‘Petrol Ofisi pandemi döneminde SEÇG alanında da ilklere imza attı’

Kurulduğu günden bu yana uygulamaları ile SEÇG konusunda öncü olduğunu belirten Petrol Ofisi, pandemi döneminde bu alandaki çalışmaları ile daha da öne çıktı. Hem pandemi ile mücadelede ortaya koyduğu performans, hem İTÜ Çekirdek ile toplum sağlığına yaptığı katkı ile dikkat çeken Petrol Ofisi, bu zorlu koşullarda önemli ilkleri hayata geçirdi.

Kurulduğu günden bu yana uygulamaları ile SEÇG konusunda öncü olduğunu belirten Petrol Ofisi, pandemi döneminde bu alandaki çalışmaları ile daha da öne çıktı. SEÇG’nin Petrol Ofisi için her zaman en önemli odak noktalarından biri olduğuna vurgu yapan Petrol Ofisi Entegre Risk Yönetimi ve Güvence Kıdemli Müdürü Engin Cebeci, “Petrol Ofisi bu alanda da alışılagelmiş standartlar, mevcut yönetmeliklerle yetinmeyip, en gelişmiş, en ideal sistemleri, teknolojileri uygulamayı ilke edinmiş bir şirket. Bu temel yaklaşımımızla pandemiye karşı aldığımız tedbirlerin yanı sıra bu zorlu süreçte birçok ilke imza attık. TSE COVID-19 Güvenli Hizmet ve Güvenli Üretim belgeleri ile ISO 22301 İş Sürekliliği Yönetim Sistemi Sertifikası gibi tescillerimizi denetimlerden 0 bulgu – tam not ile aldık, Stop Kart, Kanopi Üstü Yaşam Hattı gibi birçok ilki de sektörümüze, iş dünyasına kazandırdık” dedi.

Tüm dünya ve Türkiye’de SEÇG bilincinin, hassasiyetinin en yüksek olduğu sektörlerden biri olan akaryakıt sektöründe lider olarak bu alanda da öncülük yaptıklarına vurgu yapan, Petrol Ofisi Entegre Risk Yönetimi ve Güvence Kıdemli Müdürü Engin Cebeci, şu açıklamalarda bulundu: “Petrol Ofisi’nin kurulduğu yıllardan bu yana İş Güvenliği Müdürlüğü, Emniyet Müdürlüğü gibi adları farklı olsa da her zaman önemli ve öncelikli olan bu birimler, hayata geçirdikleri uygulamalar, getirdikleri standartlarla, sektörün referans çizgilerini oluşturmuş. Petrol Ofisi’nde SEÇG alanında aralıksız olarak süregelen bu gelişme, Vitol ile birlikte çok daha büyük bir ivme kazandı. Vitol, küresel bilgi birikimini yansıtarak, önemli yatırımlar yaparak, Petrol Ofisi’nin bu alanda zaten oldukça iyi olan altyapısını, teknolojisini iki-üç basamak daha yukarı taşıdı. Petrol Ofisi’nin zaten öncelikli olan SEÇG odağını çok daha keskinleştirdi. SEÇG ile ilgili yönetimsel sistemimiz, süreç ve proseslerimiz geliştirildi. Pandemi ile birlikte 15 eğitim modülünü büyük bir hızla online platforma taşıdık. 2021 itibari ile 45 eğitim modülünü daha online sisteme dahil etmeye başladık. SEÇG farkındalığı ile ilgili çalışmalarımızı eğitimlerimiz, uygulamalarımız ile ortalamanın çok üzerinde bir yoğunlukta yürütüyoruz ve olumlu sonuçlar alıyoruz. 

Çalışanımızdan, bakım onarım yapan yüklenicilerimize kadar sistem içindeki her bir bireyi sadece bilinçlendirmekle kalmıyor, Stop Kart gibi farklı uygulamalarımızla onları bu savunma hattının birer neferi yapıyoruz. Pandemide tüm toplumun kurallara ve alınan tedbirlere gösterdiği hassasiyet gibi Petrol Ofisi çatısı altında çalışan her bireyin SEÇG bilincine, hassasiyetine güçlü bir şekilde sahip olması, hatta uygulayıcısı, denetçisi konumuna geçmesi de bizi, bu alanda hedeflediğimiz başarılı sonuçlara ulaştırıyor.” 

‘TSE COVID-19 GÜVENLİ HİZMET VE ÜRETİM SERTİFİKALARINI SIFIR BULGU VE TAM NOT İLE ALDIK’

Pandemi sürecinde de müşteriler, çalışanlar, paydaşlar ve toplum sağlığına yönelik tüm tedbirleri büyük bir titizlikle ve fazlasıyla aldıklarına vurgu yapan Engin Cebeci, “Genel Müdürlük, terminaller, fabrika ve tesislerimizde, her hafta hem personelimize hem de düzenli gelen yükleniciler dahil haftada yaklaşık 1.000 kişiye PCR testi yapılıyor. Bunun dışında kısa süreli girişlerde ise maske kontrolü, ateş kontrolünün yanı sıra HES kodu uygulamamız bulunuyor. Tüm bunlarla birlikte ziyaretçi kartının iadesinde dezenfekte edilmesine kadar uzayan çok detaylı pandemi tedbirlerimiz istisnasız bir şekilde uygulanıyor. Her tesisimiz için pandemiye yönelik gelişmeleri de kapsayan acil eylem planlarımız ve ilgili tüm altyapımız mevcut. Aldığımız bu titiz tedbirler doğrultusunda Genel Müdürlüğümüz, 8 terminalimiz ve 45 istasyonumuzla TSE COVID-19 Güvenli Hizmet Belgesi, madeni yağ fabrikamızla da TSE COVID-19 Güvenli Üretim Belgesi aldık. Yapılan tüm denetlemelerden 0 bulgu ile tam not almamız da bizler için ayrı bir gurur kaynağı oldu. Türkiye’nin çeşitli noktalarındaki 18 hava ikmal ünitemiz ve 25 istasyonumuz için de TSE COVID-19 Güvenli Hizmet Belgesi almak üzere çalışmalarımızı sürdürüyoruz” şeklinde konuştu.

“ISO 22301 İŞ SÜREKLİLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ SERTİFİKASI’NI SEKTÖRDE ALAN İLK FİRMA OLDUK”

2020 yılında pandemi ile birlikte tüm dünyada öne çıkan sıcak konularından birinin de ‘iş sürekliliği’ olduğuna dikkat çeken Engin Cebeci, “Pandeminin yanı sıra doğal afetler, majör sistem hataları gibi olağanüstü gelişmelerde iş sürekliliğini sağlamak çok önemli. Bu doğrultuda 2020 yılında ISO 22301 İş Sürekliliği Yönetim Sistemi Sertifikası’nı 1 yıl gibi kısa sürede almayı başardık. 

Her iş kolunda her faaliyete her sürece ilişkin olası kritik noktalar ile bunları etkileyebilecek senaryolar karşısında, alternatif çözümler geliştirildi. Bu, Petrol Ofisi gibi Türkiye’nin en büyük üçüncü şirketi olan, akaryakıt ve madeni yağ sektörlerinin lideri olan, tüm yurda yayılmış en büyük istasyon ağı olan, alanında yaygın ve çok büyük bir altyapıya sahip olan, bunların yanı sıra hava ve denizcilik yakıtlarında hayli yaygın hizmet veren bir firma için gerçekten de çok detaylı, titiz bir çalışmaydı. 

Bu sadece senaryolar değil, gerekli fiziki, teknolojik yatırımlar, eğitimler, tatbikatlar ile oldukça geniş, çok katmanlı ve zorlu bir süreçti. Buna karşın yapılan bağımsız denetimlerde minör bulgu dahi çıkmadı. Denetimlerden 0 bulgu ile tam not alarak çıktık ve sektörümüzde bu sertifikayı alan ilk firma olduk” açıklamasında bulundu.

“YASAL GEREKLİLİKLERLE SINIRLI KALMAYIP, SON GELİŞMELERİ TAKİP EDİYOR VE UYGULUYORUZ”

Petrol Ofisi’nin her konuda olduğu gibi SEÇG alanında da salt yasal gerekliliklerle sınırlı kalmayıp, bunların da üzerine en güncel gelişmeleri takip etmeye, en ileri teknoloji ve sistemleri koymayı ilke edinmiş bir şirket olduğunu belirten Engin Cebeci, “Buna en güzel örneklerimizden biri de tüm terminallerimizdeki yangın sistemlerimizdir. Bu konuda çok ciddi bir yatırım yapıldı, çok ciddi bir çaba ve mesai harcandı. Bugün geldiğimiz noktada terminallerimizdeki yangın sistemlerimiz; hem altyapı, hem kabiliyet, hem kapasite, hem de teknoloji açısından ülkemizdeki yangın gerekliliklerinin çok üzerinde, küresel anlamda en güncel, olabilecek en ideal noktada yer alıyor. Aynı şekilde terminallerimizde kurduğumuz yağlı su – yağmur suyu yönetimi de, örnek teşkil edecek şekilde en ileri seviyede bulunuyor” dedi. 

“STOP KART – KIRMIZI KART UYGULAMASI İLE HERKESİ YETKİLENDİRDİK”

Petrol Ofisi Entegre Risk Yönetimi ve Güvence Kıdemli Müdürü Engin Cebeci, son dönemde hayata geçirdikleri ilkler ve yeniliklerle ilgili şu bilgileri verdi: “Emniyete verdiğimiz önem doğrultusunda, “Stop Kart” adını verdikleri ve tüm çalışma hayatına örnek olacak yeni bir uygulamayı daha hayata geçirdik. Stop Kart uygulaması; alınan tüm tedbir ve uygun koşullara rağmen, herhangi bir şekilde en ufak şüphe oluştuğunda, sadece bu kırmızı kartın gösterilmesi ile çalışmanın durdurulup, olası risklerin bertaraf edilmesi, tekrar ve tamamen sağlıklı hale dönüştürülmesine olanak sağlanıyor. Bu İş Kanunu’nda da benzeri tanımlanan bir uygulama. Ancak bunu sahada çok pratik ve hızlı bir şekilde hayata geçirecek bir uygulamaya dönüştürdük. Bu uygulamada sadece belirli kişiler değil, yüklenici firma çalışanı dahil herkes yetkilendirildi. Petrol Ofisi tesislerinde bir çalışmaya katılan ya da gören herkes, işin emniyeti ile ilgili en ufak bir şüphe duyduğunda dahi, bu kırmızı kartı göstererek o uygulamayı hemen durdurma yetkisine sahip. Çok pratik ve işlevsel olan bu uygulamamızın da, sadece sektörümüze değil, her iş kolunda örnek olmasını, yaygınlaşmasını temenni ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“İSTASYONLARIMIZDA KURDUĞUMUZ KANOPİ ÜSTÜ YAŞAM HATTI İLE DE BİR İLKE İMZA ATTIK” 

Cebeci, “Yaygın ve sistemsel uygulama olarak sektördeki bir başka ilki de istasyonlarımızda gerçekleştirdik. İstasyonlarımızda yer alan kanopilerin üzerine, zaman zaman gerek temizlik gerekse bakım ya da onarım için arkadaşlarımız çıkmak zorunda kalıyorlar. Bu teknik olarak yüksekte çalışmaya giriyor. Biz bu çalışmalar esnasında riski minimize etmek herhangi bir düşmeyi engellemek üzere kanopilerin üzerine yaşam hattı kurmaya başladık. Şu ana kadar 51 acente istasyonumuza “TS EN 795:2013 Düşmeye karşı koruyucu donanım – Ankraj” standardına göre yaşam hattı kurduk. Böylece kanopi üzerine çıkacak arkadaşlarımız, paraşüt tipi emniyet kemeri ile yüzeyin dört bir yanına çelik halatlarla oluşturulmuş yaşam hattına bağlanıyor ve çalışmasını, düşme riski olmadan daha da güvenli bir şekilde tamamlayabiliyor” dedi.

“ATIK YÖNETİM SİSTEMİMİZİ ‘SIFIR ATIK’ PROJESİ İLE TAZELEDİK”

Engin Cebeci, şöyle devam etti: “‘Sıfır Atık’ yönetmelikler ve Petrol Ofisi’nin bu alandaki hassas yaklaşımı doğrultusunda zaten hep hayatımızdaydı. Bu konuda düzenli bir sistemimiz ve başarılı bir çalışmamız vardı. ‘Sıfır Atık’ projesi, bize bu alanda da mevcut çalışmalarımızın üzerine biraz daha koyabilme, güncelleme, tazeleme fırsatı sundu. Çünkü bu alanda bir kişinin dahi çalışmaya katılması, 1 kilogram da olsa daha az atık üretmemiz, ürettiğimiz atıkları ayrıştırarak geri dönüşüme imkân vermemiz bizler için çok önemli. Atık alanlarımızı yeni tasarımlar, sıfır atık logoları, yeni atık konteynırları, yeni duyurular ile daha görünür hale getirdik; çalışmalarımızı ‘Sıfır Atık’ ile tazeledik, bütünleştirdik.”