2023 enerjide ilklerin yılı oldu

2023 enerjide ilklerin yılı oldu

Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılının kutlandığı 2023 yılında enerji alanında birçok ilk yaşandı. Türkiye’nin enerjisine katkı sağlayacak doğal gazdan yenilenebilir enerjiye, nükleerden hidrojene pek çok proje hayata geçirilirken, ‘Enerji Yüzyılı’nda Türkiye Cumhuriyeti hedeflediği enerji karması ile Cumhuriyet’in İkinci Yüzyılı’na emin adımlarla yürümeye devam ediyor.

Raşit Kırkağaç / İstanbul – Enerjide ilklerin yaşandığı 2023 yılında Sakarya Gaz Sahası’nda keşfedilen doğal gaz Karadeniz Gazı Devreye Alma Töreni ile karayla buluşurken, Akkuyu NGS’ye taze nükleer yakıt gelmesiyle tesis ilk kez nükleer tesis statüsü kazandı. 2023 yılında ayrıca Türkiye’nin ilk bor karbür tesisi açılırken, ilk akıllı cihazı TOGG da teslimata başladı. Gabar’da günlük 100 bin varil üretim kapasitesine sahip petrol bulunurken, Iğdır-Nahçıvan Doğal Gaz Boru Hattı’nın temeli atıldı. 2023 yılında yenilenebilir enerji alanında da önemli gelişmeler yaşandı. Avrupa’nın en büyük güneş santrali Karapınar GES’in resmi açılışı yapılırken, rüzgâr enerjisinde de hedeflerini yükselten Türkiye ilk deniz üstü RES için aday YEKA’ları belirledi.

TÜRKİYE ENERJİDE GELECEĞE HAZIRLANIYOR

Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılının kutlandığı 2023 yılında enerji alanında birçok ilk yaşandı. Türkiye hidrokarbon keşifleri ile yenilenebilir enerji ve teknolojilerinde yaşanan yatırım ve projelerle enerji arz güvenliğini sağlarken bir yandan da hidrojen ve değerli maden yatırımları ile geleceğe hazırlanıyor. 2023 yılı Ekim ayı itibarıyla doğal gaz tüketimi toplamda 41 milyar 315 milyon metreküp olurken ithalat ise 39 milyar 986 milyon metreküp olarak gerçekleşti. 2022 yılı Ekim ayı sonu itibarıyla doğal gaz tüketimi toplamda 44 milyar 374 milyon metreküp olurken, ithalat ise 44 milyar 729 milyon metreküp olarak gerçekleşti. 2022 yılında sisteme verilen doğal gaz miktarı 56 milyar 11 milyon metreküp olurken bu rakam geçen yıl yüzde 8 düşüş gerçekleştirerek 51 milyar 477 milyon metreküpe geriledi.

DOĞAL GAZ ABONE SAYISI 20 MİLYONU AŞTI

2023 yılında 20 milyonu aşan doğal gaz abonesi ile Türkiye 81 il ve 836 yerleşim yerine doğal gaz götürürken, 2026 yılı sonuna kadar 1000 yerleşim yeri, ilçe ve beldeye doğal gaz götürmeyi hedefliyor. Doğal gaza erişebilen nüfus da 2022’ye oranla 1.1 milyon artarak 71.3 milyona ulaştı.

2023’TE ELEKTRİK TÜKETİMİ ARTTI

Elektrikte kurulu güç 106 bin MW’a ulaştı. TEİAŞ verilerine göre ise 2023 yılında gerçekleşen toplam elektrik tüketimi bir önceki yıla göre yüzde 0,03 artarak 324,86 teravatsaatten 324,96 teravatsaate yükseldi. 2023 yılı toplam elektrik üretimi ise bir önceki yıla göre yüzde 0,36 azalırken, üretim 322,12 teravatsaatten 320,95 teravatsaate geriledi.

YENİLENEBİLİR PAYI YÜZDE 55’E YÜKSELDİ

Türkiye, Paris İklim Anlaşması kapsamında karbon salımını azaltma taahhütlerini yerine getirirken toplam elektrik kurulu gücümüzdeki yenilenebilir enerjinin payı yüzde 55’e yükseldi. 2022 yılı sonunda Türkiye’de elektrikli otomobil sayısı 14 bine ulaşırken bu rakam 2023 yılında 3,5 kat artarak 51 binin üzerine çıktı. Aralık sonu itibarıyla şarj ağı işletmeci lisans sayısı 168’e yükselirken, Türkiye genelinde elektrikli araçlar için şarj soket sayısı 12 bini aştı.

OCAK 2023

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), elektrik depolama yatırım talebinin 230 milyar doları aştığını duyurdu.

Türkiye ile Bulgaristan arasında yılda yaklaşık 1,5 milyar metreküplük doğal gaz transferi anlaşması imzalandı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Ulusal Eylem Planı yayınlandı.

TPAO tarafından Sakarya Sahasının Kuzey Batısında açılan Çaycuma-1 kuyusunda Karadeniz derin deniz alanlarındaki üçüncü büyük gaz keşfi gerçekleştirildi.

BOTAŞ, İran’dan gaz teslimatının yüzde 70 azaldığını duyurdu.

TOGG, dünyada bir ilk olan akıllı cihaza entegre dijital varlık cüzdanını tanıttı.

Hazar Denizi’nden çıkarılan petrolü Türkiye üzerinden dünya pazarlarına ulaştıran Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Ham Petrol Boru Hattı’nın Ceyhan’daki deniz terminalinden 2006 yılından bu yana yüklenen ham petrol 4 milyar 232 bin 552 varile ulaştı.

Dünya Bankası raporuna göre, Türkiye’de belirlenen dört bölgede yüzer olarak 47 gigavat ve sabit temelli 7 gigavat olmak üzere toplamda 54 gigavatlık deniz üstü rüzgâr enerjisi kurulumu potansiyeli bulunduğu belirtildi.

Türkiye’nin 3’üncü Yüzer LNG Depolama ve Gazlaştırma Ünitesi (FSRU) olarak kullanılacak ve Saros FSRU Terminali’nde hizmet verecek gemi Akdeniz’e girdi. Toplam 180 bin metreküp LNG depolama kapasitesine sahip geminin günlük 28 milyon metreküp gazlaştırma kapasitesi bulunuyor.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC), bu yıl için küresel petrol talebine yönelik artış öngörüsünü sabit tuttu. OPEC’in aylık petrol piyasası raporuna göre, küresel petrol talebinin bu yıl geçen yıla kıyasla günlük 2 milyon 220 bin varil artarak yaklaşık 101 milyon 770 bin varile ulaşması bekleniyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’nin hidrojen yol haritasını paylaştı. Dönmez, “Elektrolizör kurulu gücümüzü 2030’da 2, 2035’te 5 ve 2053 yılında 70 gigavata çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından Türkiye’nin enerji filosunun son üyesi Mukavemet gemisinin, Şubat ayında ilk görevine çıkacağı belirtildi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’nin 10 yıl süreyle Umman’dan yıllık 1,4 milyar metreküp gaz tedarik edeceğini söyledi.

ŞUBAT 2023

OPEC ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubu, 5 Ekim 2022’de aldığı 2023’ün sonuna kadar üretimi günlük 2 milyon varil azaltma kararını sürdüreceğini duyurdu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Doğu Akdeniz, Orta Doğu, Karadeniz ve Orta Asya bölgesindeki kaynakların Türkiye’deki gaz ticaret merkezinde bir araya gelmesi için çalışmalar yürüttüklerini belirterek, “Balkanlar ve Hazar coğrafyasını bir araya getiren Güney Gaz Koridoru’nda da bu yöndeki hedeflerimizi güçlendirecek yeni adımlar atmayı planlıyoruz” dedi.

Avrupa Birliği’ne (AB), Hazar Denizi’ndeki gaz kaynaklarını ulaştıran Güney Gaz Koridoru’ndan geçen yıl yapılan sevkiyat yüzde 40’tan fazla arttı.

Bakan Dönmez, Bakü’de düzenlenen “Güney Gaz Koridoru 9. Danışma Kurulu Toplantısı” sonrasında yaptığı açıklamada, Türkiye’de doğal gaz dağıtım merkezi kurma çalışmalarında son noktaya geldiklerini söyledi.

Bakan Dönmez, 11 ili etkileyen Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası bölgedeki rafinerilerde ve depolarda akaryakıtla ilgili bir sorun yaşanmadığını belirtti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından vatandaşlardan elektrik ve gaz faturalarının tahsilatıyla ilgili sorular geldiğini belirterek, “Olağanüstü bir hal yaşıyoruz. Bu sebeple faturaların tahsilatını da erteliyoruz” dedi.

Bakan Dönmez, depremin yaşandığı bölgede elektrik verme hizmetlerinin hızlanacağını belirtti.

EPDK tarafından yapılan açıklamada, depremden etkilenen iller için petrol piyasası lisans sahipleri ve üretim ve dağıtım lisansı sahipleri ile görevli tedarik şirketlerinin bazı ödemelerinin OHAL süresince ertelendiği duyuruldu.

TKİ, TTK ve alt şirketleri yaklaşık 10 bin madenciyi deprem bölgesindeki çalışmalara yönlendirdi.

Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) Bakanlar Kurulu Toplantısı’nda yaklaşık 40 ülkenin enerji bakanları, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası bölgenin toparlanması için destek sözü verdi.

Türk bayraklı ilk FSRU gemisi Ertuğrul Gazi, Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle hasar gören hatların yeniden devreye alınması sürecinde gaz ihtiyacını karşılamak için tam kapasite çalıştı.

AB ülkelerinin, Rusya’dan deniz yoluyla taşınan dizel ve sıvı yakıt gibi çeşitli rafineri petrol ürünlerine yönelik ithalat yasağı ve bu ürünlere tavan fiyat uygulaması başladı.

EPDK’dan yapılan açıklamada, depremlerden etkilenen vatandaşların, afet bölgesinde ikamet edip etmemesine bakılmaksızın elektrik ve doğal gaz için yeni abonelik yaptırırken OHAL süresi boyunca güvence bedeli ödemeyeceği belirtildi.

Karaman’da belirlenen bir alanın “enerji ihtisas endüstri bölgesi” olmasına karar verildi.

MART 2023

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Savunma Sanayii Başkanlığı iş birliğiyle, Eti Maden ve SSTEK şirketlerinin ortaklığında kurulan Bandırma Bor Karbür Üretim Tesisi’nin açılışı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı törenle yapıldı.

Türkiye Avrupa rüzgâr liginde 6’ncı sıraya yükseldi.

Türkiye’nin doğuştan elektrikli ilk akıllı cihazı TOGG T10X için ön sipariş süreci başladı. İlk 4 saatte 7 bin 734 kişi ön sipariş verdi.

Enerji sektörünü 26 yıldır İstanbul’da buluşturan Petroleum Istanbul ve Gas&Power Network fuarları kapılarını, Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde ziyaretçilerine açtı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Savunma Sanayii Başkanlığı iş birliğiyle, Eti Maden ve SSTEK şirketlerinin ortaklığında kurulan Bandırma Bor Karbür Üretim Tesisi’nin açılışı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı törenle yapıldı.

Türkiye Avrupa rüzgâr liginde 6’ncı sıraya yükseldi.

Türkiye’nin doğuştan elektrikli ilk akıllı cihazı TOGG T10X için ön sipariş süreci başladı. İlk 4 saatte 7 bin 734 kişi ön sipariş verdi.

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya illerinin tamamı ile Gaziantep ilinin İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde tüketicilerin elektrik ve doğal gaz tüketimlerine yönelik tahakkuk ve tahsilat işlemleri 31 Mayıs’a kadar ertelendi.

EPDK, Tesla’ya şarj ağı işletmeci lisansı verdi.

Emine Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreterliğinin özel davetlisi olarak katıldığı BM Genel Kurulundaki Sıfır Atık Özel Oturumu’nda, iklim ve çevre sorununda dünyada adil dağılım ilkesine dayalı bir sisteme ihtiyaç olduğunu söyledi.

NİSAN 2023

Suudi Arabistan, günlük petrol üretimini Mayıs ayından itibaren 500 bin varil azaltma kararı aldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde İlk TOGG T10X Teslimatı Programı’nda, “İnşallah bugünden itibaren TOGG’u yollarda görmeye başlıyoruz” dedi.

OSB ve enerji alanına yönelik düzenlemeler içeren kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

Karadeniz gazını karaya taşıyacak boruların deniz tabanına yerleştirme işlemi tamamlandı.

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, depolamalı rüzgâr ve güneş enerjisi alanında ilk ön lisansların verildiğini, böylece 1,5 milyar dolarlık yatırımın sahaya yansıyacağını belirtti.

Türkiye ile Bulgaristan arasında imzalanan 13 yıllık anlaşma kapsamında Marmara Ereğlisi LNG Terminali’nden Bulgaristan’a ilk gaz sevkiyatı yapıldı.

Almanya, yenilenebilir enerjiye geçiş kapsamında son 3 nükleer reaktörünü devre dışı bıraktı.

EPDK’ya Türkiye kurulu gücünün yaklaşık iki buçuk katı; 252 bin MW’ı aşan depolamalı RES-GES yatırımı başvurusu yapıldı. İki haftada verilen ve bin 400 MW’ı aşan ön lisanslar sahada yaklaşık 3 milyar dolarlık yatırım anlamına geliyor.

Hidroelektrik santrallerinden günlük elektrik üretimi 294 bin 617 megavat saatle yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

Karapınar’daki dünyanın tek yatırımcılı en büyük güneş santrali tam kapasite üretime başladı. Toplam 2 milyon kişinin elektrik ihtiyacının karşılanacağı YEKA GES-1 ihalesi kapsamında kurulumu tamamlanan Karapınar’daki güneş santralinde 3 milyon 256 bin 38 adet panel kullanıldı.

Beylikova Florit, Barit ve Nadir Toprak Elementleri Tesisi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla açıldı.

Türkiye’nin ilk hidrojen vadisinde yeşil hidrojenin pilot üretimine başlandı.

Karadeniz Doğal Gazı Devreye Alma Töreni, Zonguldak’ta Filyos Türkiye Petrolleri Limanı’nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımıyla yapıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, törende yaptığı konuşmada, “Vatandaşlarımızın evlerindeki mutfaklarında ve sıcak su tüketiminde kullandıkları doğal gazı bir yıl süreyle ücretsiz veriyoruz. Aylık ortalama 25 metreküpe denk gelen mutfak ve sıcak su tüketimi için gereken doğal gazın bedeli bir yıl boyunca faturalardan düşürülecektir” dedi. Bakan Dönmez, Karadeniz gazının ilk keşiften üretime kadar dünyanın en kısa sürede yapılan deniz saha geliştirme projesi olarak kayıtlara geçtiğini belirterek, “Proje tam kapasiteye ulaştığında Türkiye’nin mevcut doğal gaz ihtiyacının yaklaşık yüzde 30’unu tek başına karşılayacak” ifadelerini kullandı.

Elektrikli araç şarj istasyonlarında lisans sayısı 124’e ulaştı.

Akkuyu Nükleer Güç Santrali İlk Nükleer Taze Yakıt Getirme İşlemi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in canlı bağlantıyla katıldığı törenle gerçekleştirildi.  Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ilk taze nükleer yakıtın gelmesiyle Akkuyu NGS’nin nükleer tesis statüsüne kavuştuğunu ifade etti.

Avrupa Birliği’nin elektrik üretiminde yenilenebilir enerji kaynaklarının payı kış döneminde yüzde 40 ile ilk kez fosil yakıtları geride bıraktı.

MAYIS 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cudi Gabar’da günlük 100 bin varil üretim kapasitesine sahip petrol bulunduğu müjdesini paylaştı.

Avrupa’nın en büyük güneş santrali Karapınar Güneş Enerjisi Santrali’nin (GES) resmi açılışı yapıldı.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Fatih Sondaj Gemisi’nin Amasra-3’te sondaja başladığını duyurdu.

Şehit Aybüke Yalçın-1 kuyusu günlük bin 200 varil petrolle üretime başladı.

Bakan Dönmez, Karadeniz’de bulunan doğal gazla ilgili birinci faz işlemlerinin sürdüğünü, ikinci fazı 3 yıl içinde tamamlamayı planladıklarını ifade etti. Dönmez, bu sayede üretimi günlük 10 milyon metreküpten 40 milyon metreküpe çıkarmış olacaklarını dile getirdi.

Avrupa Birliği, ortak doğal gaz alımı için kurdukları yeni mekanizma ile ilk teklifleri topladı.

İtalyan petrol ve doğal gaz altyapı hizmet şirketi Saipem ile TPAO’nun denizlerde arama ve çıkarma faaliyetlerini yürüten iştiraki TP-OTC arasında Sakarya Gaz Sahası’nın ikinci faz geliştirme işlemleri çerçevesinde mühendislik, satın alma, inşa ve kurulum sözleşmesi imzalandığı bildirildi. Sözleşme kapsamında Saipem, Karadeniz’de denizin 2 bin 200 metre altına 175 kilometre uzunluğunda 16 inç çapında boru hattı inşa edecek. Proje 2024’ün yaz aylarında başlayacak.

Depolamalı RES ve GES yatırımlarında ön lisans kapasitesi 10 bin megavata yaklaştı. EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, “Bugüne kadar toplamda 120 projeye 9 bin 514 megavat ön lisans vermiş olduk. Bunun 5 bin 603 megavatı rüzgâr enerjisi ve 3 bin 911 megavatı da güneş enerjisi santral yatırımları” dedi.

TPAO, Şırnak’ta terörden temizlenen Gabar Dağı’ndaki Şehit Aybüke Yalçın-2 (ŞAY-2) kuyusunda sondaj faaliyetlerine başladığını duyurdu.

İran Ulusal Doğal Gaz Şirketi (NIGC) Genel Müdürü Mecid Çegeni, ülkesinin Avrupa’ya doğal gaz ihraç etmesi durumunda bunu Türkiye üzerinden gerçekleştireceklerini söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğine göre, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 11 ilde, konut ve iş yeri yıkılan, ağır ve orta hasarlı hale gelen, acil yıkılacak olan elektrik ve doğal gaz abonelerinin ödenmemiş tüketim bedelleri silinecek.

HAZİRAN 2023

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Alparslan Bayraktar, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin yeni kabinesinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı görevine getirildi.

Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanlığı’na AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Varank seçildi.

Türkiye’nin spot gaz ithalatı geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 145 artarak yaklaşık 18 milyar 890 milyon metreküpe ulaştı.

Rus Rosneft ve Çinli CNPC petrol ticareti ödemelerinde yuan ve ruble kullanacaklarını duyurdu.

EPDK, Azami Uzlaştırma Fiyat (AUF) mekanizması kapsamında, Enerji Piyasaları İşletme AŞ’ye yapılan gerçek dışı bildirimler sebebiyle şirketlerden bugüne kadar yaklaşık 7,3 milyar lira tahsil edildiğini bildirdi.

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Atama Kararı’na göre Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bakan yardımcılıklarına Abdullah Tancan, Ahmet Berat Çonkar, Nevzat Şatıroğlu ve Zafer Demircan getirildi.

EPDK deprem bölgesinde avans ödemelerini erteledi.

TEMMUZ 2023

Suudi Arabistan, Temmuz’da gönüllü olarak uygulamaya koyduğu günlük 1 milyon varillik petrol üretim kesintisi kararını Ağustos ayını da kapsayacak şekilde uzatma kararı aldı.

EPDK, PTF tavan fiyatının yükseltilmesinin vatandaşların faturalarına yönelik bir artış olmadığını duyurdu.

OPEC Genel Sekreteri, OPEC grubuna üye olmaları için Azerbaycan, Malezya, Brunei ve Meksika ile görüşmeler yaptıklarını söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar enerjide 200 milyar dolarlık yatırım hedeflediklerini belirterek, “Bu projelerimizin içerisinde yenilenebilir, nükleer, doğal gaz-petrol aramacılık, doğal gaz-petrol ve elektrik altyapı projelerimiz, enterkonneksiyon projelerimiz var” dedi.

EÜAŞ Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı olarak atanan Zafer Benli görevine başladı.

Türkiye Cumhuriyeti, körfez ülkeleri Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar’la enerji alanında anlaşmalar imzaladı.

Rönesans Holding grup şirketlerinden Rönesans Enerji’nin yüzde 50 hissesi TotalEnergies tarafından satın alındı.

Elektrikli araç kullanıcılarına hizmet sağlayan şarj ağı işletmeci lisansı sahibi tüzel kişilere, şarj ağı oluşturmaları için 31 Ocak 2024 tarihine kadar süre tanındı.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, olağanüstü fiyat artışlarından tüketiciyi korumak için devreye alınan AUF hakkında konuştu. Yılmaz, “AUF ile 200 milyar TL’lik bir meblağ vatandaşımızın cebinde kaldı. AUF ile sağlanan kaynak ile elektrik tarifelerinde yüzde 110 oranında bir artışın önünü geçilmiş oldu” dedi.

Türkiye’de elektrikli otomobil sayısı son 6 ayda geçen yıl sonuna kıyasla yüzde 88,8 artarak 27 bin 476’ya ulaştı.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında sınırda karbon düzenlemesine tabi olacak öncelikli imalat sanayi sektörlerinde düşük karbonlu üretime yönelik yol haritaları hazırladıklarını belirtti.

Rusya’nın doğal gaz üretimi, bu yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14,9 azalarak 267 milyar metreküpe geriledi.

Serbest bölgelerde elektrik üretim faaliyetinde bulunmak isteyen tüzel kişilere, sadece kendi ihtiyacını karşılamak üzere önlisans veya üretim lisansı verilecek.

AĞUSTOS 2023

Türkiye’nin denizlerde doğal gaz arama çalışmalarını gerçekleştirmek amacıyla son yıllarda enerji filosuna eklediği yedinci nesil teknolojiye sahip Abdülhamid Han Sondaj Gemisi, Akdeniz’deki sondaj faaliyetlerinde 1 yılı geride bıraktı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, 17 ildeki 29 araziyi rüzgâr enerjisine dayalı Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) ilan etti. Bununla birlikte Türkiye’de ilk kez deniz üstü RES için YEKA aday alanları ilan edildi.

Türkiye’nin denizlerde doğal gaz arama çalışmalarını gerçekleştirmek amacıyla son yıllarda enerji filosuna eklediği yedinci nesil teknolojiye sahip Abdülhamid Han Sondaj Gemisi, Akdeniz’deki sondaj faaliyetlerinde 1 yılı geride bıraktı.

BOTAŞ, Türkiye’nin doğal gazda merkez ülke olma vizyonu doğrultusunda Macaristan devlet şirketi MVM CEEnergy ile doğal gaz ihracatı anlaşması imzaladı.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Mustafa Yılmaz, güneşte 10 milyar dolara yakın yatırımın sahaya yansıdığını söyledi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Son 35 yılda dünyada birçok fabrika ziyaretinde bulundum. Gemlik’teki TOGG fabrikası gerçekten çok etkileyici” ifadelerini kullandı.

Enerji sektöründe derin deniz madenciliğine ilgi giderek artıyor.

Deniz üstü rüzgâr santrallerine ilgi artıyor. Küresel deniz üstü (offshore) rüzgâr enerji santrali kurulu gücünün 2023-2027 döneminde her yıl 26 GW artışla toplamda 194 GW’a çıkması beklenirken Türkiye’de deniz üstü rüzgâr potansiyelinin 40 GW seviyelerinde olduğu tahmin ediliyor.

Norveç’te dünyanın en büyük yüzer deniz üstü RES’i “The Hywind Tampen”in resmi açılışı yapıldı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Suudi Arabistan Sanayi ve Maden Kaynakları Bakanı Bandar bin İbrahim Alkhorayef ile görüştüklerini ve madencilik alanında iş birliğinin önünü açacak bir mutabakat zaptına imza attıklarını söyledi.

EYLÜL 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Orta Vadeli Program Tanıtım Toplantısı’nda yaptığı konuşmada; “Ataşehir’de şu andaki İstanbul Finans Merkezi’ni aynı zamanda bizim enerji ‘hub’ımız (merkez) hâline getireceğiz. Doğal gaz ve bütün madenlerin de burada değerlendirmesi yapılacak; dünya bunları takip edecek” diye konuştu.

Enerji İşleri Genel Müdürlüğü görevine Ahmet Özkaya, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’ne Arslan Narin, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’ne Vedat Yanık getirilirken, Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Kiraz oldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, New York’ta gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler (BM) 78. Genel Kurulu kapsamında, eşi Emine Erdoğan’ın önderlik ettiği Küresel Sıfır Atık İyi Niyet Beyanı’na ilk imzayı attı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Iğdır-Nahçıvan Doğal Gaz Boru Hattı temel atma törenine katıldı. Doğu Anadolu Doğal Gaz Ana İletim Hattı üzerinden çıkış alan Iğdır Doğal Gaz Boru Hattı’nın devamı olarak Nahçıvan’a kadar 85 kilometrelik yeni boru hattı yapılacak. Yıllık 500 milyon metreküp taşıma kapasitesine sahip olacak boru hattı faaliyete geçtiğinde Nahçıvan’ın doğal gaz ihtiyacının tamamı karşılanacak.

BOTAŞ, Türkiye’den Romanya’ya günlük 4 milyon metreküpe kadar doğal gaz ihracatı için OMV Petrom ile anlaşma yapıldığını duyurdu.

TPAO Genel Müdürü Melih Han Bilgin, Sakarya Gaz Sahası’nda günde yaklaşık 4 milyon metreküp gaz üretildiğini ifade etti.

Türkiye, Moldova’ya günlük 2 milyon metreküp doğal gaz ihracatı için anlaştı.

Brent petrolün varil fiyatı uluslararası piyasalarda küresel petrol arzına ilişkin endişelerle 97,69 dolara yükselerek yılın en yüksek seviyesini gördü.

Fatih Sondaj Gemisi, Filyos-1 kuyusunda sondaja başladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Azerbaycan ile Türkiye arasında elektrik enerjisi ithalat ve ihracat altyapısının oluşturulmasını amaçlayan Türkiye-Azerbaycan Enterkonneksiyonu Projesi kapsamındaki faaliyetlerin, TEİAŞ ile AzerEnerji tarafından imzalanan yol haritasıyla hayata geçirileceğini belirtti.

1 Ekim’den itibaren geçerli olan elektrik tarifesi mesken aboneleri için sabit kalırken, ticarethane ve sanayi aboneleri için yaklaşık yüzde 20 arttı.

Rus enerji şirketi Gazprom, Kuzey Deniz Yolu üzerinden ilk defa kendi ürettiği sıvılaştırılmış doğal gazı (LNG) sevk ettiğini duyurdu.

EKİM 2023

Küresel elektrik üretiminde bu yılın ilk yarısında rüzgâr ve güneşin payı yüzde 14,3’e ulaşarak rekor kırdı. Kömürün elektrik üretimindeki payı yüzde 36 olurken, hidroelektrik üretimi kuraklık nedeniyle yüzde 8,5 ile tarihi düşüş yaşadı.

Enerji Bakanı Bayraktar, Akkuyu NGS’nin ilk reaktörünü 29 Ekim 2024’te devreye almayı hedeflediklerini söyledi.

Rusya, Kazakistan üzerinden Özbekistan’a doğal gaz sevkiyatına başladı.

OPEC tarafından yapılan açıklamada küresel petrol talebinin 2045’te günlük 116 milyon varile ulaşacağı ifade edildi.

Bakan Bayraktar, Türkiye’nin yenilenebilir enerjide önemli yatırım planları olduğunu belirterek, “2035’e kadar güneş ve rüzgâr enerjisinde kurulu gücümüzü her yıl 5 gigavat artırmamız gerekiyor. Güneş ve rüzgârda ilave yenilenebilir enerji kurulumumuz 12 yılda 60 gigavata ulaşacak” dedi.

Küresel elektrik üretiminde bu yılın ilk yarısında rüzgâr ve güneşin payı yüzde 14,3’e ulaşarak rekor kırdı. Kömürün elektrik üretimindeki payı yüzde 36 olurken, hidroelektrik üretimi kuraklık nedeniyle yüzde 8,5 ile tarihi düşüş yaşadı.

Enerji Bakanı Bayraktar, Akkuyu NGS’nin ilk reaktörünü 29 Ekim 2024’te devreye almayı hedeflediklerini söyledi.

Rusya, Kazakistan üzerinden Özbekistan’a doğal gaz sevkiyatına başladı.

OPEC tarafından yapılan açıklamada küresel petrol talebinin 2045’te günlük 116 milyon varile ulaşacağı ifade edildi.

Avrupa Birliği’nin (AB) doğal gaz depolama tesislerindeki doluluk oranı yüzde 97,89 ile tarihin en yüksek seviyesine çıktı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Vatandaşlarımızın daha ucuz elektrik ve doğal gaz kullanımları için 2024 yılı bütçesinde 508,6 milyar lira kaynak öngörüyoruz” dedi.

Rusya’nın en büyük petrol şirketi Rosneft’in başkanı İgor Seçin, Rusya’nın Çin’e petrol sevkiyatının 2023 başından bu yana, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 25 artarak 75 milyon tonu aştığını söyledi.

Rus enerji şirketi Gazprom’un başkanı Aleksey Miller, Sibirya’nın Gücü boru hattından Çin’e yönelik Rus gazı sevkiyatının bu yıl geçen yıla kıyasla yüzde 46,6 arttığını söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na 2024 yılında 48 milyar 323 milyon 176 bin lira kaynak ayrıldı.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Gabar’da günlük petrol üretiminin 25 bin varile ulaştığını duyurdu.

Deprem bölgesinde bu yıl ilk kez devreye alınan lisanssız üretim tesislerinin ihtiyaç fazlası elektriğinin tamamı satışa konu edilebilecek.

Türkiye’nin doğal gaz depolama tesislerinde kış hazırlıkları tamamlanırken Silivri Doğal Gaz Depolama Tesisi’nde 4,6 milyar metreküp, Tuz Gölü Doğal Gaz Depolama Tesisi’nde ise 1,2 milyar metreküp gaz depolandı.

AB ülkelerinde, geçen yıl yaşanan enerji kriziyle birlikte bu yılın ilk yarısında konutlarda 100 kilovatsaat elektrik için ödenen ortalama tutar 28,9 avroya ulaşarak rekor kırdı.

Barbaros Hayreddin Paşa Gemisi 5 yılda Akdeniz ve Karadeniz’de 50 bin kilometrekareden fazla alanı taradı.

KASIM 2023

Bakan Bayraktar, enerji ve maden ticaretini de kapsayacak uluslararası ticaret platformunu 2024’te İstanbul Finans Merkezi’nde kurabileceklerini ifade etti.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Taşımacılık AŞ’ye demir yoluyla LPG taşıma faaliyeti yapmak üzere lisans verdi. Bu lisans ile Türkiye’de ilk kez demir yoluyla LPG taşıma faaliyeti lisanslandırılmış oldu.

Türkiye’nin ilk nükleer enerji santrali Akkuyu NGS’de tam ölçekli simülasyon merkezi devreye alındı.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, depolamalı Rüzgâr Enerjisi Santrali (RES) ve Güneş Enerjisi Santralinde (GES) 280 milyar dolar seviyesinde yatırım talebi olduğunu belirtti.

Bakan Bayraktar, Rüzgâr Enerjisi Potansiyel Atlası güncelleme çalışmalarının tamamlandığını belirterek, “Rüzgâr potansiyelimizin mevcut teknoloji ve şartlarda yaklaşık 100 bin megavat olduğunu, rüzgâr türbini teknolojilerindeki gelişmeler sayesinde 150 bin megavat seviyelerine kadar çıkabileceğini öngörüyoruz” dedi.

Aile ve Gençlik Fonu Kurulması Hakkında Kanun Teklifi, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonunda kabul edildi. Buna göre doğal gaz, petrol ve madenlerden elde edilen devlet gelirlerinin bir kısmı Aile ve Gençlik Bankası’na aktarılacak.

Irak Petrol Bakanı Hayyan Abdulgani, Irak’tan Türkiye’ye petrol ihracatının yeniden başlaması için Irak Kürt Bölgesel Yönetimi, petrol şirketleri ve Türkiye ile anlaşma sağlanacağını söyledi.

Petrol Ofisi Grubu, bp’nin Türkiye’deki akaryakıt operasyonlarını satın almak üzere hisse alım sözleşmesi imzaladığını duyurdu. Süreç, Rekabet Kurumu’nun kararından sonra netleşecek.

Rusya Enerji Bakanlığı, hükümetin benzin ihracatına yönelik yasağı kaldırdığını bildirdi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın 2024 yılı bütçesi görüşüldü. Bakan Bayraktar, bakanlık olarak MTA, MAPEG, TENMAK, EPDK ve NDK ile birlikte teklif edilen toplam bütçe tutarının 2024 yılı için 61,96 milyar lira olduğunu bildirdi.

Bakan Bayraktar, Türkiye’nin, Cezayir ile mevcut LNG ithalatı anlaşmasının 3 yıl daha uzatıldığını açıkladı.

13. Türkiye Enerji Zirvesi Ankara’da gerçekleşti.

Brezilya’nın Ocak 2024 itibarıyla OPEC+ grubuna katılacağı duyuruldu.

OPEC+ grubunun bazı üye ülkeleri, gelecek yılın ilk çeyreğinde günlük 2,2 milyon varillik gönüllü ek üretim kesintisine gitme kararı aldı.

Avrupa Birliği, 2030’dan itibaren Avrupa’nın petrol ve doğal gaz ithalatına metan emisyon sınırlamaları getirecek yasa tasarısında anlaştı.

ARALIK 2023

Bakan Bayraktar, 2024-2030 yıllarını kapsayan İkinci Enerji Verimliliği Eylem Planı kapsamında ülkenin emisyonlarını toplam 100 milyon ton azaltmayı hedeflediklerini bildirdi.

Bayraktar, Türkiye’nin toplam kurulu güç kapasitesinin 106 gigavat seviyesini aştığını ve yenilenebilir enerjinin payının yüzde 55’e ulaştığını belirtti. Türkiye’nin 2035’e kadar toplam kurulu gücünü 190 gigavata çıkarma hedefine dikkati çeken Bayraktar, “2030’a kadar şebekeye 10 milyar dolar yatırım yapmayı planlıyoruz” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri (MAPEG) Genel Müdürü Arslan Narin, Türkiye’de aktif petrol kule sayısının 66’ya yükseldiğini ve Türkiye’nin Avrupa’da arama faaliyetlerinin en yoğun olduğu ülke konumuna geldiğini bildirdi.

TPAO’nun X sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, “Şırnak Gabar Dağı bölgesinde, Şehit Esma Çevik ve Şehit Aybüke Yalçın sahalarında açtığımız toplam 23 kuyuda günlük 30 bin varil petrol üretimine ulaştık. 2023 sonu hedefimiz günlük 35 bin varil petrol, 2024 sonu hedefimiz günlük 100 bin varil petrol.” ifadelerine yer verildi.

Akkuyu Nükleer AŞ, santralin ilk reaktörünün işletmeye alınması için NDK’den gerekli izni aldığını duyurdu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye ve Macaristan’ın nükleer enerji alanı, yer altı doğal gaz depoları ve LNG terminalleri alanında iş birliği yapacağını söyledi.

Bakan Bayraktar, iklim değişikliğiyle mücadelenin en önemli araçlarından birinin karbon fiyatlaması olduğunu belirterek, “Önümüzdeki yıl emisyon ticaretini EPİAŞ bünyesinde hayata geçirmeyi hedefliyoruz” dedi.

Almanya’da enerji piyasasını düzenleyen Federal Ağ Ajansı (Bundesnetzagentur) Başkanı Klaus Müller, tüketiciler için elektrik fiyatlarının yüksek kalmasını beklediğini söyledi.

EPDK 3 şirkete şarj ağı işletmeci lisansı verdi. 2023 yılı sonu itibarıyla şarj ağı işletmeci lisansı sahibi şirket sayısı 168’e yükseldi.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, 2025 itibarıyla dünya genelinde sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) üretimi ve ticaretinde beklenen güçlü artıştan Türkiye’nin karlı çıkabileceğini söyledi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, dönüşümün Türkiye için çok yönlü faydalar getirebileceğini belirterek; “2053 yılı karbon nötr hedefleri için elektrikli araç dönüşümünü önemsiyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Çin, elektrikli otomobillerden savunma sanayisine kadar çok sayıda endüstride kullanılan nadir metallerin işlenmesine yönelik bazı teknolojilerin ihracatına yasak getirdi.

Rekabet Kurumu tarafından, Altınbaş Petrol ve Ticaret AŞ’nin tek kontrolünün Zeren Group Yatırım Holding AŞ tarafından devralınması işlemine izin verildi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Silivri Yer Altı Doğal Gaz Depolama Tesisi’nde yaptığı açıklamada bu kış doğal gazda arz güvenliği açısından herhangi bir sıkıntının öngörülmediğini vurgulayarak, “Bugün itibarıyla bu depoda yüzde 100 doluluk oranına sahibiz. Dolayısıyla kışa son derece hazır giriyoruz. Burayı daha da geliştirmek istiyoruz. İnşallah önümüzdeki dönemde yeni projemiz buradaki kapasiteyi 5.6 milyar metreküpe geliştirecek şekilde bir proje üzerinde çalışıyoruz” dedi.