Türkiye Doğal Gaz Meclisi yılın ilk toplantısını gerçekleştirdi

Türkiye Doğal Gaz Meclisi toplantısı, Meclis Başkanı İbrahim Akbal’ın başkanlığında gerçekleştirildi.​

İbrahim Akbal yapılan yatırımlar ve enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesinin bir yansıması olarak, 280 milyon Sm3/gün pik doğal gaz tüketimine rağmen sistemin zorlanmadan gaz akışını sürdürdüğünü, diğer yandan EPİAŞ organize toptan satış piyasasının 18 Şubat 2021 tarihinde 33,18 milyon Sm3 ile en fazla eşleşme miktarına ulaştığını belirtti ve bu iki rekor gelişmenin önemine dikkatleri çekti.

Türkiye Doğal Gaz Meclisi Başkan Yardımcısı Yaşar Arslan, 2020 yılında doğal gaz tüketimini pandemi koşulları, yapılan yatırımlar ve kullanıcı kırılımları bazında değerlendirdi.  2020 yılında konutlarda doğal gaz tüketimi 2019 yılına kıyasla %7 artarak 15,4 milyar metreküpe ulaştığını vurgulayan Arslan, yapılan şebeke yatırımlarıyla abone sayısının her geçen yıl yükselmesinden dolayı önümüzdeki yıllarda konut tüketiminin toplam doğal gaz tüketimdeki payının artacağını söyledi. Doğal gaz piyasasının sürekli yaygınlaşmasının vermiş olduğu destek ile doğal gaz piyasasında büyümenin devam ettiğine vurgu yapan Arslan, Türkiye’nin 2020 yılı doğalgaz tedarik profilinde LNG’nin %31 lik bir paya sahip olduğunu aktardı.

Küresel ve yerel doğal gaz piyasasının alternatif enerji kaynakları ile birlikte değerlendirildiği toplantıda, EPDK Doğal Gaz Piyasası Daire Başkanlığı Şebeke İşleyiş Grup Başkanı Dr. Bağdagül Kaya Caner tarafından Ekim ayında devreye girecek olan Vadeli Doğal Gaz Piyasasına ilişkin bir sunum gerçekleştirildi. Sayın Caner, Vadeli Doğal Gaz Piyasasının hayata geçirilmesiyle birlikte ülkemizin doğal gaz ticaret merkezi olma yolunda önemli bir adım attığını, piyasanın devreye girmesiyle birlikte, likiditenin artacağını, fiyatın öngörülebilirliğinin sağlanabileceğini ve karşı taraf riskinin minimize edileceğini belirtti. 

BOTAŞ Doğal Gaz İşletme ve Piyasa İşlemleri Bölge Müdürü Murat Önde, 2020-2021 dönemine ilişkin yaptığı değerlendirmede; giriş noktaları, yatırımlar ve iyileştirme çalışmaları hakkında bilgi verdi. Önde, 2020 yılının başında pandeminin etkisi ile birlikte düşen tüketim miktarının son dönemde yaşanan toparlanma ile birlikte artış gösterdiğini, 2020-2021 Ocak-Şubat aylarında giriş ve çıkış miktarında %3,5 civarında bir artış bulunduğu bilgisini vererek 2021 yılında pik tüketimin mart ayı ortasına kadarki süreçte 280 milyon sm3 ile tepe noktasına ulaştığını ifade etti. Kompresör istasyonlarının bakım çalışmalarının sürdüğünü bildiren Önde, iletim sisteminde belirli noktalardaki kompresör istasyonlarında sera gazı emisyonu miktarında önemli oranda düşüş yaşandığını belirtti. 

MEDREG Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Özkoç, pandeminin küresel enerji piyasalarını derinden etkilediğini, bu dönemde ikinci dünya savaşından sonraki en büyük talep düşüşü yaşandığını belirtti. Dünya enerji talebi ve üretim kaynaklarına ilişkin ayrıntılı değerlendirmelerde bulunan Özkoç, küresel piyasalarda yenilenebilir enerji ve yeşil hidrojen teknolojilerinin gelişmesi ve yaygınlaşması ile birlikte petrol ve kömür tüketiminin 2050 yılına kadarki süreçte tedrici olarak azalacağını, doğal gazın ise bu süreçte geçiş yakıtı olarak uzun yıllar yerini koruyacağını ifade etti. 

Toplantıda ayrıca TOBBUYUM A.Ş Genel Müdürü Dr. Onur Yüksel arabuluculuk faaliyetlerine ilişkin bir sunum gerçekleştirdi.