“Mali açıdan baktığımızda külfetli bir yılı geride bıraktık”

Bir televizyon programına katılan Petrol Ofisi CEO’su Selim Şiper, pandemi sürecinde akaryakıt sektörünün durumu ve elektrikli araçlarla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Petrol Ofisi CEO’su Selim Şiper, “Pandemi, hiçbir insanın öngöremediği, böyle bir sonuçla karşılaşılması beklenilmeyen bir durum oldu. Tüm insanlığın bir sorunu haline geldi ve bütün ezberlerin bozulduğu bir dönüm noktası oldu. Türkiye’de ilk vakanın görüldüğü 11 Mart’ı takip eden 1 hafta içerisinde normal zamanın yaklaşık 1 buçuk, 2 misline varan satışlar gerçekleşti. Bu büyük ihtimalle insanların ‘depom dolu olsun’ yaklaşımıydı. Ondan sonra da bıçak gibi bu satışlar kesildi. Nisan, Mayıs aylarında yüzde 40-45’lere varan geri gidişler gördük. Fiyatlardaki gerilemelerle birlikte şirketlerimiz büyük stok zararına uğradı. Ama Haziran ayından itibaren önceki yıllara benzer rakamlar gördük. Toplam olarak baktığımızda ise yüzde 5 civarında tonaj olarak geri gidişimiz oldu. Mali açıdan da külfetli bir yılı geride bıraktık. Şu an yine kısıtlamalar var. Nisan, Mayıs ayları kadar olmasa da 2020 yılının Ocak ayına göre daha geride bir tüketim görüyoruz. Tüketici davranışı olarak gözlemlediğimiz farklılık ise; pandemi döneminde istasyonlarımıza tüketicilerin daha az geldiği fakat geldiklerinde de geçmiştekilerden daha fazla alımda bulundukları yönünde oldu” dedi.

“ÜRÜN FİYATI AÇISINDAN BÜYÜK BİR DALGALANMA BEKLEMİYORUM”

Şiper, döviz kurlarıyla ilgili olarak, “Türkiye’deki pompa fiyatları çok basit bir formüldür. Amerikan doları kurunu ve uluslararası piyasaların o gün yayınlanan ürün fiyatını alırsınız ve bu ikisini birbiriyle çarparsınız, o günkü Türk Lirası değeri çıkar. Bu açıdan bakıldığında dizel fiyatı yılın başlangıcında 550 dolar mertebesindeydi. 550 dolarla başlayan dizel, Mart’ın sonunda 180 dolara geriledi.

Şartlar bugünkü gibi devam ettiği sürece brent petrolün 50+/-5 dolar nispetinde bir müddet dinleneceğini öngörmekteyiz. Ben açıkçası ürün fiyatı açısından büyük bir dalgalanma beklemiyorum. Ama Türk Lirası, döviz açısından gelişmeleri izlemek durumundayız” ifadelerini kullandı.

“ELEKTRİKLİ ARAÇLARIN GELİŞİME AÇIK OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM”

Elektrikli araçlar konusunda da konuşan Selim Şiper şöyle devam etti: “Otomotiv sektörü bugünden yarına evrilecek bir sektör değil. Hibrit ve elektrikli araç sayısı Türkiye’deki toplam otomotiv sayısının on binde biridir. Dolayısıyla elektrikli araç gelecektir, iyi bir şeydir. Fakat, elektrikli araçların önünde iki engel vardır. Bir, elektriğin üretim aşamasıdır. İkinci olarak, batarya teknolojisidir. Gelişmiş bir teknolojiye ulaşıldı ama bu batarya teknolojisinin hala daha gelişime açık olduğunu düşünüyorum.”

Şiper, Petrol Ofisi olarak şehirlerarası istasyonlarında 30 tane elektrikli şarj istasyonları açtıklarını da belirtti.

Selim Şiper, “Bizim Türkiye olarak başardığımız çok önemli bir konu var; LPG’ye dönüşüm. Dünyada bugün en büyük otogaz pazarı Türkiye ve en fazla otogazlı araç bulunan ülke de Türkiye’dir. LPG’ye dönüşüm emisyonlarımıza muazzam katkı yaptı” dedi.
Şiper, “Geçen yıl Türkiye’de 773 bin otomobil ve hafif ticari araç satıldı. Uzun yıllardır ilk kez benzinli araç satışı dizel araç satışını geçti. Yani vatandaşta benzinliye doğru bir hareket başladı” dedi.