
Belçika’da ilk kurulan ve 50 yıldır faaliyet gösteren Doel 1 Nükleer Reaktörü, bugün kalıcı olarak kapatılacak.
Belçika’da ilk kurulan ve 50 yıldır faaliyet gösteren Doel 1 Nükleer Reaktörü, bugün kalıcı olarak kapatılacak.
Enerji sektöründe faaliyet gösteren ve ülkedeki nükleer santralleri işleten Engie Electrabel firmasından yapılan açıklamada, Anvers şehri yakınında bulunan Doel Nükleer Santrali’nin 1 numaralı reaktörünün faaliyetine bugün 21.45’te son verileceği bildirildi.
Böylece, 1969’da inşasına başlanan ve 1975’te faaliyete geçen Belçika’nın en eski nükleer reaktörü Doel 1’in elektrik şebekesiyle bağlantısı 50 yılın ardından kesilecek.
Kapatma işlemlerinin ardından reaktör soğumaya bırakılacak ve basınç seviyesi düşürülecek. Yaklaşık 5 yıl sürmesi beklenen sürecin tamamlanmasının ardından reaktördeki nükleer yakıt boşaltılacak. Reaktörün nihai yıkımının ise 10 yıl sonra yapılması bekleniyor.
Belçika hükümeti, Rusya-Ukrayna Savaşı öncesinde nükleer güç santrallerinin faaliyetine 2025’te son verilmesi için plan hazırlamıştı ancak enerji kriziyle birlikte Belçika, elektrik arz sıkıntısı yaşamamak için daha önce 2025’te kapatmayı planladığı Doel 4 ve Tihange 3 reaktörlerinin faaliyet süresini 10 yıl uzatmaya karar vermişti.
Doel 1’in ardından kasım ayı sonunda da Doel 2 Reaktörü’nün kapatılması planlanıyor.
AA
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır: Finansman ve istihdamda sanayicimizi destekleyici yeni adımlar atmaya hazırlanıyoruz5 Mayıs 202517:20 Bakan Şimşek: Petrol fiyatlarındaki düşüş cari açığı aşağı çekecek5 Mayıs 202516:39 RKS, Kuba ve Benelli, ELF motor yağlarını tercih etti5 Mayıs 202515:10 Spot piyasada doğal gaz fiyatları5 Mayıs 202514:54 Spot piyasada elektrik fiyatları5 Mayıs 202514:53