WESCE’19’da ‘Enerji ve İklim Değişikliği’ tartışıldı 

WESCE’19, ‘Enerji ve İklim Değişikliği’ paneli ile devam etti. Prof. Dr. Cengiz Özkan moderatorlüğünde gerçekleşen panelde, iklim değişikliği konusunda neler yapılması gerektiği tartışıldı.

Bu sabah açılış töreni gerçekleştirilen WESCE’19 – (Dünya Enerji Stratejileri Kongresi ve Fuarı) kapsamında “Enerji ve İklim Değişikliği” konulu panel düzenlendi. Türkiye ve dünyanın önde gelen üniversitelerinden akademisyenlerin katıldığı panelde iklim değişikliğinin etkileri ve bu konudaki çözüm önerileri tartışıldı.

“EN BÜYÜK TEHLİKE DENİZ SUYUNUN ARTMASI”

Panelde konuşan İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zekai Şen iklim değişikliğini tanımlamadan önce tüm değişimlere bakmak gerektiğini ifade ederek “İklim değişikliğini yapay bir iklim değişikliği olarak adlandırabiliriz. 1 derece artış olduğunda buharlaşma olacak ve yağışlar olacak. En büyük tehlike deniz suyunun artarak tatlı suya yaklaşması olacak. Bölge bölge sorunlar yaşanacak” dedi.

Dalhousie Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhami Yıldız ise iklimin her zaman bir takım değişiklikler gösterdiğini ve bu noktada önemli konunun iklim değişikliğinin nedeni olduğunu belirterek “İşin siyasi tarafı da önemli. İklim değişikliği bizi yeni şeyler bulmaya zorluyor. Zamana uyum sağmamalıyız ve inovasyona adapte olmalıyız. Dünya çapında yeni ürünler geliştiriliyor. Biz yeni ürünler ve inovasyonlar geliştirdikçe iklimin olumsuz etkilerini ortadan kaldırmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

“HÜKUMETLERİN DEVREYE GİRMESİ GEREKİYOR”

California Üniversitesi’nden panele katılan Prof. Dr. Mihri Özkan da iklim değişikliğinin bir gerçek olduğunu vurgulayarak “Dünya sıcaklığı 1 derece artmış durumda. İnsanların getirdiği endüstriden beri pek çok şey değişti. Bu durum kimi yerlerde fazla sıcaklıklar, buzulların erimesi, su seviyesinin çekilmesi gibi etkilere sebep oluyor. Elektrik üretiminin yenilenebilir enerji kaynaklarından yapılması gerekiyor. Bu noktada da hükumetlerin devreye girmesi lazım” dedi.

“FOSİL YAKITLARDAN KURTULMAMIZ LAZIM”

Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi İklim Çalışmaları Koordinatörü Dr. Ümit Şahin da yine iklim değişikliğinin nedenlerine odaklanılması gerektiğinin altını çizerek “Mevcut iklim değişikliği insan kaynaklıdır. Dünyanın sıcaklığı 1 derece arttı. Bu durum, bugün yaşadığımız iklim istikrarının sonu olduğu anlamına geliyor. Eğer bu şekilde devam edilirse 100 yıl sonunda sıcaklığın 4,5 derece artması garantidir. 1 derece artan sıcaklığı 1,5 derecede durdurmak için mevcut emisyonları 2050’de net sıfırlamamız gerekiyor. Bunun için fosil yakıtlardan kurtulmak ve ekonomiyi karbonsuzlaştırmak gerek” diye konuştu.

PCM Products Yöneticisi Zafer Üre ise dünya genelinde izlenen politikanın iklim değişikliği üzerindeki etkilerine değinerek “Politikacılar toplumun aynısıdır. Çin dışında her ülkenin bir borcu var. İklim değişikliği de politikacıların getirdiği yanlış yöntemlerle devam ediyor. Çözümün politikacılardan gelmesi gerek. Genç nesli eğitmeniz lazım” ifadelerini kullandı.