İGDAŞ’ın ‘Boru İçi Denetleme Robotu Lansman Töreni’ gerçekleştirildi

İGDAŞ’ın TÜBİTAK RUTE iş birliği ile geliştirdiği Boru İçi Denetleme  Robotu Lansman Töreni, İGDAŞ Genel Müdürü Dr. Mithat Bülent Özmen’in katılımıyla bugün gerçekleşti. 

İGDAŞ’ın, Boru İçi Denetleme Robotu Lansman Töreni 7 Ekim tarihinde TÜBİTAK RUTE’nin Gebze’deki merkezinde düzenlendi. 

Törene İGDAŞ Genel Müdürü Dr. Mithat Bülent Özmen, TÜBİTAK RUTE Müdürü Dr. Mehmet Ali Çimen ile birlikte katıldı. 

İGDAŞ, TÜBİTAK RUTE iş birliği ile geliştirdiği Boru İçi Denetleme  Robotu’nu kamuoyu ile paylaştı. İGDAŞ’ın binlerce kilometrelik dağıtım hatlarını kesintisiz olarak tarayacak robot, yıl sonuna kadar kullanıma hazır hale gelecek. Milyonlarca dolar tasarruf sağlayacak olan bu proje ile İstanbul’daki deprem riskine karşı da çok önemli bir adım atılmış olacak. Türkiye, İGDAŞ’ın bu yatırımı ile ABD’den sonra kendi denetleme robotuna sahip ikinci ülke olacak. 

İGDAŞ’ın hat denetleme, bakım ve onarım amaçlı uzun vadeli planlamalarında 5,5 ila 8 milyon dolar tasarruf sağlanacak.

Robot, hareket ettiği boru hattının, 3 eksende haritasını çıkartılabilecek ve tespit ettiği kusurları, hat bileşenlerini, harita üzerinde işaretleyebilecek.

Ayrıca muhtemel İstanbul depremi sonrasında doğal gaz hatları, robotla çok hızlı bir şekilde taranarak hasarlı hatlar tespit edilecek erken müdahale imkanına sahip olunacak.

Törende açıklama yapan İGDAŞ Genel Müdürü Dr. Mithat Bülent Özmen, Boru İçi Denetleme Robotu ilgili şu değerlendirmede bulundu:

“Boru İçi Denetleme Robotumuz ile doğal gaz hatlarımızdaki olası hasar ve korozyonlar tespit edilecek ve erken müdahale etme imkânımız olacak. Bu proje, bilimin katkısı ile Türkiye’nin önüne yeni ufuklar açacak. Ayrıca milyonlarca dolar tasarruf sağlamış olacağız.

Hizmet kalitemizi yukarı çıkarırken maliyetimiz de optimum seviyede olacak. Uzun vadeli ve düşük maliyetli planlamalar yapmamız bu teknoloji sayesinde olacak. TÜBİTAK ile çıktığımız bu yolda hizmetin kalitesine yeni bir standart getirdik. Daha fazlasını ve en iyiyi bulma gayreti içerisindeyiz. Bu robotlar hiçbir ülkeye satılmıyor. Dolayısıyla TÜBİTAK ile çalışarak kendimiz üretiyoruz. Bu yatırım çok önemli bir yatırım. 

Amacımız, İstanbulluların konforunu ve güvenliğini sağlamak”

Verimlilik esasına göre yatırımlarına devam ettiklerine değinen Özmen, Ar-Ge merkezi üzerine çalıştıklarını da belirtti.