Doğal gazın geleceği masaya yatırıldı

Anadolu Ajansı ile TASS editörlerinin moderatörlüğünde yapılan Yuvarlak Masa Toplantısı bugün Feriye Sarayı’nda gerçekleşti.

Anadolu Ajansı ve TASS editörlerinin moderatörlüğünde “Günümüz İklim Değişikliği Gündeminde Doğalgazın Yeri” ve “TürkAkım’ın Türkiye Enerji Çeşitlendirmesindeki Rolü” başlıklı iki oturum yapıldı. Esgaz & İzmir Gaz Yönetim Kurulu Üyesi Arif Aktürk, Enerji Piyasaları ve Politikaları Enstitüsü (EPPEN) Başkanı Volkan Özdemir, Türkiye Doğal Gaz Dağıtıcıları Birliği (GAZBİR) Başkanı Yaşar Arslan, Rusya Ulusal Enerji Güvenliği Fonu Başkan Yardımcısı Aleksei Grivach, Doğu-Batı Araştırmaları Enstitüsü Kıdemli Üyesi Danila Bochkarev, Samara Ulusal Araştırma Üniversitesi Baş Rektör Yardımcısı Roman Samsonov konuşmacı olarak yer aldı.

“YASAL ALT YAPIYI DEĞİŞTİRMEMİZ GEREKİYOR”

Esgaz & İzmir Gaz Yönetim Kurulu Üyesi Arif Aktürk, Türkiye’nin doğal gaz fiyatlarında liberal bir pazar kurması ve yeni koşulları oluşturması gerektiğini belirtti. Aktürk, konuşmasında TürkAkım’la ilgili de, “TürkAkım devreye giriyor. Bu ülkeyi rahatlatıyor ve güzel fırsatlar yarattı. Türkiye bir HUB ve bir ticaret merkezi olma açısından engelleri ortadan kaldırdı. Ama başka engeller de var. Örneğin hukuki engeller. Türkiye’nin gündeminde her zaman gaz fiyatları var. Bundan sonra ivedilikle yasal alt yapıyı değiştirmemiz gerekiyor. Türkiye kafa yapısını değiştirip yeni bir başarı hikayesi yazabilirse gaz da bunun lokomotifi olabilir diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

“FİYATLARI DÜŞÜRMELİYİZ”

EPPEN Başkanı Volkan Özdemir de toplantıda yaptığı konuşmada doğal gazın uzun vadede konumunu koruyacağı öngörüsünde bulunarak “Doğal gazın en büyük talep sıkıntısı fiyatlandırmadır. Doğal gaz spot fiyatları ise ciddi bir ilerleme kaydetti. Doğal gazın ara gaz olmak yerine geçiş yakıtı olması gerek. Türkiye petrol fiyatlarının düşük olduğu bir durumda enerjiye 42 milyar dolar veriyor. Fiyatları düşürmemiz gerek. Türkiye piyasa koşullarına göre hareket etmeli. Dolasıyla kamu özel sektörün birlikte hareket etmesi gerekiyor. Doğal gaz aramalarına da ağırlık verilmesi ve üretime geçilmesi gerekiyor. Bu kolay değil ama denenmeli. Maliyeti ne olursa olsun üretime odaklanılması gerek” dedi.

“TÜRKİYE, TÜRKAKIM’DAN YARARLANMALI”

GAZBİR Başkanı Yaşar Arslan ise doğal gazın yaşamımızda çok önemli bir yere sahip olduğunu söyleyerek “Yenilenebilirin artmasını da doğal gaz sağlıyor. Türkiye’nin ciddi bir HUB olması gerekiyor. Doğal gazi ithal ettiğimiz Rusya’nın desteğiyle bunu yapacağımızı düşünüyorum. 2020 yılında bazı kontratların da son bulacağını düşündüğümüzde yeni fiyatlandırmalar olmalı. Tüketiciler doğal gaz fiyatı konusunda çok hassaslar. Kömürde veya petroldeki fiyat artışlarının doğal gaz fiyat artışıyla kıyaslanamayacağını görüyoruz” dedi. Arslan, Türkiye’nin Avrupa’da ikinci LNG ithalatçısı konumunda olduğunu hatırlatarak “Depolama konusunda yüzde 10’a çıktık. Geçiş ülkesi konumundan ticaret ülkesi konumuna gelmemiz gerekiyor. Türkiye, TürkAkım’ından yararlanmalı. Enerjideki rekabetin gelişmesi açısından önemli bir durum” diye konuştu.