“Büyük keşif ülkemize yeni bir boyut kazandıracak”

Karadeniz’de tespit edilen doğal gaz keşfinin çeşitli boyutlarıyla ele alındığı dijital toplantıda konuşan Emekli Büyükelçi Mithat Rende, gerçekleştirilen büyük keşfin ülkemize yeni bir boyut kazandıracağını ifade etti. 

Sibel ACAR-ANKARA/ Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) tarafından Karadeniz’de tespit edilen doğal gaz keşfi, Yazıcı Avukatlık Ortaklığı ve Petrol ve Doğal Gaz Platformu Derneği (PETFORM) ile gerçekleştirilen online toplantında ayrıntılarıyla ele alındı.

Yazıcı Avukatlık Ortaklığı Kurucu Ortağı Murat Yazıcı’nın moderatörlüğünü yaptığı dijital toplantıda Emekli Büyükelçi Mithat Rende, PETFORM Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kalay ve BOTAŞ Eski Genel Müdürü Gökhan Yardım konuşmacı olarak yer aldı.

Toplantıda, tespit edilen doğal gaz keşfinin stratejik, hukuki, finansal ve teknik boyutları ayrıntılarıyla masaya yatırıldı.

“KEŞİF ÜLKEMİZE YENİ BİR BOYUT KAZANDIRACAK” 

Toplantıda konuşan Emekli Büyükelçi Mithat Rende, Sakarya Gaz Sahası’ndaki 320 milyar metreküplük doğal gaz keşfinin Türkiye’ye yeni bir boyut kazandıracağını ifade etti.

Gerçekleştirilen keşifle Türkiye’nin yeni bir döneme girdiğini belirten Rende; “Bu keşifle birlikte Türkiye gaz üretici sınıfına girmiş olacak. Bu sayede artık sadece iyi bir tüketici değil aynı zamanda üretici bir ülke konumunda olacağız. Bu keşif ülkemize yeni bir boyut kazandıracak” dedi.

Keşfedilen miktarla ilgili değerlendirmelerde bulunan Rende; “Sahada çalışmalar devam ettikçe bu rakamın artacağını umuyorum. Bunu anlamak için test kuyularının açılması gerekecek. Belli bir zaman alacak bu süreç sonrasında sahadaki kanıtlanmış rezerve ulaşacağız. Gerçekleştirilen gaz keşfi, ihtilaflı bir bölgede olmadığı için bizim için süreç daha kolay ilerleyecektir. Bu sebeple keşfin kısa zamanda Türkiye ekonomisine katkı sağlayacağını düşünüyorum” diye konuştu.

Keşfin uluslararası gaz kontratları açısından kritik önemde olduğunu kaydeden Rende, süresi dolan söz konusu kontratların müzakerelerinde de Türkiye’nin masadaki konumunu güçlendireceğini dile getirdi.

Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de gerçekleştirdiği faaliyetlere ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Rende, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye’nin bu bölgede gerçekleştirdiği derin deniz faaliyetlerini sürdürmesi çok önemli. Doğu Akdeniz’de de üretici bir ülke konumuna gelmemiz koşulları değiştirebilir. Diplomasi, kararlılık ve sabırla bu belirsizliği çözmeliyiz. Bu bir süreçtir ve uzun zaman alacaktır. Cesaretimizin kırılmaması gerekiyor. Türkiye, bölgedeki potansiyelden yararlanmalıdır.”

“KEŞFİN BÜTÜN OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ ÇOK ÖNEMLİ” 

PETFORM Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kalay, gerçekleştirilen keşfin, piyasalarda olumlu havaya sebep olduğunu belirtti.

Uzun çalışmalar sonucunda başarıya ulaşıldığına vurgu yapan Kalay, bundan sonraki sürecin içerinde çok denklemli paradigmalar bulunduğunu söyledi.

Keşfin bir bütün olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirten Kalay; “Keşfedilen gazın rezerv miktarının somut olarak ortaya konması çok önemli. Üretim aşamasına geçerken 3 temel ana süreçten bahsedilebiliriz. Sahanın geliştirilmesi, düzenli üretim seviyesine geçilmesi ve gerileme dönemi olarak adlandırabileceğimiz bu süreçlerden sonra, ülkemizin 100. yılında keşfedilen gazı ticarete dönüştürebiliriz. Bu hedef bizler için de, oldukça ulaşılabilir bir hedef “ dedi.

“MALİYETLER KARŞILAŞTIRILMALI” 

BOTAŞ Eski Genel Müdürü Gökhan Yardım ise keşifle ilgili üzerinde durulması gereken en önemli hususun, sahadaki üretim maliyeti ile ithal edilen gaz maliyetinin karşılaştırılması olduğunu ifade etti.

Keşfedilen gazla ilgili değerlendirmelerde bulunan Yardım; “Uzun vadeli kontratlarla boru hatları ve sıvılaştırılmış gaz (LNG) olarak ithal edilen doğal gazın yerine yerli üretim doğal gazın kullanılması çok mantıklı olacaktır” diye konuştu.

Yardım, son olarak bundan sonra gerçekleştirilecek kontratlarda daha esnek ve kısa vadeli sözleşmeler yapılması gerektiğini belirtti.