Başkentgaz güvenli kullanım için sektör temsileriyle buluştu

Başkentgaz güvenli kullanım için sektör temsileriyle buluştu

Başkentgaz, Gastechnics Dergisi ve Gazbir – Gazmer desteğiyle 5. İç Tesisat Buluşması’nı düzenledi.

Dağıtım şebekesi tesisi, bakım, onarım, teknoloji ve geliştirme faaliyetleriyle abonelerini doğal gaz ile buluşturan Başkentgaz, doğal gazın güvenli kullanımı için çalışmalarına devam ediyor. Şirket bu kapsamda düzenli saha denetimleri yapmanın yanı sıra paydaşlarıyla da bilgi paylaşımında bulunuyor.  Başkentgaz, iç tesisat firmalarını mevzuat ve teknoloji alanında yaşanan gelişmeler konusunda bilgilendirmek amacıyla 22 Şubat’ta 5. İç Tesisat Buluşması’nda sunumlar gerçekleştirdi.

DENETİMLER SAYESİNDE ZEHİRLENME ORANINDA YÜZDE 90 AZALMA

5. İç Tesisat Buluşmasının açılış konuşmasını gerçekleştiren Başkentgaz Ticari Direktörü Faruk Coşkun, Ankara’da 2013 yılından bu yana 200 Milyon Euro değerinde şebeke ve teknoloji yatırımı hayata geçirdiklerini belirtirken yatırımların, hizmet kalitesinde gelişimi, abone memnuniyetini, istihdamı ve yaşam kalitesinin yükselmesini beraberinde getirdiğini ifade etti. Coşkun, Ankara’da 2 milyona yakın abone ve 1 milyon 850 bine yakın gaz kullanıcısına güvenli doğal gaz kullanım imkanı sunmaya özen gösterdiklerini açıkladı. Bütün paydaşlarını güvenli doğal gaz kullanımı için işbirliğine davet eden Coşkun; izinsiz kazı, hatlara müdahale, kaçak kullanımların tespit edilmesi durumunda ACİL 187’ye haber verilmesinin önemini vurguladı. Coşkun ayrıca, iç tesisatta kullanılan malzemelerin ve işçiliğin mevzuatta belirlenen standartlara uygunluğunun güvenli kullanım açısından çok önemli olduğunun da altını çizdi.

Başkentgaz İç Tesisat Müdürü Burak Taşkıner ise 2013 yılından bu yana yaklaşık 1 milyon 200 bin denetim yaptıkları bilgisini verdi. Saha denetimleri sayesinde karbonmonoksit gazından kaynaklı zehirlenme sayısının 2013 yılına göre yüzde 90 oranında azaldığını açıklayan Taşkıner, iç tesisat bütünlüğü konusunda farkındalık oluşturmak için ortak hareket etmenin önemini vurguladı. Bir binada doğal gaz tesisat yapısı uygun olmayan bir dairenin başka bir daireye veya bütün binaya zarar verebileceğini ifade eden Taşkıner, abonelerin bu konuda doğru yönlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Başkentgaz güvenli kullanım için sektör temsileriyle buluştu

“TÜKETİM DOĞRU ÖLÇÜLMELİ”

Alt Yapı Kontrol Müdürü Barış Özgür Kuru ise, doğal gaz hizmeti verilmesi planlanan ilçeler ve mahalleler hakkında bilgiler verdi. 2019 yılında Ankara’ya toplam 29 bin 371 metre çelik, 388 bin 517 metre de polietilen boru imalatı yapıldığı ve tamamlanan yatırımlarla 7 bin 799 doğal gaz servis kutusu yerleştirildiğini söyleyen Kuru, 4 Kasım 2019’da Haymana ilçesine doğal gaz arzının sağlandığını ifade etti. Kuru, Başkentgaz tarafından Haymana’ya toplam 41 bin 760 metre çelik, 29 bin 603 metre de polietilen boru imalatı yapıldığını ve tamamlanan yatırımlarla 527 doğal gaz servis kutusu montajı yapıldığını aktardı.  Kazı izinlerinin nisan ve eylül ayları arasında olması sebebiyle başvuruların ve aboneliklerin bu dönemde yapılmasının gaz kullanımına geçilmesi açısından önem arz ettiğini açıklayan Kuru, yeni doğal gaz bağlantısı yapılacak konut ve iş yerlerinin, güvenli doğal gaz kullanımı için iç tesisat firmalarına önerilerde bulundu.

Ölçüm Müdürü Adem Aydoğan ise, doğal gaz kullanım ve ölçüm güvenliği için sayaç seçiminin ve montajının büyük önem taşıdığını belirtti. Aydoğan, dağıtım şirketinin bilgisi ve onayı dışında 3516 sayılı kanun ile korunan ve mülkiyeti dağıtım şirketine ait olan doğal gaz sayaçlarına müdahale edilmesi durumunda doğal gaz kaçağı, buna bağlı olarak yangın ve patlama gibi büyük felaketlerin olabileceğini, sayaçlara zarar verilmesi durumunda ise mevzuat gereği işlem yapıldığını ifade etti. Aydoğan ayrıca, tüketimin doğru ölçülerek abone memnuniyetinin sağlanması için de mülkiyeti müşteriye ait olan iç tesisatların sertifikalı firmalar tarafından standartlara uygun tesis edilmesinin önemli olduğunu hatırlattı.

MEVZUAT VE YENİ NESİL TEKNOLOJİLER KARŞILIKLI DEĞERLENDİRİLDİ

Buluşma kapsamında, Başkentgaz Ticari Direktörü Faruk Coşkun moderatörlüğünde doğal gaz sektöründeki uygulamalar ve düzenlemeler hakkında fikir alışverişinde bulunuldu. Makine Mühendisleri Odası tarafından sunulan hizmetler, ulusal yeterlilik sistemi ve nitelikli iş gücünün belgelendirilmesi, mevzuatta iç tesisat işlemleri, iç tesisat firmaları ile paylaşıldı.

Gazbir- Gazmer’in desteğiyle gerçekleşen 5. İç Tesisat Buluşması’nda ayrıca Gazbir – Gazmer Genel Müdürü Mustafa Ali Akman’ın moderatörlüğünde iç tesisat piyasasında yaşanan teknolojik gelişmeler paylaşıldı. Doğal gaz enerji verimliliği, yapılarda tesisat teknolojisi, iklimlendirme cihazlarındaki teknolojik gelişmeler, dijital proje uygulamaları ve veri güvenliği, 2020 yılı çelik sektörü hedefleri uzmanlar tarafından değerlendirildi. Gazbir – Gazmer Belgelendirme Müdürü Selçuk Ömür, ulusal yeterlilik sistemi ve belgelendirme süreci hakkında bilgi verdi.