“Sektörde her adım karşılıklı anlayış çerçevesinde atılmalıdır”

PETDER Başkanı Selim Şiper, PÜİS Başkanı İmran Okumuş’un destek talebini Petroturk’e değerlendirdi. 

PETDER Başkanı Selim Şiper, Petroturk.com’a yaptığı özel açıklamada, PÜİS Başkanı İmran Okumuş’un ekonomik destek ve satış taahhütlerinde esneklik talebini değerlendirdi.

Şiper, “Uzun yıllardır ticari ilişkiler içinde olan bayilerimiz ve dağıtım şirketlerimiz birbirlerine böyle zamanlarda elden gelen bütün anlayışı göstermek durumundadırlar. Ancak paydaşların birbirlerine yöneltecekleri taleplerin bir tarafı mağdur eder nitelikte olmaması önemlidir” dedi.

PETDER Başkanı Selim Şiper’in Petroturk.com’a yaptığı o özel açıklamalar şu şekilde:

“SEKTÖRÜN ÜZERİNDE ŞU ANDA AĞIR BİR YÜK VAR”

“İyi başlayan 2020 yılı satışları maalesef Mart’ın ortasında ülkemizde görülen ilk koronavirüs vakasının tespitiyle negatife dönmüş bulunmaktadır. O günden itibaren akaryakıt satışlarında değişik ürünlere göre 30%-95% arasında daralmalar söz konusu oldu. Bir de bunun üzerine fiyatlardaki düşme sektör bileşenlerinin cirolarını çok aşağıya doğru çekmiş bulunuyor. Ciroların aşağıya çekilmesi daha evvel alınmış olan kredilerin veya desteklerin daha fazla mal satarak karşılanabilmesi demektir. Dolayısıyla, sektörün üzerinde şu anda ağır bir yük vardır. Bu salgın günleri ortamında, aynen daha evvelki ekonomik olumsuzluklar zamanında yaşadığımız gibi, sektörümüzün birlik ve beraberlik içerisinde hareket etmesi mecburidir. Akaryakıt sektörü olarak ekonomik açıdan çok stratejik bir sektör olduğumuzun altını çizmemiz gerekiyor. Biz; rafinerileriyle, ithalatçılarıyla, dağıtım şirketleriyle, istasyonlarıyla, nakliyecileriyle, tüketicileriyle bir zincirin birbirinden kopmaz halkalarıyız. Bu halkalardan herhangi bir tanesinde meydana gelen zafiyet eninde sonunda domino taşı etkisi yaparak bütün sektörü etkilemektedir.”

“BÖYLE ZAMANLARDA EN ÖNEMLİ ETKEN İSTİHDAMI KORUMAKTIR”

“İçinde bulunduğumuz bu olumsuz günlerde her şeyin başı tabii ki sağlık. Kaybetmiş olduğumuz tonaj veya cirolar önceliğimiz değildir. Yine de faaliyetlerimizi hiçbir kesintiye uğramadan sürdürmek durumundayız. Bunu tüketicilerimize borçluyuz.

Böyle zamanlarda en önemli etken istihdamı korumaktır. Çünkü, çalışanların ekmeğini kazanıp bunu tüketime çevirerek ekonomi çarkının dönmesine katkıda bulunmaları gerekir. İkinci en önemli unsur da ekonomi çarkının dönebilmesi için nakit akışının kesintiye uğramadan devam etmesidir. Sadece akaryakıt sektörü için değil, bir sektörde bütün paydaşların birbirlerine olan yükümlülüklerini zamanında ve tam olarak yerine getirmesi şarttır. Aksi takdirde ekonomi zarar görmüş olur.

Bu açılardan baktığımızda, sektörümüz açısından kamu kurum ve kuruluşlarının ödemelerini zamanında ve tam olarak yapmaya devam etmesi toplam likidite ihtiyacı için büyük önem arz etmektedir. Öte yandan, geçtiğimiz günlerde bazı bayi sendikalarının dağıtım şirketlerinden bir takım yükümlülükler konusunda anlayış gösterilmesi talepleri oldu. Tabii ki, uzun yıllardır ticari ilişkiler içinde olan bayilerimiz ve dağıtım şirketlerimiz birbirlerine böyle zamanlarda elden gelen bütün anlayışı göstermek durumundadırlar. Ancak, paydaşların birbirlerine yöneltecekleri taleplerin bir tarafı mağdur eder nitelikte olmaması önemlidir. Ayrıca, bunu biz PETDER olarak gündemimize alıp herhangi bir şekilde bir karara varamayız. Bizi bu konuda Rekabet Kanunu kısıtlamaktadır. Bunun da sebebi, dağıtım şirketleri ve bayiler birer ticari taraftır. İki ticari taraf arasındaki bir ilişkiye herhangi bir sivil toplum kuruluşunun bir müdahalesi veya telkini söz konusu olamaz diye düşünüyorum. Ama inanıyorum ki bütün akaryakıt dağıtım şirketleri uzun yıllardır çalıştıkları bayi dostlarına her zaman için en iyi şartları, en makul koşulları vermek için ellerinden geleni yapacaklardır. Bazı satış taahhütleri veya yükümlülükler belirli imkânlara karşı alınmış ve verilmiştir. Yükümlülüğün bir kısmı ödeme olarak daha evvelki zamanlarda gerçekleşmiştir, şimdi bu ödemenin karşılığını verme zamanıdır. Tek taraflı olarak bundan feragat edilmesi ekonomik bir dengesizliktir. Sonuç olarak nakit akışını ve ticari şartları ortadan kaldıracağı için ekonominin çarklarına durdurucu bir etki yaratma tehlikesi göstermektedir. Böyle bir şeyin sorumluluğunu ne bayilerimiz ne de dağıtım şirketleri almamalıdırlar. Hep birlikte bu zor günlerin de üstesinden geleceğimizden şüphemiz yoktur. Güzel ve sağlıklı yarınlara, en kısa sürede kavuşacağımıza olan inancım tamdır.”

PÜİS, dağıtım şirketlerinin temsilcilerinden bayilere destek talep etti