“Petrol sektörü çok ciddi değişim ve dönüşüm içerisindedir”

Türkiye’nin Karadeniz’de gerçekleştirdiği tarihi gaz keşfi ve pandemi sürecinin petrol sektöründe pazar dinamiklerini değiştirdiğini ifade eden TPAO Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Melih Han Bilgin; “Petrol sektörü çok ciddi değişim ve dönüşüm içerisindedir. Pazar değişti. Bu yüzden süreci objektif ve nesnel olarak iyice analiz etmeliyiz” diye konuştu.

Sibel ACAR-ANKARA/ TMMOB Petrol Mühendisleri Odası’nın düzenlediği Türkiye IV. Bilimsel ve Teknik Petrol Kongresi’nin ilk günü açılış konuşmalarıyla başladı. Pandemi nedeniyle dijital olarak gerçekleştirilen ve 3 gün boyunca devam edecek kongre 20 Kasım tarihinde son bulacak.

Düzenlenen kongrede Türkiye’nin bölgedeki önemli doğal gaz ve ham petrol tüketicisi olması, son zamanlarda gündemde olan Karadeniz ve Doğu Akdeniz gelişmelerinin aktif oyuncusu olmasının yanında en gelişmiş pazarlar arasında yer alması, enerji piyasasındaki düzenlemeler, Türk Petrol Kanunu ve ilgili yönetmelikler ile kısıtlı olan yerli arama ve üretim yatırımlarının kara ve deniz alanlarında artırılması gibi piyasanın önemli gündem başlıkları uzmanlar tarafından istişare ayrıntılarıyla masaya yatırılıyor.

Türkiye IV. Bilimsel ve Teknik Petrol Kongresi’nde üniversiteler ve bunların ilgili bölümleri, kamu kurumları, piyasa yönlendiricileri, sektörde hizmet veren servis ve mühendislik firmaları bir araya gelerek, ülkemizdeki ve dünyadaki tüm gelişmelerin tartışılacağı bir ortam sunuyor.

Açılış konuşmalarıyla başlayan kongrede katılımcılara hitap eden Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Melih Han Bilgin, kongrede geleceğin mühendislerine büyük görevler düştüğünü söyledi.

“PETROL SEKTÖRÜNÜN DİNAMİKLERİ DEĞİŞİYOR”

Sektörün dinamik olması sebebinin yanı sıra son zamanlarda yaşanan olumlu gelişmelerin pazar yapısında bir takım değişikliklere sebep olduğunu belirten Bilgin; “Süreçler artıyor, petrol sektöründe pazar dinamikleri değişiyor. Yeni yapılanma ihtiyaçları sonuç olarak ortaya çıkıyor. Bu yüzden süreci objektif ve nesnel olarak iyice analiz etmeliyiz. 2020 yılında sektör pandemi nedeniyle bir kriz yaşadı. Petrol sektörü çok ciddi değişim ve dönüşüm içerisindedir. Pazar değişti. Pazarın değiştiği yerde çözümün değişmesi normaldir. Ama çözüm de her zaman vardır” dedi.

“ANKONVANSİYONEL ENERJİ KAYNAKLARI POTANSİYELİMİZİN DAHA İYİ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM”

Karadeniz’deki tarihi gaz keşfi ile ilgili görüşlerini paylaşan Bilgin, keşfin sektörün önünü açmasının yanı sıra petrol mühendisliği disiplinine de katkı sağladığını belirtti.

Türkiye petrollerinde yeni dinamiklere yönelik birtakım yapılanmalar da söz konusu olduğunu ifade eden Bilgin; “Durmak diye bir şey yok. Devinim devam ediyor” diye konuştu.

Konuşmasında ankonvansiyonel enerji kaynaklarının da önemine değinen Bilgin; “Geleneksel yöntemlerle üretim yapılamayan hidrokarbon kaynaklarından, geleneksel olmayan yöntemlerle üretim yapılabilmesi, sektörde ankonvansiyonel yöntemle üretim olarak adlandırılmaktadır.  Ülkemizde ankonvansiyonel enerji kaynakları potansiyelimizin daha iyi olduğunu düşünüyorum. Gerek güney doğu Anadolu gerek Trakya da bu konudaki çalışmalarımız devam ediyor. Bu bir süreç meselesi. Güneydoğu baseninde çok önemli çalışmalar yapıldı. Sonuçlarınızı yakın zamanda almak üzereyiz. Gözalan-1 kuyusu çalışmaları kısa bir zamanda paylaşacağız. Trakya baseninde kaya gazı çalışmaları devam edecek. Ankonvanyonel nereye oturur bu ayrı mesele. Ama bu çalışmalar mutlaka yapılmalı.

Devam eden sondaj faaliyetleri ile ilgili de açıklamalarda bulunan Bilgin, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Biz Akdeniz ve Karadeniz’de bir iş planını icra ediyoruz. Türkiye denizlerinde kendi sismik gemilerimizle çalışmalarımız devam ediyor. Sakarya Gaz Sahası tespit kuyularında çalışmalar yoğun bir şekilde sürüyor. Kurumumuz özellikle derin denizde kendi başına tamamen kendi hedefleriyle operasyon yapma faaliyetlerini başarıyor. Kendi gemilerimizle yürütülen bu çalışmalar maliyetlerde de ciddi bir düşüşe sebep oluyor. Daha gidecek yolumuz var.”

“ÜLKEMİZDE HİDROKARBON ARAMACILIĞINDA YENİ BİR DÖNEM BAŞLADI”

Kongrede konuşan ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök, üniversitelerin yetiştirdiği mühendislerle sektöre büyük katkılar sağladığını ifade etti.

Enerjide dışa bağımlı bir ülke olarak yeni keşfin tüm kesimlerde büyük sevinç uyandırdığını belirten Kök, son gelişmelerin akabinde; “Ülkemizde hidrokarbon aramacılığında yeni bir dönem başladı. Bu gelişmeler ışığında öğrenci sayısında artış ve ilgili bölümlerin giriş puanlarında puanların yükselmesi bekleniyor. Karadeniz’deki keşif sonrası akademi ve sanayi iş birliği de önem kazanacak. Burada tüm akademisyenlere ve sektör temsilcilerine büyük görevler düşüyor” diyerek sektör temsilcilerine çağrıda bulundu.

“PETROL STRATEJİK ÖNEMİNİ KORUYACAKTIR”

PMO Başkanı Yüksel Kurt ise yaptığı konuşmada dünyada enerji tüketiminin ağırlık olarak petrol ve doğal gaza bağlı olduğunu söyledi. Yapılan araştırmalar sonucunda bu bağlılığın devam edeceğini belirten Kurt; “Petrol stratejik önemini koruyacaktır” dedi.

Türkiye’nin Karadeniz’de gerçekleştirdiği keşif sonrası hidrokarbon aramacılığında önemli bir mesafe kat edildiğini belirten Kurt; “Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de gerçekleştirdiği faaliyetlerde de Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin haksız faaliyetlerine son vermesini istiyoruz” diye konuştu.

Son yıllarda yerli ve temiz kaynaklarında da artış yaşandığını kaydeden Kurt, bu gelişmenin jeotermal enerjinin önemini ortaya çıkararak doğru rezervuar yönetimi konusunun da öne çıktığını belirtti.

“KONGRENİN ZAMANLAMA AÇISINDAN PETROL SEKTÖRÜNE FAYDA SAĞLAYACAĞINI DÜŞÜNÜYORUZ”

Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Mehmet Kul, düzenlenen kongrenin zamanlama açısından sektöre faydalar sağlayacağını söyledi.

Kongrenin bilgi, tecrübe ve gelişmeye ortam sağladığını belirten Kul; “Türkiye bölgedeki önemli bir doğal gaz ve ham petrol tüketicisi. Aynı zamanda en gelişmiş pazarlar arasında yer almaktadır. Bu sebeple kongre kamu ve özel sektör oyuncularına yön verecektir” diye konuştu.