
Rusya Başbakan Yardımcısı Novak, Türkiye’de doğal gaz merkezi kurulmasına yönelik projede yol haritasının yakın zamanda onaylanacağını belirterek, “Projenin 2024’te hayata geçeceğini umuyoruz” dedi. Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, Rus devlet kanalı Rossiya 24’e verdiği mülakatta, enerji sektöründeki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Avrupa’da yaşanan bazı gelişmelerin enerji sektöründe önemli etkileri olduğunu aktaran Novak, “Avrupa’da doğal gaz […]
Rusya Başbakan Yardımcısı Novak, Türkiye’de doğal gaz merkezi kurulmasına yönelik projede yol haritasının yakın zamanda onaylanacağını belirterek, “Projenin 2024’te hayata geçeceğini umuyoruz” dedi.
Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, Rus devlet kanalı Rossiya 24’e verdiği mülakatta, enerji sektöründeki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Avrupa’da yaşanan bazı gelişmelerin enerji sektöründe önemli etkileri olduğunu aktaran Novak, “Avrupa’da doğal gaz tüketiminin 2021’den bu yana 100 milyar metreküpten fazla azaldığını görüyoruz. Tüketimlerin 2021’de 609 milyar metreküpten, bu yıl 490 milyar metreküpe gerilemesi bekleniyor” diye konuştu.
Novak, söz konusu düşüşün, Avrupa’da gübre, kimya ve metalürji gibi doğal gaz tüketen sanayilerin üretimi azalttığına işaret ettiğini vurgulayarak, “Aynı zamanda şirketlerin, ABD gibi enerji kaynaklarının daha ucuz olduğu pazarlara gittikleri anlamına da geliyor.” dedi.
PETROL VE DOĞAL GAZDAN 9 TRİLYON RUBLE GELİR
Rus enerji sektörünün istikrarlı şekilde çalışmaya devam ettiğini ve bütçeye katkı sağladığını kaydeden Novak, “Rusya Maliye Bakanlığı tahminlerine göre petrol ve doğal gaz gelirleri bu yıl yaklaşık 9 trilyon ruble (yaklaşık 98 milyar dolar) seviyesinde gerçekleşecek ve bu da 2021 seviyesine yakın” diye konuştu.
Küresel petrol fiyatlarının bu yıl büyük oranda istikrarlı bir seyir izlediğini dile getiren Novak, Brent petrolün varil fiyatının gelecek yıl 80 ila 85 dolar arasında seyredebileceğini söyledi.
Türkiye’de kurulması planlanan doğal gaz merkezine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Novak, şu ifadeleri kullandı: “Ortaklarımızla uygun bir yol haritasının hazırlanması konusunda anlaştık ve bu da yakın zamanda onaylanacak. Söz konusu yol haritası çerçevesinde projenin uygulanmasına başlayacağız. Türk ortaklarımız deneyimlerimizi öğrenmek için yakında St. Petersburg’u ziyaret edecekler ve bunun, Türkiye’de bir elektronik platform ve merkez kurmak için yararlı olacağından eminim. Projenin 2024’te hayata geçmeye başlamasını umuyoruz.” ABD’nin yaptırım listesine aldığı, Rusya’nın en büyük sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) projelerinden Arktik LNG 2’ye ilişkin de konuşan Novak, projede sevkiyatın 2024’ün ilk çeyreğinde başlayacağını bildirdi.
AA
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 Akaryakıt ÖTV tutarı 6 aylık Yİ-ÜFE oranında artırıldı3 Temmuz 202512:00 Türkiye’nin nükleer sanayisinde ihracat potansiyeli artıyor3 Temmuz 202511:38 SOCAR Fiber, TurkNet ile fiber altyapıda iş birliği yaptı3 Temmuz 202511:37 TÜPRAG, ‘önce insan ve çevre, sonra madencilik’ anlayışıyla faaliyetlerine devam ediyor3 Temmuz 202510:28 Brent petrolün varili 68,37 dolardan işlem görüyor3 Temmuz 202510:27