Tora’dan tehlikeli sahalara karşı yeni önlemler

Tora, kapalı alanlarda karşılaşılabilecek tehlikeleri ve önlemlerini irdeleyip,  bu tehlikelere karşı nasıl önlemler geliştirdiklerini açıkladı.

Tora yaptığı açıklamada, sahada karşılaşılabilecek tehlikeleri ve önlemlerini irdeleyip geliştirdiklerini duyurdu. Geliştirme düşüncelerinin ise kapalı alanlardaki çalışmalarda proaktif ve reaktif önlemler olduğu belirtildi.

Tora’nın yaptığı açıklamada kapalı alanların, girilmesi ve çıkılması zor olan ve ellerin kullanılarak girilen yerler olduğu ifade edilirken bu alanların ise; menholler, tankların içi, tothem ve kanopi içi, kuyular, dehlizler, madenler, derin çukurlar, baca içleri şeklinde sınıflandırılabildiği belirtildi.

Şirket tarafından yapılan açıklamada kapalı alanların genelde şartlarının çok fazla bilinmediği belirtilerek; “Bu sebeple, atmosfer riskleri, fiziki ya da mekanik riskler, elektrik riskleri, sağlık problemlerine bağlı riskler, diğer tehlikeli-korkutucu canlılara bağlı riskler, kafayı çarpma gibi riskleri beraberinde getiriyor. Çalışacak olan kişilerin de bazı periyodik muayenelerden geçmesi ve kapalı alanda çalışma eğitimlerini almaları gerekiyor. Kapalı hacimlerdeki çalışmalarımızda personelin bayılması, kendini dışarı atamaması gibi benzer durumlara karşı tatbikatlar yapıyoruz. Tatbikat senaryomuzda kapalı hacim sınıfına giren menhol içinde personel çalışma yapıyor, diğer kişi de gözlemci olarak yukarıda bekliyor, oksijensiz kalmış, zehirlenme ya da kafasını çarpma gibi  sorunlardan kaynaklı bayılmış gibi yapıyor. Diğer kişi de var ise üçüncü bir arkadaşına ‚‘‘arkadaşımız bayıldı yardıma gel“ diye bağırıyor ve bir yandan da hayat kurtarıcı ekipmanlar ile arkadaşını yukarıya çekiyoruz. Üçüncü bir kişi yok ise kendisi hayat kurtarıcı ekipmanlar kullanılarak içeride bulunan kişiyi dışarı çıkarıyor, ilkyardım müdahale uygulamasını yapıyor ve kişinin durumuna göre 112 Acil durum telefonunu arayarak haber veriyoruz. Türkiye’de ve dünyada daha önceden yaşanmış olan olayları da göz önünde bulundurarak, insanların kapalı alanda çalışan kişiyi çıkarmak için ilk akla gelen içeri girip yardım etmek oluyordu. Bu ve buna benzer görüşü içeri girmeden de kurtarma uygulamasını yapılabileceğini akılda hafızamızda kalması ve belirtilen uygulamayı yapmaları için bölge servislerimiz, personelleri ve personellerimize uygulamalı tatbikatlar yapılmasını sağlıyoruz” denildi.