“Karadeniz’den gelecek gaz konutlara 25 yıl yeter”

Bakan Dönmez, Karadeniz’deki sondaj çalışmalarının devam edeceğini belirterek buradan gelecek gazın, konutların ihtiyacını 25-30 kadar karşılayabileceğini söyledi.

Emerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, görüntülü bağlantıyla katıldığı Türkiye 2023 Zirvesi’nde önemli açıklamalar yaptı. Tuna-1 kuyusunda 405 milyar metreküplük doğal gaz rezervi keşfedildiğini hatırlatan Bakan Dönmez, Karadeniz’deki sondaj faaliyetlerinin Türkali-1 kuyusunda devam edeceğini anlattı. Dönmez, Karadeniz’den gelecek gaz için 3 yıllık bir çalışma olacağını belirterek “25-30 yıllık bir üretim planı söz konusu olacak. Şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki buradan gelecek gaz Türkiye’deki konutların ihtiyacını neredeyse 25 yıl kadar karşılayacak.” diye konuştu.

Bakan Dönmez, enerjide bağımsızlığa giden her süreci çok önemli bulduklarını belirterek, “Son 2 yıldır Doğu Akdeniz’de, bir yıldır da Karadeniz’de sismik çalışmalar yürütüyoruz. İlk müjdeyi Karadeniz’de keşifteki gazın 405 milyar metreküpe çıktığını açıkladık. Çalışmalarımız devam ediyor. Orada 40 sondaj planlıyoruz. 2-3 tespit kuyusu planladık. Enerjide sessiz bir devrim gerçekleştirdik. Karadeniz’deki doğal gaz Türkiye’deki konutların ihtiyacını 25 yıl karşılayacak” dedi. Dönmez, keşif çalışmalarının yanı sıra gazın kullanımı için BOTAŞ ile ulusal etüt çalışmalarına başladıklarını anlattı. Bakan Dönmez, gazın son tüketiciye ulaşması için 3 yıllık bir çalışma sürecinin olacağını belirtti.

AKDENİZ’DE KARARLILIK MESAJI

“Akdeniz’deki çalışmalarımızı yürütmeye kararlıyız” diyen Bakan Dönmez, Doğu Akdeniz’deki sondaj çalışmalarında 2 yılı geride bıraktıklarını ifade etti. Bakan Dönmez, “8 derin deniz araştırması yaptık. Henüz sonuç alamadık ama her keşif oradaki sürece dair veri veriyor. Selçuklu-1 kuyusundan ümitliyiz. Bu kuyu çevresinde yoğunlaşıyoruz” ifadelerini kullandı. Bakan Dönmez, Barbaros Hayreddin Paşa ve Oruç Reis’in çalışmalarına devam ettiğini anlatarak, “2 ay daha çalışacağız. Sismik programın yarısındayız. 3 boyutlu sismik çalışmalar yapacağız sonra da arama fazının üçüncü boyutuna geçeceğiz” dedi.

“YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARI ARTTI”

Yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik çalışmalara dair de bilgi veren Bakan Dönmez, “Özel sektörden bu alana ciddi bir ilgi var. 2002’de 12 bin megavat olan kurulu gücümüz 47 bine çıktı. Yani 4 kat arttı. Geçen yıl sadece yenilenebilir enerji kaynaklarından ürettiğimiz elektrik toplam tüketimin yüzde 49’unu karşılıyor. Kömür gibi kaynaklardan elde edilen elektrik üretimini de eklediğimizde bu oran yüzde 60’ı buluyor” dedi. Halihazırda 7 bin megavatlık inşaatı devam eden projelerin olduğunu anlatan Dönmez, “Bunların hepsi hemen bitmez ama 6 aya kadar bunun yarısı devreye girer” ifadelerini kullandı.

BORON BULAŞIK DETERJANI GELİYOR

Borda dünya rezervinin yüzde 75’inin Türkiye’de olduğunu aktaran Dönmez, dünya pazarının yüzde 50’sinin de kontrolünü Türkiye’nin sağladığını kaydetti. Borun perakende sektöründe de kullanıldığını aktaran Dönmez, “Boron’a halkımızın çok güçlü bir ilgisi oldu. Sahadan bize sadece çamaşır için değil bulaşık deterjanı için de talep geldi. Bu kapsamda Ar-Ge çalışmasında da sona gelindi. Önümüzdeki aylarda Boron’un bulaşık ürününü de tüketicilerle buluşturacağız” dedi.

“SABİT FİYATLARLA GİTMEK DOĞRU DEĞİL”

Yenilenebilir teknolojilerde hem verimlilik artışı hem de maliyetleri azaltma dikkate alındığında sabit fiyatlarla gitmenin doğru olmadığını kaydeden Dönmez, “Yatırımcı haklarını da dikkate alarak günün şartlarına göre fiyatlarda güncelleme olacak. Bu yıl YEKDEM mekanizmasına giriş tarihi belirlenecek” dedi.