TANAP tahmini yatırım bedelinin yüzde 45 altında bir bütçeyle tamamlandı

2020 yılı itibariyle projede gelinen son durumu değerlendiren TANAP Genel Müdürü Saltuk Düzyol; “TANAP Projesi, proje takvimine uygun bir şekilde tam zamanında ve ilk tahmini yatırım bedelinin yüzde 45 altında bir bütçeyle tamamlandı. Proje maliyetini 6,5 milyar doların altında bir rakama indirmiş durumdayız” diye konuştu. 

Sibel ACAR-ANKARA/ TANAP Genel Müdürü Saltuk Düzyol ev sahipliğinde gerçekleşen online toplantıda TANAP projesinin mevcut ekonomik, sosyo-ekonomik değeri ve devam eden süreçleriyle ilgili bilgilendirmede bulunuldu.  

Azerbaycan’ın Şahdeniz-2 sahasından çıkarılan doğal gazı Türkiye’ye taşıyan Trans Anadolu Doğal gaz Boru Hattı Projesi (TANAP), 12 Haziran 2018’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in katıldığı törenle açıldı. Projeden ticari gaz akışı ise 30 Haziran 2018’de başladı. 

AZERBAYCAN VE TÜRKİYE’NİN KITALARARASI ENERJİ İŞ BİRLİĞİ YOLCULUĞU 

Düzyol, Azerbaycan ve Türkiye arasında devam eden köklü iş birliğinin en önemli göstergelerinden biri olan TANAP’ın, aynı zamanda küresel anlamda iki ülkenin enerji alanındaki markalaşma sürecine destek olduğunu belirterek; “Azerbaycan topraklarından başlayan bu yolculuk, ülkelerimizin birçok alanda gelişmesine katkı bulunurken, enerji sektörüne atılan kalıcı bir imza niteliği taşıyor. Tarihte ilk kez Azerbaycan gazı herhangi bir aracı olmadan doğrudan Avrupa piyasasına ulaşıyor. 31 Aralık 2020 itibarıyla Avrupa’ya gaz akışının başladığı projemizde ilk gün için TAP üzerinden Avrupa’ya 10,9 milyon metreküp gaz taşındı. Gelecekte projemizin yarattığı değerleri gururla izlemeye devam edeceğiz” dedi. 

2020 yılı itibariyle projede gelen son durumu paylaşan Düzyol, Türkiye’ye ve Avrupa’ya tahmini ticari gaz akışının başlatılabilmesi için gerekli yatırımların 2 faz halinde ve bir yıl arayla gerçekleştirildiği ifade ederek; “TANAP Projesi, proje takvimine uygun bir şekilde tam zamanında ve ilk tahmini yatırım bedelinin yüzde 45 altında bir bütçeyle tamamlandı. Proje maliyetini 6,5 milyar doların altında bir rakama indirmiş durumdayız” diye konuştu. 

Projenin şuandaki kurulu kapasitesinin 16 milyar m3 olduğunu ifade eden Düzyol; “BOTAŞ’a 2020 yılı sonuna kadar 8,4 milyar m3 gaz teslimatı yaptık. İlk yıl 2 milyar m3, sonraki yıl 4 milyar m3’e çıkarak 30 Haziran 2020 tarihinde ise 6 milyar m3’lük plato dönemine ulaşıldı. 30 Haziran 2021’e kadar olan bu seneki teslimat miktarı 6 milyar metreküpe ulaşacak. Projemizin taşıdığı gazın Avrupa’da büyük ülkeleri ve alıcıları var. Proje kapasitesi 31 milyar m3’e çıkaracak şekilde tasarlandı. İlave yatırımlarla bu kapasiteye ulaşmak mümkün. Boru hattımız 20 ilden, 67 ilçeden ve 600 köyden geçiyor. Boru hattımızla birlikte 2 adet kompresör istasyonumuz, 4 tane ölçüm istasyonumuz mevcut” dedi. 

“TANAP SİSTEMİ YÜZDE 100 VERİMLİLİKLE ÇALIŞMAKTADIR” 

TANAP ticari işletmecilik faaliyetleri hakkında da değerlendirmelerde bulunan Düzyol; “İşletmeye başladığı 30 Haziran 2018 tarihinden bugüne kadar TANAP sistemi yüzde 100 verimlilikle çalışmaktadır. Türkiye faaliyetlerinin yapıldığı Faz 0 kapsamında BOTAŞ’a 30 Haziran 2018 ile 31 Aralık 2020 arasında toplam 8.38 milyar m3 gaz teslimatı yapıldı. Faz 1 kapsamında Trans Adriyatik Boru Hattı’na ilk dolum ve gaz teslimatı 6 Şubat 2020 tarihi itibariyle, ticari gaz akışı ise 31 Aralık 2020 tarihinde başladı. 2022 yılında 10 milyar m3’lük plato dönemine ulaşılacaktır. Projede bu zamana kadar gerçekleştirilen projelerde kırılmamış pek çok rekor kırıldı” ifadelerini kullandı. 

“DÜNYA STANDARTLARININ ÇOK ALTINDA MALİYET ETKİN BİR PROJEYİ ZAMANINDA TESLİM ETTİK” 

Proje uygulama süresi boyunca hayata geçirdiği sosyal ve çevresel yatırım programlarıyla da bugüne kadar birçok uluslararası ödüle layık görüldü. Proje Yönetim Enstitiüsü (PMI) tarafından “2020 Yılın Projesi Ödülü’ne” layık görülen TANAP, Türkiye ve Azerbaycan’da ödüle layık görülen ilk proje olma özelliği taşıyor.  

Düzyol, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede; “Bu tarz projeler genellikle süre ve maliyet açısından zor bir şekilde tamamlanıyor. Proje yönetim organizasyonumuz tüm bu zorlu süreçlerin üstesinden geldi. Projeyi zamanında ve düşük maliyetler ile tamamlamayı başardık. Dünya standartlarının çok altında maliyet etkin bir projeyi teslim ettiğimiz bir süreç tamamladık. Etkin bir proje için en önemli husus karar almadır. Bu sebeple uluslararası standartlarda bir iş yaptığımızı rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu tabloyla gurur duyuyoruz” dedi.