serkan şahin petrol

“Fiyatların eksiye geçmesini petrolün değersizleşmesi olarak okumamak lazım”

Hormuz Straits Partnership Direktörü Serkan Şahin, Batı Teksas tipi ABD ham petrolünde (WTI) yaşanan tarihi fiyat düşüşünü Petroturk’e değerlendirdi.

Hormuz Straits Partnership Direktörü Serkan Şahin, koronavirüs salgının etkisiyle Batı Teksas tipi ABD ham petrolünde (WTI) yaşanan tüm zamanların en büyük düşüşünü Petroturk.com’a değerlendirdi.

Yaşanan bu tarihi düşüşle fiyatların eksi duruma geçmesini “petrolün değersizleşmesi” olarak okumamak gerektiğini belirten Serkan Şahin, şunları söyledi:

“COVID-19 salgınının getirdiği ekonomik durgunluk ile beraber ABD’de salgının Dünya’nın geri kalanından daha sert geçmesi ABD ham petrol talebini tarihte görülmüş en düşük seviyeler getirdi. Bununla birlikte ihracat da yapamayan ABD ham petrol üreticileri ülkedeki stokları doldurarak üreticiler için efektif talebi bitirdi. Şu an ABD’nin ölçüt petrolü olan WTI için teorik olarak üretim yapan bir kuyuyu kapamanın maliyeti, üreticinin bu petrolü kendisinden alacak depocu ya da rafinericiye verme maliyetini geçtiği için fiyatlar eksi duruma geçti. Bunu petrolün değersizleşmesi olarak okumamak lazım.

Ancak burada önemli olan şey düşmenin sebebinin 21 Nisan itibariyle kapanacak olan Nymex WTI Mayıs 2020 kontratlarının elden çıkarılma telaşıyla gerçekleşen bir satış trendi. Dünya’nın en çok WTI futures kontratı elinde tutan fonu olan United States Oil Fund’ın 17 Nisan’da piyasanın durumundan dolayı ellerindeki tüm WTI kontrat pozisyonlarını  en yakın teslimatlı aydan, bir sonraki teslimatlı ay kontratlarına çekme kararı, bu karmaşanın başlangıç sebebi oldu. Bu diğer piyasa oyuncularının da WTI’dan uzaklaşmasına yol açan bugün gördüğümüz varil başına -$40’lık fiyatları görmemize yol açtı.

Pratik olarak stoklarda yer kalmadığından ve WTI bir kapalı sistem olduğundan bugün gördüğümüz fiyat düşüşünü gördük. Bu eksi görüntü yarın Haziran 2020 kontratlarının en yakın teslimatlı kontrat olmasıyla kendisini toparlayacak ancak Nisan ikinci yarısından Mayıs ikinci yarısına kadar olan dönem içerisinde stoklarda etkili bir azalma olması zor olduğundan Haziran kontratlarının da, en azından kapanışa yakın zamanda, aynı kaderi yaşaması muhtemel.”

Petrolde tüm zamanların en yüksek düşüşü