Global, 2020’nin ilk yarısında gelirlerini yüzde 16 artırdı

Çeşitli iş kollarında yatırımlarıyla 4 kıta ve 13 ülkede faaliyet gösteren Global Yatırım Holding’in (GYH) 2020 yılı ilk yarısında konsolide gelirleri geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 16 artışla 739,9 milyon TL’ye ulaştı. Konsolide operasyonel faiz vergi amortisman öncesi karı (FAVÖK) ise 147,6 milyon TL olarak gerçekleşti.

Global Yatırım Holding (GYH), 2020 yılı ilk yarısına ilişkin finansal sonuçlarını açıkladı. Konsolide gelirler bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 16 artarak 636,1 milyon TL’den 739,9 milyon TL’ye yükseldi. GYH bünyesinde, başta elektrik üretimi, menkul kıymet ve varlık yönetimi bu artışa katkı sağladı. Şirket, COVID-19 salgınının gelirler üzerinde baskı yarattığını, salgın meydana gelmemiş olsaydı toplam konsolide gelirlerde yıllık bazda yüzde 49 artış beklendiğini açıkladı.

Şirket yine aynı dönemde, 2019 ilk yarıdaki 228,0 milyon TL’ye kıyasla 147,6 milyon TL tutarında amortisman, faiz ve vergi öncesi operasyonel kar (FAVÖK) elde etti. Açıklamaya göre konsolide gelirlere başta elektrik üretimi ile menkul kıymet ve varlık yönetimi olmak üzere neredeyse tüm iş kolları katkı sağlarken, FAVÖK tarafında ise elektrik üretimi ile menkul kıymet ve varlık yönetimindeki güçlü sonuçlar, pandemiden en çok etkilen liman işletmeciliği ve gayrimenkul iş kolları tarafından baskılandı. Yine COVID-19 salgınının FAVÖK üzerinde de baskı yarattığı, salgın meydana gelmemiş olsaydı toplam konsolide FAVÖK’te yıllık bazda yüzde 26 artış beklendiği kaydedildi.

“SALGINA GÜÇLÜ BİR POZİSYONDA GİRDİK”

GYH Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, “Altı aylık sonuçlar dünya genelinde olduğu gibi; özellikle Şubat 2020’nin sonlarından itibaren hem küresel ekonomiler hem de küresel seyahat sektörü üzerinde yıkıcı bir etkiye sahip olan COVID-19 salgından önemli ölçüde etkilendi. Bu salgına sağlıklı sermaye ve likidite seviyeleri ile güçlü bir pozisyonda girdik, ancak odak noktamızın, temel önceliğimizin iş güvenliği ve sürekliliğini sağlamak haline gelen bir dönemde kuşkusuz karlar daha düşük seviyede gerçekleşmektedir” dedi.

Kutman, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yılın ikinci yarısı makroekonomik, tüketim ve rekabet ortamı önemli belirsizlikler içeriyor. COVID-19’dan kaynaklanan süregelen belirsizlik ve riskler göz önüne alındığında, toparlanma hızına karşı temkinliyiz. Grubun uzun vadeli büyüme hedeflerini yerine getirme becerisine güveniyoruz. İleriye baktığımızda güçlü ve çeşitlendirilmiş portföyümüz ve yetenekli yönetim ekibimiz, sorumlu yatırım yoluyla hissedarlarımıza sürdürülebilir getiri sağlamaya devam edeceğimize dair güven veriyor. Dünya çapındaki çalışanlarımıza bu zorlu zamanlarda gösterdikleri dayanışma ve azim için teşekkür ederim” diye konuştu.

“BÜYÜMEYİ PLANLAMAK İÇİN HAREKETE GEÇMEYE DEVAM EDİYORUZ”

Sonuçları yorumlayan Mali İşler ve Finasman’dan sorumlu Grup Direktörü Ferdağ Ildır ise, “Yıla sağlam bir başlangıç yaptık, ardından Şubat sonundan bu yana COVID-19 salgını nedeniyle ekonomik aktivitede yavaşlama yaşadık. COVID-19 ile bağlantılı halk sağlığı ve ekonomik kriz yılın ikinci çeyreğinde yoğunlaşarak son derece zorlu bir pazar ortamı yarattı. Bu kriz, işletmelerimiz ve dünya çapında hizmet verdiğimiz coğrafyalar üzerinde benzeri görülmemiş bir etki yarattı. Bugün bizi çevreleyen belirsizliğe rağmen, performansımızı korumak, nakit tasarrufu sağlamak ve gelecekteki büyümeyi planlamak için harekete geçmeye devam ediyoruz ve bunların tümü güçlü bir bilanço ile destekleniyor. Operasyonel verimlilik gibi stratejik önceliklerimize kararlı bir şekilde odaklanarak, sürekli etkin maliyet yönetimi sağlarken, bu zorlu zamanların yarattığı fırsatlardan yararlanmak için iyi bir konumda olduğumuza inanıyoruz” dedi.

NATURELGAZ’IN GELİRLERİ YÜZDE 7 ARTTI

Sıkıştırılmış doğal gaz dağıtımı sektöründe faaliyet gösteren Naturelgaz, 2020 yılının ilk yarısında 68,7 milyon metreküp sıkıştırılmış gaz dağıtımı gerçekleştirdi, 2019’un ilk yarısında bu rakam, 72,0 milyon metreküp seviyesindeydi. Hacim değişiminde COVID-19 pandemisi etkili olduğu, Mart ve Mayıs ayları arasındaki karantina önlemleri ve ekonomik aktivitedeki daralmanın müşterilerin üretim kapasitesini etkilediği belirtildi. Ayrıca çay ve asfalt sektörlerinde sezon açılışlarının ertelenmesinin, tüm yıl için alımlarda ileri doğru kaymaya neden olduğu da ifade edildi. Bu değişimlerin yıllık satış hacmini etkilemediği, alım zamanlamasında değişikliklere neden olabileceği aktarıldı. Naturelgaz’ın gelirleri, fiyatlandırmalardaki iyileştirmeler ile yıllık bazda yüzde 7 artarak 183,7 milyon TL olarak gerçekleşti.

Gaz işkolu, maliyet yönetiminde alınan verimlilik önlemleri, gaz marjındaki artış ve gelir artışı ile geçen yıla kıyasla yüzde 4 artışla 35,7 milyon TL FAVÖK açıkladı. Gaz işkolunun FAVÖK marjı ise yüzde 19.5 olarak gerçekleşti.

TEMİZ ENERJİ GELİRLERİNİ İKİYE KATLADI

Ko/tri-jenerasyon ve biyokütle bazlı temiz enerji üretimini içeren elektrik üretimi iş kolu 2020’in ilk yarısında gelirlerini neredeyse ikiye katlayarak 120,8 milyon TL seviyesinde açıkladı. Bu artışta büyük ölçüde 10,8 MW’lık Mardin güneş tesisinin devreye alınması, YEKDEM kapsamında 13,3 USc/Kwh tarife ile güneş bazlı elektrik üretiminin başlaması ve diğer enerji santrallerinde gerçekleşen olumlu performans etkili oldu. Elektrik üretimi işkolu, konsolidasyona ilk kez dahil edilen yüksek marjlı güneş bazlı yenilenebilir enerji tesisi ve tüm tesislerde artan üretim ve verimlilik sayesinde geçen sene aynı dönemde açıkladığı -0,4 milyon TL’ye kıyasla önemli bir artış göstererek 37,5 milyon TL FAVÖK açıkladı.

MADENDE İKİNCİ YARIDA TOPARLANMA BEKLENİYOR

Maden iş kolu 2020’nin ilk yarısında Covid-19 nedeniyle yıllık bazda yüzde 38 talep daralmasına bağlı olarak 163 bin 525 ton satış gerçekleştirdi. Maden işkolu yıllık bazda yüzde 32 daralma ile 34,5 milyon TL gelir açıkladı. FAVÖK tarafında ise iş kolu yıllık bazda yüzde 39 daralma ile 7,0 milyon TL seviyesinde FAVÖK açıkladı. Şirketten yapılan açıklamaya göre, dönem içinde Covid-19’a karşı Avrupa genelinde uygulanan kapanma tedbirleri iş kolu operasyonlarında baskıya neden olurken, hem satış hacminin hem de karlılığın yılın ikinci yarısında ihracat pazarlarından gelen talebin artmasıyla toparlanması bekleniyor.