BOTAŞ, Saros FSRU projesi kapsamında 100 bin fidan dikecek

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ), Saros Yüzer LNG Depolama ve Yeniden Gazlaştırma Ünitesi (FSRU) projesi kapsamında 100 bin fidanı toprakla buluşturacak. 

BOTAŞ, Saros FSRU projesi kapsamında 100 bin fidan dikecek

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ), Saros Yüzer LNG Depolama ve Yeniden Gazlaştırma Ünitesi (FSRU) projesi kapsamında 100 bin fidanı toprakla buluşturacak.

BOTAŞ’tan yapılan açıklamada, “SAROS FSRU Projesi;  Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, İstanbul illerimiz ve bölge ilçelerimiz başta olmak üzere ülkemizin enerji güvenliği açısından son derece büyük önemi haizdir. Proje, tüm Trakya bölgesinin yanı sıra ulusal doğal gaz şebekesinin sorunsuz işletilmesine de ciddi katkılar sağlayacaktır. Bu Proje ile doğal gaz iletim sistemine önemli bir destek sağlayacak yeni bir giriş noktası oluşturulacak ve Proje sayesinde, hem Çanakkale ve İstanbul Boğazlarındaki gemi trafiğinden kaynaklanan “kısıntı/kesinti” durumları ortadan kaldırılacak hem de dünya doğal gaz ticaretinde etkin bir ülke konumuna geliş süreci hızlandırılmış olacaktır” denildi.

“BOTAŞ ÇEVRE DOSTU ADIMLAR ATMAYA DEVAM EDECEKTİR”

Açıklamada, şunlar kaydedildi: “Ülkemizin enerji merkezi olma hedefi doğrultusunda yaptığı çalışmalarının yanı sıra “Türkiye’nin Havasını Değiştiriyoruz” ilkesiyle proje ve faaliyetlerini sürdüren BOTAŞ, çevreye olan duyarlılığı ve gelecek nesiller için enerji verimliliğine gösterdiği özenle enerji sektöründe Türkiye’de öncü, dünyada sayılı kuruluşlar arasında yerini aldı. Bu kapsamda çevre konusundaki hassasiyeti ve özverili çalışmaları ile BOTAŞ dünyanın en prestijli uluslararası çevre ödüllerinden olan Yeşil Dünya Ödülleri’nde, 4 ayrı dalda ödüle layık görüldü.

Enerji verimliliği çalışmalarıyla, 2020 yılında BIG Sürdürülebilirlik Ödüllerinden Sürdürülebilir Liderlik kategorisinde de ülkemize bir ödül kazandıran BOTAŞ’ın, gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmanın gayreti ile çevre dostu adımlar atmaya devam edecektir.

Aynı hassasiyetle gerçekleştirilen bu Projede de araştırma bulguları bağlamında, doğal gaz boru hattı güzergâhının belirlenme süreci, çevreye duyarlı bir perspektifle, bilimsel ve teknik yaklaşımlarla yürütülerek; sosyo-ekonomik fayda, ulusal ve uluslararası mevzuat ve standartlar gözetilerek detay mühendislik çalışmaları tamamlandı.

Yine bu kapsamda Projenin ormanlık alanlardan geçmesinin zorunlu olduğu bölgelerde, ağaç zayiatının minimize edilebilmesi için 2016 yılında meydana gelen yangın sonrası oluşan ağaçsız alanlar tercih edildi. Proje güzergâhı üzerinde tespit edilen 7.591 ağaçtan yaklaşık 5.000 ağacın taşınmaya uygun olduğunun Orman İşletme Müdürlüğü tarafından belirlenmesinin ardından bu ağaçlar en uygun yöntemle taşınmaya başlandı.”

“BOTAŞ ÜLKEMİZİN HAVASINI TEMİZLEYEREK DEĞİŞTİRMEYE DEVAM EDECEKTİR”

BOTAŞ’ın önceliğinin, insan ve çevrenin gözetilmesi olduğu belirtilen açıklamada şöyle devam edildi:  “BOTAŞ’ın, ülkemize hizmet ederken bütün faaliyetlerinde temel ilkesi; daima çevreye duyarlı ve yüksek farkındalık ile hareket etmektir. Bu kapsamda 2019 yılında Türkiye genelinde 124 bin fidanı toprakla buluşturan BOTAŞ, Saros FSRU Projesi kapsamında Orman Genel Müdürlüğü ile yaptığı protokol çerçevesinde Proje güzergâhı olan; Keşan Orman İşletme Müdürlüğü Saros Şefliği, Çamköy Şefliği, Koru Dağı Şefliği sorumluluk sınırları içerisine 100 bin adet orman fidanının dikilmesi çalışmalarına başlandı ve ilk fidanlar toprakla buluşturuldu.

Orman Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen ağaçlandırma sahalarına dikilmeye başlanan fidanlar, dikimden sonraki 3 yıl süresince bakım çalışmaları yine Orman Genel Müdürlüğü tarafından yapılacaktır. Proje ile çevreye, bölge halkına ve ülke ekonomisine fayda sağlanarak çok yönlü bir değer kazandırılacaktır.

BOTAŞ faaliyet sürdürdüğü tüm bölgelerde ülkemizin havasını temizleyerek değiştirmeye devam edecektir.”