Keşiflerin Fatih'i Karadeniz'de sondaja devam ediyor

“Karadeniz’de dünyanın etrafını 3,5 kere dolaşabilecek uzunlukta sismik veriye sahibiz”

Türkiye IV. Bilimsel ve Teknik Petrol Kongresi ‘Karadeniz Oturumu’nda sunum yapan Özgür Sipahioğlu; “Karadeniz’de dünyanın etrafını 3,5 kere dolaşabilecek uzunlukta sismik veriye sahibiz. Veri toplamaya devam ediyoruz” dedi. 

Sibel ACAR-ANKARA/ TMMOB Petrol Mühendisleri Odası tarafından, bu yıl dördüncüsü düzenlenen Türkiye IV. Bilimsel ve Teknik Petrol Kongresi kapsamında ‘Karadeniz Oturumu’ gerçekleştirildi. 

Oturumda konuşma yapan Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) arama departmanında görev yapan Özgür Sipahioğlu, Karadeniz’de gerçekleştirilen arama faaliyetlerinin Karadeniz’in sahip olduğu özel koşullar sebebiyle diğer deniz arama faaliyetlerinden zor ve zahmetli olduğunu belirtti. 

“DENİZ ARAMACILIĞINDA HER ŞEY BÜYÜK OLMAK ZORUNDA” 

Deniz aramacılığının ciddi çalışmalar gerektirdiğini ifade eden Sipahioğlu; “Deniz aramacılığında veri, gemi, bütçe ve bulduğunuz rezerv gibi unsurlar arama faaliyetlerinin gidişatını belirler. Deniz aramacılığında her şey büyük olmak zorunda.  Sondaj öncesi ciddi maliyet ve araştırma yapmak zorundasınız. Bu yüzden her bulduğumuz veriyi delemiyoruz” dedi. 

Karadeniz’de yürütülen sondaj faaliyetlerinde de görev alarak süreç hakkında değerlendirmelerde bulunan Sipahioğlu, Karadeniz’in en büyük dezavantajının derinliği olduğunu ifade etti. Bu dezavantajlara rağmen çalışmaların başarıyla sürdürüldüğünün altını çizen Sipahioğlu, arama faaliyetleri tecrübesi ve teknik imkanlar sebebiyle TPAO’nun dünyanın sayılı kuruluşları arasına girdiğini belirtti. 

Karadeniz’in yapısı gereği gerçekleştirilen tüm arama faaliyetlerinin derin denizlerde gerçekleştiğini söyleyen Sipahioğlu; “Burada yapacağımız her faaliyette derin denizde arama yapmak zorundayız. Aramacılık anlamında 436 bin 400 km ile muazzam bir alana sahibiz. Kıyıların yüzde 40’ı Türkiye’ye ait. Derin deniz ortamına sürekli akış var. Bu sebeple bölgede farklı arama konseptleri uygulandı. Bu arama konseptlerini test etmeye devam ediyoruz. Bölgede yürütülen faaliyetlerde dünyanın etrafını 3,5 kere dolaşabilecek uzunlukta sismik veriye sahibiz. Veri toplamaya devam ediyoruz” dedi. 

“ARAMA AGRESİFLİĞİMİZ DEVAM EDECEK” 

Karadeniz’in zorlu yapısına rağmen TPAO’nun bilgi ve deneyimiyle derin deniz faaliyetlerinin yürütüldüğünü belirten Sipahioğlu, sondajların 2020 yılına kadar yapılamamasının sebep olduğu zorlukları; “Derin olması sebebiyle sondaj kabiliyetli gemi eksikliği, sığ tehlikeler, sondajın güvenli yapılmasını etkileyen çeşitli etkenler, yüksek basınçlar, yüksek operasyonel maliyetler ve Karadeniz’in petrol sektöründen uzakta olması sebebiyle uygun maliyetli arama gemisi bulunamaması” olarak sıraladı. 

Türkiye’nin kendi imkalarıyla arama faaliyetlerini gerçekleştirmiş olmasının maliyetleri düşürdüğünü ve bir takım avantajları da beraberinde getirdiğini vurgulayan Sipahioğlu; “TPAO tüm dünyada derin denizde faaliyet yapan büyük kuruluşlar arasına girdi. Saha ve aramacılık anlamında büyük bilgi birikimine sahibiz. Arama anlamında agresifliğimiz devam edecek” diye konuştu.