OPET Kadın Gücü Projesi’nde pandemiye rağmen yüzde 56 artış

OPET’in iki yıl önce hayata geçirdiği Kadın Gücü Projesi ile OPET istasyonlarında çalışan kadın sayısı yaklaşık 2 bin 500’e ulaştı.

Kadının toplumdaki gücü konusunda farkındalığı artırmak amacıyla 2 yıl önce Kadın Gücü Projesi’ni hayata geçiren OPET’in bu süre zarfında istasyonlarındaki çalışan kadın sayısı yaklaşık 2 bin 500’e ulaştı. Her istasyonda en az iki kadın çalışan hedefiyle yola devam ettiklerini belirten OPET Yönetim Kurulu Üyesi Filiz Öztürk, “Projemizin hem şirketimiz hem sektörümüz hem de toplumumuz adına önemli bir değişim yaratmasından ötürü mutluluk duyuyorum. Başladığımız günden bu yana istasyonlardaki kadın çalışan oranımızın Covid-19 pandemisine rağmen yüzde 56 artışı, ne kadar doğru bir projeye imza attığımıza dair inancımızı daha da güçlendiriyor” dedi. 

Her istasyonda 2 kadın hedefiyle Mayıs 2018’de yola çıkan OPET, istasyonlarındaki kadın çalışan sayısını pandemiye rağmen yüzde 56 artırdı. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve OPET işbirliği ile OPET istasyonlarında kadın istihdamının artırılmasına yönelik hazırlanan proje kapsamında OPET istasyonlarındaki insan kaynakları süreçlerini gözden geçirilerek, her istasyonda en az iki kadın çalışan olması hedefleniyor. OPET Yönetim Kurulu Üyesi Filiz Öztürk’ün liderliğinde yürüyen proje, toplumsal algıyı değiştirmek ve çalışma hayatında kadınlara fırsat eşitliği sunmak amacını taşıyor.

‘SOSYAL SORUMLULUK PROJELERİMİZİN HER BİRİNİN ODAĞI TOPLUMUN ÖNCELİKLİ İHTİYAÇLARI OLDU’

Kadın Gücü Projesi’nin şu an geldiği noktayı değerlendirir misiniz?

OPET olarak; eğitime, sağlığa, çevreye ve tarihi değerlere sahip çıkarak daha bilinçli bir toplum oluşmasına katkıda bulunma vizyonuyla çalışıyoruz. Toplumsal algıyı değiştirmek ve çalışma hayatında kadınlara fırsat eşitliği sunmak amacıyla başlattığımız Kadın Gücü Projemiz de bu anlayışımızın önemli bir parçası. Bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz sosyal sorumluluk projelerimizin her birinin odağı toplumun öncelikli ihtiyaçları oldu. Tüm faaliyetlerimizde ülkemize yönelik duyarlılığımızla toplumsal konularda yeni değerler yaratmaya çalışıyoruz. Kadın Gücü Projesi de fırsat eşitliği ilkesi çerçevesinde kadınların çalışma hayatının her alanında başarıyla var olabileceğinin gösterilmesi ve bu konuda farkındalık yaratılması fikrinden doğdu. Kadın güçlü olursa toplumun güçlü olacağına, kadınların hayatın her alanında aktif olmaları durumunda ülkemizin kalkınmasının çok daha hızlı olacağına inanıyoruz.

“AKARYAKIT SEKTÖRÜNDE KADINLARIN DAHA ÇOK YER ALMALARINA OLANAK SAĞLIYORUZ”

Projenin ilk başlangıcında 14 ilde OPET istasyonlarında kadın çalışanlarınız vardı. Şu anda durum nedir?

Proje kapsamında akaryakıt istasyonlarındaki insan kaynakları süreçlerini gözden geçirerek her istasyonda en az iki kadın çalışan olmasını amaçlıyoruz. Akaryakıt ve market satış yetkilisi, istasyon yöneticisi, vardiya amiri, muhasebe elemanı gibi farklı pozisyonlarda kadınlara çalışma olanağı sunuyoruz. Ayrıca işe alım süreçlerinde OPET bayilerinin İŞKUR istihdam teşviklerinden faydalanmasını sağlayarak özel eğitim ve mesleki gelişim programları oluşturuyoruz. Erkeklerin alanı olarak görülen akaryakıt sektöründe kadınların daha çok yer almalarına olanak sağlıyoruz. İki yılda önemli başarılar elde ettik. 14 il ile başlayan projemizi Türkiye’nin dört bir yanında ulaştırdık. OPET ve Sunpet istasyonlarımızda 2020 yılı Eylül ayı itibariyle kadın çalışan oranında yüzde 56 artış kaydettik ve istasyonlarımızda şu anda yaklaşık 2 bin 500 kadın çalışanımız var. Proje başlangıcında OPET ve Sunpet’te toplamda Kadın Akaryakıt Satış Yetkilisi sayısı 27 iken, bu sayıyı 2020 Eylül itibariyle 622’ye çıkardık. Kadın Market Satış Yetkilimiz ise 901’e yükseldi. Bugün Türkiye’nin hemen hemen her ilindeki OPET istasyonlarında kadın çalışan görmek mümkün.

“KOŞULLAR NE OLURSA OLSUN İSTİHDAM YARATMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Projenin geleceğe dönük hedefleri nelerdir?

İçinde bulunduğumuz pandemi sürecine rağmen bayilerimizin, saha ve proje ekibimizin ve tüm OPETliler’in azimli çalışmaları ile Kadın Gücü Projesi’nin ilk gününden bugüne kadın çalışan sayısında yüzde 56’lık bir artış sağlandı ve aramıza yeni Kadın Güçleri eklendi. Aynı bakış açısıyla hedefimize doğru yolumuza devam edeceğiz. Biz OPET olarak, Kadın Gücü Projesi ile sektörde köklü bir değişime daha öncülük ediyoruz. Koşullar ne olursa olsun istihdam yaratmaya, özellikle daha fazla kadına iş imkanı sunmaya devam edeceğiz.

“İSTİHDAM ETTİĞİMİZ KADIN SAYISI HER GEÇEN GÜN ARTIŞ GÖSTERİYOR”

Projenin başarıyı bu kadar hızlı yakalamasını neye bağlıyorsunuz?

Kısa zamanda yakaladığımız bu ivme yoğun bir emekle gerçekleşti. Başta bayilerimizin inancı ve desteği başarının temeli oldu. İstasyonlarımızda kadın çalışanlar için esnek çalışma saatleri sunulurken gece vardiyasında yer almamaları, ulaşım, yemek ve özellikle sahada soğuk hava şartlarında rahat etmelerini sağlayacak özel kıyafetler ve teçhizatlar hazırlandı. Projenin gönüllü ekibi, periyodik olarak istasyonları birebir ziyaretler gerçekleştirdi. Ayrıca OPET olarak bayilerimizin hizmet kalitesini ölçümleyen ‘Bravo’ ismini taşıyan online bir platformumuz var. İstasyonlarımızdaki kadın istihdamı bu ölçümleme sistemi kapsamına alındı. İşe alım süreçlerimizi ise İŞKUR İş ve Meslek Danışmanları, özel istihdam bürosu GI Grup ve bayilerimizin işbirliği ile yürütüyoruz. Bu işbirliklerinden aldığımız güçle istihdam ettiğimiz kadın sayısı her geçen gün artış gösteriyor.

“KADIN ÇALIŞAN İSTİHDAM EDEN BAYİLERİMİZE DE TEŞEKKÜRÜ BORÇ BİLİRİM”

İstasyonlarda kadının aktif görev almasıyla gözle görülür bir değişiklik oldu mu?

İstasyonlarımızda çalışmaya başlayan kadın çalışanlarımızın çoğalmasıyla birlikte verimliliğin ve hizmet kalitesinin daha da arttığını görüyor, bugüne kadar erkek işi olarak görülen akaryakıt satış yetkilisi, istasyon yöneticisi gibi pozisyonlarda kadınların başarıyla çalıştığını gözlemliyoruz. Kadın Güçlerimiz; bakış açıları, güler yüzleri ve disiplinli yaklaşımlarıyla işlerini severek yapıyor, sahipleniyor ve fark yaratıyorlar. Hem ülkemizin hem sektörümüzün hem de dünyanın güçlü kadınlara ihtiyacı var. Kadınların güçlenmesi, şirketlerin güçlenmesi, toplumların kalkınması ve her konuda sürdürülebilirliğin sağlanması anlamında hepimize fayda sağlayacaktır. Projeyi sahiplenerek kısa zamanda kadın çalışan istihdam eden bayilerimize de teşekkürü borç bilirim.

RAKAMLARLA OPET KADIN GÜCÜ PROJESİ

OPET İSTASYONLARINDA TOPLAM KADIN ÇALIŞAN SAYISI: 2475

AKARYAKIT SATIŞ YETKİLİSİ SAYISI:  622

MARKET SATIŞ YETKİLİSİ SAYISI:  901

OPET İSTASYONLARINDA DİĞER İŞLERDE GÖREVLİ KADIN SAYISI: 952 (İstasyon Müdürü, Vardiya Amiri, Muhasebe, Temizlik ve destek personel)

PROJE BAŞLANGICINDAN BU YANA ARTIŞ: YÜZDE 56

OPET İSTASYONLARINDA GÖREV YAPAN KADIN ÇALIŞANLARIN EĞİTİM DURUMU:

 YÜZDE 40,8 LİSE

 YÜZDE 20,1 ÜNİVERSİTE – YÜKSEK LİSANS