proje konularıyla ilgili açılacak yüksek lisans ya da doktora programlarına personel ve diğer üniversite öğrencileri katılabilecek. YÖK Başkanlığında düzenlenen imza töreninde konuşan Genel Müdür Dr. İzzet Alagöz yapılan […]
Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) ile Yükseköğretim Kurulu (YÖK) arasında “Enerji Akademi Programı İşbirliği Protokolü” imzalandı.
Protokol uyarınca enerji sektörünün ihtiyaç duyduğu projeler EÜAŞ – Üniversiteler işbirliğinde yürütülecek. Proje konularıyla ilgili açılacak yüksek lisans ya da doktora programlarına personel ve diğer üniversite öğrencileri katılabilecek.
YÖK Başkanlığında düzenlenen imza töreninde konuşan Genel Müdür Dr. İzzet Alagöz yapılan protokolün önemine değinerek “Bugün tüm dünya ülkelerinde alternatif enerji kaynakları ve enerji üretim teknolojileri konuşuluyor. Daha az iç tüketimle daha fazla elektrik üretebilme konuşuluyor. Dolayısıyla enerji akademisi bize bu fırsatları sağlayacak, bu alanlarda insanlar da yetiştirecek” diye konuştu.
“SADECE İMZA ATIP EVİMİZE GİTMEK İSTEMİYORUZ”
“Biz şu an dünyayla eş zamanlı olarak her konuyu çalışıyoruz” diyen Alagöz, “Ama teknoloji üreten öne geçecek. Öne geçenin biz olmamız gerektiğine inanıyorum. Bu imza töreninin de bu anlamda çok önemli bir kilometre taşı olduğuna inanıyorum. Sadece imza atıp, birbirimizi tebrik edip te evimize gitmek istemiyoruz. Bu imzalarımız kurumadan yeni insanlar yetiştirmekle ilgili projeler geliştirebiliriz, bunları konuşmaya başlamamız lazım” şeklinde konuştu.
“ELEKTRİK ÜRETİM NOKTASINDA SEKTÖRE AĞABEYLİK YAPIYORUZ”
EÜAŞ’ın kamu adına devletin sahip olduğu elektrik santrallerini işlettiğini belirten Alagöz, şöyle devam etti: “Kurumumuz sadece elektrik piyasasının bir oyuncusu değil, aynı zamanda enerji dünyasının omurgası olarak ülkenin en kritik zamanlarında enerji üretimiyle ilgili çok önemli bir misyonu da üstleniyor. Elektrik üretim teknolojileri konusunda da bütün enerji sektörüne ağabeylik yapıyor. Bugün Türkiye’nin yüzde 22.5’lik kurulu gücü bize ait olmakla beraber diğer yaklaşık yüzde 80’lik kurulu gücünü işleten insanlarında büyük bir çoğunluğunun çok kritik öneme sahip yöneticilerinin EÜAŞ’ta yetişen, EÜAŞ’tan ayrılan arkadaşlar olduğunu göreceksiniz. Dolayısıyla EÜAŞ sadece elektrik üretimi yapmıyor, nitelikli insan üretimi de yapıyor. İnsan gücü noktasında bu ülkenin okullarından bir tanesi.”
BİZİM DE BÜYÜK ÜLKEMİZE YAKIŞIR HİZMETLER YÜRÜTMEMİZ GEREKİYOR
Alagöz, Türkiye’nin büyük bir ülke olduğunu vurgulayarak “Biz de bu büyük ülkenin büyük bir kuruluşuyuz. Bizim de bu büyüklüğe yakışır hizmetler yürütmemiz gerekiyor. Dünyanın en büyük teknik okullarından birisi olmalıyız, teknoloji üreten liderlerini çıkarmalıyız. Takip eden değil, takip edilen ülke konumuna gelmeliyiz. Elektrik üretim teknolojilerinde, enerji üretim teknolojilerinde bilgi noktasında, üretim noktasında dışa bağımlılığımızı bitirmek zorundayız” dedi.
YA DÜNYA ÜRETECEK BİZ MÜŞTERİ OLACAĞIZ YA DA BİZ ÜRETECEĞİZ ONLAR MÜŞTERİ OLACAK
“Biz Türkiye’nin bugünüyüz, yarını biz değiliz” diyen Alagöz şunları söyledi:
“Türkiye’nin yarınlarını emanet edeceğimiz insanları yetiştirme görevimiz var. Madem biz enerjinin okuluyuz bunu profesyonel alana da taşımamız gerekiyor. Bugün bize bu fırsatı verildi. Değerli üniversite rektörlerim, YÖK üyesi arkadaşlarım harika bir çalışma ortaya koydular. Bir ihtiyaca ilaç olacak, ülkenin ve dünyanın enerji uzmanlarını yetiştirecek bir protokol imzalıyoruz. Biz bu heyecanla buradayız ve üniversitelerimizin bizim yanımızda olması gerekirdi. Siz bunu sağladınız. Artık üniversitelerimizle birlikte koşacağız. Biz tek başına ve tek ayakla koşamayacağımızı biliyoruz. Teknik olarak biz sorunlarımıza kendi başımıza çözümler üretmeye çalışıyoruz. Ama tüm dünyanın konuştuğu enerjiyle ilgili konular belli. Bu alanlarda ya oturacağız, bekleyeceğiz, dünya teknoloji üretecek biz onların müşterisi olacağız. Ya da biz teknoloji üreteceğiz dünya bizim müşterimiz olacak.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 11. Nükleer Santraller Zirvesi 212 firma ve 1400 sektör temsilcisini ağırladı3 Temmuz 202517:28 Türkiye’de ilk 6 ayda elektrikli ve hibrit otomobiller pazarın yaklaşık yüzde 45’ini oluşturdu3 Temmuz 202515:44 Şehit yakınları ve gazilere evsel doğal gaz tüketiminde yüzde 50 indirim sağlandı3 Temmuz 202515:42 TÜREB ve Aksa Elektrik, Türkiye Rüzgar Enerjisi Yatırımcı Buluşması’nda yatırımcı paydaşları bir araya getirdi3 Temmuz 202515:08 Aksa Çukurova Doğalgaz iç tesisat firmalarıyla bir araya geldi3 Temmuz 202514:15